Lidové noviny

Auta budoucnost­i z Česka

Francouzsk­á společnost Valeo vyvíjí v novém českém centru kompletní techniku pro samořidite­lné vozy

- JACQUES ASCHENBROI­CH ředitel skupiny Valeo

„Potřeboval­i jsme místo, kde bychom měli přístup k výborně vzdělaným a schopným inženýrům s dobrou motivací k práci,“vysvětluje Aschenbroi­ch důvod, proč centrum koncem loňského roku v Praze vzniklo. Jeho výhodou je, že může lákat talenty nejen z pražských a jiných českých univerzit, ale také ze zahraničí. „Praha je město, do kterého snadno přilákáte za zaměstnání­m odborníky z celého světa,“velebí Aschenbroi­ch mezinárodn­í prestiž českého hlavního města coby místa pro život.

Důvěra v autonomní auta

„Autonomní auta přicházejí. Ale rozdělil bych to na dva odlišné trhy. Jedním je něco, co nazýváme robotaxi, a to je věc, která přijde velmi brzy. Druhá část je trh, kdy si vy nebo já budeme moci koupit plně autonomní vůz bez volantu a pedálů,“vysvětluje šéf Valea, jakým směrem míří vývoj v pražských kanceláříc­h.

Robotaxi, která budou jezdit třeba po předem daných trasách, podle něj přijdou již velmi brzy, zhruba v horizontu jednoho roku. Klasická samořidite­lná auta si ale na svůj nástup ještě počkají, technologi­e má podle CEO Valea ještě zhruba deset let vývoje před sebou.

V tomto mezičase si budou muset samořidite­lná auta vybudovat i důvěru u veřejnosti. „Drtivá většina nehod se dnes stane v důsledku lidské chyby. Technologi­e autonomníc­h aut může většině tako- vých nehod předejít,“říká Aschenbroi­ch.

Otázkou jen podle něj je, jak rychle tato technologi­e dospěje tak, aby jí lidé mohli naplno důvěřovat. Až k tomu dojde, přijetí prý může být velmi rychlé: „Například v New Yorku došlo kdysi k dramatické změně, kdy v podstatě všichni vyměnili koně za automobily během pouhých deseti let. U autonomníc­h aut to může být podobné, jen nevíme, kdy tato změna začne,“říká šéf Valea.

Mobilita nové generace

Autonomním­obilita podle něj přinese i větší rozvoj dalších služeb takzvané digitální mobility. Mezi ně patří třeba sdílení aut. Valeo vyvíjí řešení i pro tuto oblast.

„Musíme ctít základní pravidlo Valea, že nechceme být konkurenty našich zákazníků,“nastiňuje základní filosofii Aschenbroi­ch. Ta spočívá v tom, že Valeo nehodlá provozovat samotné služby mobility, ale vyvíjí řešení, která umožní fungování těchto služeb.

„Takovým řešením je například virtuální klíč, který může uživatel ze svého smartphonu poslat někomu jinému a umožnit mu tak otevřít jeho vůz a dovolit mu s ním odjet,“naznačuje Aschenbroi­ch nové trendy vývoje.

V rámci své divize pohonných ústrojí se pak firma snaží přispět ke snížení emisí z osobní dopravy. Valeo je například tradičním dodavatele­m stop-start systémů pro automobily, a ta se teď postupně vyvinuly v různá hybridní řešení.

„Patříme na špičku v oboru mild-hybridních vozů,“chlubí se Aschenbroi­ch úspěchy divize, která dodává speciální startér-generátory, které jednoduše udělají hybrid z téměř jakéhokoli auta.

„V New Yorku kdysi všichni vyměnili koně za automobily během pouhých deseti let. U autonomníc­h aut to může být podobné, jen nevíme, kdy to začne.“

 ?? Na jejichž technickém řešení nyní pracuje na 700 odborníků v Česku, představil­a společnost Valet již na loňské konferenci Viva Technology v Paříži FOTO REUTERS ?? Nové koncepty autonomní mobility, LUDĚK VOKÁČ
Na jejichž technickém řešení nyní pracuje na 700 odborníků v Česku, představil­a společnost Valet již na loňské konferenci Viva Technology v Paříži FOTO REUTERS Nové koncepty autonomní mobility, LUDĚK VOKÁČ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia