Lidové noviny

Každý Čech vypil o deset piv míň

-

PRAHA Češi jsou stále světovými pivními rekordmany. Domácí spotřeba na obyvatele se však loni propadla ze 143 na 138 litrů na hlavu, což je nejnižší údaj v historii Česka. Alespoň podle právě zveřejněný­ch statistik Českého svazu pivovarů a sladoven.

Po pěti letech růstu loni celková produkce českých pivovarů meziročně klesla o 0,7 procenta na 20,3 milionu hektolitrů. Nečekaně velkým propadákem se stala právě výroba pro domácí trh. Prodeje v tuzemsku se snížily o dlouho nevídaných 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů. Česká spotřeba piva loni spadla o pět litrů na osobu, což je i jeden z největších meziročníc­h rozdílů.

„Za loňské špatné výsledky mohou ve velké míře regulace a přílišná byrokracie, která kompliku- je podnikatel­ům živnost a dopadá na českou pivní kulturu. Přestože se trh relativně dokázal vyrovnat s elektronic­kou evidencí tržeb, u protikuřác­kého zákona je tomu naopak,“komentoval čísla předseda svazu František Šámal.

Zákaz kouření však vylidnil hospody jen někde – zejména na malých vesnicích. Další zásadní faktor, který loni uškodil pivní statistice, bylo počasí. A to už postihlo všechny, letní předzahrád­ky zavřely mnohem dříve než v předchozím roce.

Roční spotřebu piva na hlavu ovlivnilo do minusu i loňské zvýšení počtu obyvatel Česka.

Podle Šámala se trh snažil poslední léta vyrovnat se zvýšením spotřební daně na pivo po roce 2010. Ministerst­vo financí tehdy zvýšilo daň v domnění, že to přilepší státnímu rozpočtu.

Chvála vývozu

Jenže opak se stal pravdou. Odbyt dražšího piva dramaticky z roku na rok klesl, do Česka se tehdy začala vozit levná piva ze Slovenska nebo z Polska a výběr daně se snížil. Spotřeba piva od té doby (z hodnoty 153 litrů v roce 2009) už jen klesá.

Chabé domácí prodeje alespoň zčásti kompenzuje vývoz, který se loni zvýšil o 4,5 procenta na 4,6 milionu hektolitrů. České pivovary aktuálně vyvážejí už do 26 zemí Evropské unie a 68 států mimo EU. pet, čtk

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Zdroj: ČSPS ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Zdroj: ČSPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia