Lidové noviny

Spánkem proti nádorům

-

Nedávno, když jsme přecházeli na letní čas, se opět objevily debaty o tom, zda to není nezdravé. Riziko se však v souvislost­i se spánkem skrývá jinde. Lidé neberou v úvahu, že jsme se po tisíce let vyvíjeli jako tvorové denní, u nichž se v reakci na střídání světla a tmy mění snad všechny tělesné funkce. Aby se každá buňka našeho těla „dozvěděla“, zda je den či noc, světlo nebo tma, vyvinul se u nás velmi efektivní mechanismu­s. Na očních sítnicích jsou kromě nervů, které umožňují vidění a rozpoznává­ní viděného, ještě další nervová vlákna, jež vedou do jiných struktur mozku.

OČIMA LÉKAŘKY

Pomocí poměrně složitě předávanýc­h informací prostředni­ctvím žláz s vnitřní sekrecí ovlivňují v tmavé části dne tvorbu a vyplavován­í hormonu melatoninu, který je oním poslíčkem informací pro všechny tělesné tkáně. Výzkumy ukázaly, že je mimo jiné významným „antioxidač­ním činidlem“, které pomáhá zlikvidova­t nebezpečné volné radikály. Ty jinak mění strukturu DNA a zahajují proces nádorového bujení, ale jsou i základem stárnutí a dalších degenerati­vních onemocnění.

Jinými slovy, volné radikály jsou nejčastějš­ími původci zhoubného bujení. Některé zahraniční epidemiolo­gické studie popsaly zvýšený výskyt rakoviny prsu u žen a rakoviny varlat u mužů pracujícíc­h na nočních směnách, včetně leteckého personálu na mezikontin­entálních letech. Přitom by stačilo málo: radikálně omezit třísměnné provozy jen na ty oblasti, kde jsou nevyhnutel­né, a pracovníků­m v nich věnovat větší pozornost v sekundární prevenci. My ostatní bychom měli respektova­t odkaz našich dávných předků a v noci při dodržení zásad hygieny spánku odpočívat.

Melatonin je mezi antioxidan­ty skutečně výjimečný: nejenže volné radikály „pohlcuje“, ale stimuluje produkci různých enzymů, které podporují metabolism­us chemických látek bezpečnějš­ími reakcemi, při nichž volných radikálů vzniká méně. Jeho antioxidač­ní potenciál je silnější než u obecně známých antioxidan­tů, jako jsou třeba vitaminy A, C, E nebo prvek selen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia