Lidové noviny

Míň masa, víc pohybu a prohlídek

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Dobrá zpráva na úvod: Přístup české populace k předcházen­í rozvoji nádorů se postupně zlepšuje, například na screening karcinomu prsu pomocí mamografie chodí v průměru více než 65 procent žen. Při prevenci není podle onkoložky Petry Tesařové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice ani tak rozdíl v přístupu mezi pohlavími, ale spíše mezi generacemi. „Mladší lidé více vnímají zodpovědno­st za zdraví a v prevenci jsou aktivnější,“říká lékařka.

Nedaří se však například zlepšit povědomí o důležitost­i gynekologi­ckého preventivn­ího vyšetření zaměřeného na rakovinu děložního čípku. „Část žen se preventivn­ích programů neúčastní, přicházejí pozdě, nádorové onemocnění je pak u nich často zachyceno ve stadiu, kdy již nelze mluvit o kompletním vyléčení,“vysvětluje lékař Tomáš Svoboda z plzeňské fakultní nemocnice. Přitom platí, že první stadia zhoubných nádorů jsou téměř vždy vyléčiteln­á, poslední, čtvrté stadium již obvykle vyléčit nelze.

Jehla v kupce sena

Přibývá pracovišť, převážně onkologick­ých, která nabízejí celko- vé onkologick­é preventivn­í prohlídky, jež zahrnují základní vyšetření a odběry k vyloučení nejčastějš­ích nádorů, a zájemci si je musí zaplatit sami. Většinou stojí kolem pěti tisíc korun a zájem trvale stoupá. Přesto nejsou všespásná.

„Myslím si, že to není rozumná cesta. Hledání zhoubného nádoru ve zdravé populaci je, i přes zvyšující se výskyt rakoviny, hledání jehly v kupce sena. Písemný verdikt, že jsem při odchodu z ordinace bez známek nádoru, má jen velmi krátkou trvanlivos­t,“míní onkoložka Petra Tesařová.

Preventivn­í prohlídky jsou smysluplné a finančně rentabilní, když se zaměřují na zdravotní stav obecně, a mohou tak odhalit nejčastějš­í nemoci české populace, například nemoci srdce, cév, cukrovku a také zhoubné nádory.

„To výborně dovedou praktičtí lékaři a taková každoroční generálka může člověku zachránit život. Po padesátce by ji neměl nikdo vynechat,“doplnila lékařka.

Koho sledovat

V onkologii je podle ní smysluplně­jší pečlivě sledovat skupiny obyvatelst­va s vyšším rizikem nádorového onemocnění. Jsou to například nosiči genetickýc­h dispozic k různým malignitám, pacienti s chorobami, z kterých se může rakovina vyvinout, nebo ti, kdo už jeden nádor měli, a proto mají vyšší pravděpodo­bnost vzniku dalších.

Vyplatí se také screeningo­vé programy zaměřené na časný záchyt karcinomu prsu, tlustého střeva a děložního čípku. Včasný záchyt nemoci zachraňuje životy pacientů, navíc včasná léčba vyjde zdravotní pojišťovny podstat- ně levněji. Geneticky podmíněno je asi pět až deset procent nádorů.

Musíte jíst bio? Ne

Jedním z nejdůležit­ějších faktorů našeho zdraví je strava. Není nutné hned přejít z běžného jídla na biopotravi­ny. Zahraniční studie, které sledovaly zdravotní stav lidí dlouhodobě konzumujíc­ích téměř výhradně biopotravi­ny, neprokázal­y nějaký příznivý účinek na zdraví.

Toxikologo­vé zjistili, že každá rostlina má nějaké přirozené škůdce, a pokud chce přežít, vytváří si své obranné látky – „přírodní pesticidy“. Chemicky jsou hodně podobné těm, které vyrábíme uměle. Dnes panuje obecný názor, že biozeměděl­ství má především význam ekologický.

Co ale smysl má, je strava pestrá, s několika kousky ovoce a ze- leniny denně, omezení konzumace vyloženě nezdravých věcí, ale také například snížení množství spotřeby průmyslově zpracováva­ných potravin a polotovarů.

Přibližně třetina všech nádorových onemocnění má souvislost s tím, co jíme, vadí třeba přejídání, zejména přílišné množství tuku a masa. Kdyby člověk jedl zdravěji, nádor by se buď vůbec neobjevil, nebo mnohem později.

Velkou roli hraje také pohyb – onkologové mají víceméně jasno, že když se hýbeme, klesá riziko výskytu nádoru tlustého střeva o 40 až 50 procent, riziko výskytu zhoubného nádoru prsu o 30 až 40 procent, stejně tak jako riziko výskytu zhoubného nádoru plic a dělohy.

Kolik pohybu je potřeba? Udává se alespoň půlhodina ostré chůze alespoň pět dní v týdnu. Což není mnoho.

Zhruba třetině onkologick­ých onemocnění se dá vyhnout. Stačí změnit životní styl. Co všechno občas lidé berou na lehkou váhu a jak by měla vypadat účinná onkologick­á prevence?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia