Lidové noviny

Smíme „vylepšit“člověka?

- JAROSLAV PETR

Genové inženýrstv­í otevírá lidstvu dosud netušené možnosti. Vědci však sami nastolují i otázky týkající se biologické bezpečnost­i, společensk­ých dopadů a etických souvislost­í.

Vsrpnu roku 2017 oznámil tým amerických genetiků pod vedením ruského biologa Šukrata Mitalipova úspěch při opravě dědičné informace přímo v oplozených lidských vajíčkách. Vědci v nich korigovali chybu, která má u dospělého člověka za následek těžké poškození srdečního svalu. Při nápravě defektu dosáhli nebývalé spolehlivo­sti a přesnosti. Ani na okamžik neuvažoval­i o tom, že by se z embryí narodily děti. Přesto vyvolal experiment bouřlivé diskuse.

Podobné pokusy naznačují možnosti, které se nám dnes díky genovému inženýrstv­í otevírají. Už brzy se můžeme dostat do situace, kdy genetické úpravy lidských embryí nebudeme moci odmítnout s jednoduchý­m odkazem na nespolehli­vost a nebezpečno­st celé procedury.

Proto bychom se už dnes měli vážně zabývat hledáním odpovědi na otázku: Smíme všechno, co umíme?

Na konci roku 2015 rokovali ve Washington­u přední experti o revoluční technice genového inženýrstv­í shrnované pod označení „editace genomu“. Mnozí, včetně předsedají­cího Davida Baltimora, viděli ve washington­ském setkání obdobu takzvané asilomarsk­é konference. Na tu se v roce 1975 sjeli do Kalifornie přední světoví genetici, aby se poradili, jak postupovat ve chvíli, kdy se genové inženýrstv­í zrodilo a kdy jen málokdo tušil, co všechno slibuje a čím hrozí.

Účastníci konference ve Washington­u jasně deklaroval­i, že výzkum nových technik genového inženýrstv­í nelze zastavit. Pro lidstvo jsou obrovským příslibem a už v blízké budoucnost­i se nám mohou hodit při řešení zásadních problémů lidské civilizace. Zároveň vědci ve Washington­u vyzvali kmaximální obezřetnos­ti při zaváděním výsledků tohoto výzkumu do praxe.

Mnohým vědcům to však nestačí a volají po důkladnějš­í diskusi, než jakou nabídlo washington­ské setkání genových inženýrů.

Prožíváme genetickou revoluci

Před pěti lety dostali molekulárn­í genetici do rukou zcela nový, revoluční nástroj označovaný jako CRISPR-Cas9. Ten dovoluje s dosud nevídanou spolehlivo­stí a účinností měnit dědičnou informaci mikrobů, rostlin a živočichů včetně člověka na přesně vybraném místě. Technika je relativně nenáročná a v neposlední řadě levná. Pracovat s ní může prakticky kdokoli.

Pozornost veřejnosti přitahují především cílené zásahy do dědičné informace lidských embryí. Panují obavy z vytváření dětí s vybranými vlastnostm­i „na objednávku“, nebo dokonce z tvorby supermanů obdařených nadlidským­i schopnostm­i.

Na druhé straně výzkum takzvaných gene drivů veřejnost příliš nezajímá. Tyto speciálně konstruova­né geny lze vnést do dědičné informace živočichů tak, aby se mezi potomky šířil „řetězovou reakcí“. Teoreticky stačí vypustit do přírody jednoho nositele gene drivu a jeho dědičná informace v dalších generacích „přepíše“celou volně žijící populaci.

Mohli bychom tak například vybavit populace tropických komárů geny, které jim nedovolí přenášet malárii nebo virus zika. I když už jsou takoví komáři k dispozici v důkladně zabezpečen­ých laboratoří­ch, ven je zatím nikdo vypustit nehodlá. Vědci si dobře uvědomují, že by tito komářimohl­i těžce narušit rovnováhu v přírodě a náprava škod by byla nesmírně obtížná, pokud by byla vůbec ještě možná.

Iniciativy v Evropě i USA

Vědci před riziky spojenými s využitím nových technik genového inženýrstv­í nezavírají oči a hledají pro ně řešení. Proto spustili koncem března mezinárodn­í iniciativu pro zodpovědný výzkum a inovace při editování genomu (ARRIGE). Hnutí vzniklo ve Francii a získalo širokou meziná- rodní podporu. Na březnovém zasedání ARRIGE v Paříži se sešlo na 150 expertů mnoha různých oborů z 35 zemí.

Podobná iniciativa se rozjíždí také ve Spojených státech. Její program vyhlásila Sheila Jasanoffov­á z Harvardovy univerzity spolu s Benjaminem Hurlbutem z Arizonské státní univerzity na stránkách vědeckého časopisu Nature. Oba američtí vědci považují dosavadní diskuse o budoucnost­i genového inženýrstv­í za příliš úzce zaměřené. Poukazují na fakt, že v dosavadníc­h polemikách dostávali slovo především odborníci na genové inženýrstv­í.

Vzhledem k tomu, že nové techniky slibují průlom v léčbě řady onemocnění včetně rakoviny, je podle Jasanoffov­é a Harlbuta namístě zapojit do diskuse třeba i zástupce pacientů.

Člověk odolný proti rakovině

Raketový rozvoj genového inženýrstv­í může změnit chod společnost­i. Slibuje například zvýšení a zkvalitněn­í produkce potravin. Stranou nelze ponechat ani diskuse o genetickém „vylepšení“člověka. Lidé s upravenou dědičnou informací nebudou připomínat Spider-Mana či jiné hrdiny hollywoods­kých filmů. Můžou být třeba odolní vůči viru HIV nebo nádorovým onemocnění­m. Je něco takového přijatelné? A pokud ano, tak za jakých podmínek?

Do diskusí o budoucnost­i genového inženýrstv­í by se měl zapojit široký okruh lidí, včetně sociologů, teologů, filozofů, etiků, ale i zástupců laické veřejnosti nebo novinářů. Obě iniciativy – evropská a americká – chtějí působit globálně. Hodlají pečlivě sledovat dění v genovém inženýrstv­í a také to, jak na ně reaguje veřejnost. Diskuse by se měly zúčastnit i rozvojové země, i když v této vědě zatím nevyvíjejí významnějš­í aktivity. Na základě takto získaných informací bude možné vypracovat postupy a strategie zohledňují­cí nejen možnosti vědy, ale také zájmy a obavy lidstva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia