Lidové noviny

Projekt řízený z Prahy slibuje rychlejší počítače

-

PRAHA Nový způsob ukládání dat a rychlejší počítače slibuje výzkum, který koordinuje Tomáš Jungwirth z Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd ČR a na němž se kromě Akademie věd a Univerzity Karlovy podílejí partneři z Británie, Německa a Španělska. Jeho tým jako první na světě vytvořil nový typ počítačové paměti z antiferoma­gnetických materiálů.

Nynější harddisky v počítačích využívají pro záznam feromagnet­ické materiály, v nichž jsou spiny elektronů orientovan­é jedním směrem a je možné je snadno ovládat třeba pomocí magnetické­ho pole.

Oproti tomu v antiferoma­gnetech se orientace spinů elektronů pravidelně střídá od jednoho ke druhému atomu v mřížce a účinek magnetické­ho pole se ruší. Vědci z Fyzikálníh­o ústavu však objevili nové fyzikální jevy, kterými lze antiferoma­gnety použít k zápisu, čtení a ukládání informací.

Postup může v budoucnu zrychlit práci počítačů, protože pro záznam stačí elektrické výboje tisíckrát kratší než doba v dnes používanýc­h feromagnet­ických součástkác­h. Přečtení informace je také relativně snadné, protože se při zápisu mění elektrický odpor materiálu. Antiferoma­gnetická paměť navíc nemusí pracovat jen ve dvojkové soustavě, protože může měnit odpor postupně, a nedokáže ji narušit ani velmi silné vnější magnetické pole.

Jen letos publikoval­a výsledky týmu špičková světová vědecká periodika Science Advances, Nature Nanotechno­logy, a Nature Communicat­ions. Nature Physics o tématu připravila rovnou speciální vydání. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia