Lidové noviny

Koho za mě? Straku a Zábranskéh­o

Možní nástupci na reprezenta­ční střídačce

- ROBERT SÁRA PARDUBICE

Trenér Josef Jandač potvrdil, že po mistrovstv­í světa skončí u hokejové reprezenta­ce. Nově povede v KHL tým Magnitogor­sku.

Ještě měsíc, jeden velký turnaj a pak dvouletá éra Josefa Jandače u hokejové reprezenta­ce skončí. A začne nová, ve které se ujme silného a ambiciózní­ho Magnitogor­sku, ruského klubu z evropské špičky.

„Pro mě by bylo vítězstvím, kdybych tam přežil celé dva roky. To znamená, že by přišel výsledek,“říká Josef Jandač, zatím stále reprezenta­ční kouč.

Po mistrovstv­í vám končí smlouva. Proč jste se rozhodl ji neprodlouž­it?

Vzhledem k tomu, že na akcích, jako byl Světový pohár, olympiáda a mistrovstv­í světa, jsme neudělali medaili, nechci setrvávat ve funkci, abych dostával pod zbytečný tlak sebe nebo i český hokej, jestli jsme pod mým vedením schopni získat medaili, nebo ne. Takže máme před sebou poslední akci, na tu se soustředím­e, pak si podáme ruce a rozejdeme se s veškerou úctou.

Doporučil jste šéfovi svazu svého nástupce?

Ptal se a pro mě jsou ta jména naprosto jasná – Martin Straka a Libor Zábranský, to jsou pro mě výrazné osobnosti z hlediska hráčské minulosti a mají úspěchy i teď na trenérském poli. Nemají třeba tolik odtrénován­o, ale když kolem sebe budou mít silný realizační tým, neměl by to být problém. Jsou to pro mě ti správní Češi, kteří budou mít k národnímu týmu vztah. Myslím, že ho mám já, stejně tak ho měli přede mnouVláďa Vůjtek, Vláďa Růžička, i ten Lojza (Hadamczik) – ačkoliv se nemusíme – chtěl pro tým určitě to nejlepší. Je třeba, aby stál nástupce pevnýma nohama na zemi a nenechal se rozhodit venkovními vlivy.

Čím vás oslovil Magnitogor­sk?

Rozhodoval jsem se poměrně dlouho a kontakty probíhaly historicky už dříve. Probíral jsem to hlavně s rodinou, protože to je a bude pro mě priorita. V době, kdy jsem nabídky dostával, odmítal jsem je, protože to nebyly destinace, kam by mohla jít rodina se mnou. Jen po mistrovstv­í světa v roce 2010 přišla nabídka z Kyjeva – ve městě byly anglické školky, měli jsme už vybrané bydlení, ale pak klub nedostal licenci, protože rekonstruo­val tribuny. Pak už ta konstelace nikdy taková nebyla. Až teď přišla. Magnitogor­sk je klub, který patří do špičky KHL. Má ambice a já měl pocit, že kdybych tu nabídku nepřijal, už by mi ji nedali.

Nešlo tedy odmítnout?

Šlo. Už jsem to v minulosti několikrát odmítl. Teď jsme si to ale vyříkali doma, děti zvládnou školu, žena už to bude mít trošku jednodušší a beze mě se obejdou. Bude se nám stýskat, máme nějaký plán, abychom se navštěvova­li. Ale pro mě je tento tým z KHL hrozně zajímavý.

Je to i osobní výzva?

Ano. Potěšil mě jejich velký zájem. I přítomnost Viktora Kozlova rozhodla. On dokončoval sezonu a teď mi bude dělat asistenta. Sám říkal, že by se rád přiučil. Pro mě by bylo vítězstvím, kdybych přežil celé dva roky. To zna- mená, že by přišel výsledek. Když ne, půjdu pryč, tam to rychle sundávají. A druhé vítězství by bylo, kdyby to pak Viktor ode mě převzal a něco se naučil.

Za asistenta jste si vybral i Jiřího Kalouse. Proč jeho?

Sami mi nabídli, jestli bych si nechtěl přivést nějakého kolegu, se kterým se mi dobře dělá a věřím mu. Měl jsem ještě jednoho trenéra z Česka, který by šel se mnou. Ale oni se i vzhledem k trenérské zkušenosti Jirky Kalouse rozhodli pro něj a my jsme na sebe zvyklí. Vím, co od sebe můžeme očekávat. Dobře vytváří servis, přípravy, videa, rozbor hry soupeře.

Je pro český hokej důležité mít trenéry v zahraničí? Že se přiučí, něco pak přinesou zpět?

Nejdůležit­ější podle mě je mít kvalitní trenéry doma, aby hráči dostávali co nejlepší trénink, servis, zlepšovali se. Máme tady teď novou generaci, můžeme se bavit o nějakém nádechu. Ale je potřeba to posouvat dál a dál. Aby při- šly další ročníky. Věřím, že to kluci potvrdí, že to není jen nějaké vzplanutí, že kluci přičichli k NHL a konec. Svoje role si musí ještě teprve uhrát. Kvalitu mají, budou ji mít, věřím, že se z toho nezblázní. Máme trochu problém vzadu, vepředu jsou Nečas, Zadina, Kaut, Chytil, Chlapík. Totéž Vrána, Pastrňák, Kaše.

O Jandačově pokračovat­eli u kormidla hokejové reprezenta­ce ještě není jasno. Nejčastěji se mluví o dvou bývalých úspěšných hráčích Martinu Strakovi z Plzně a Liboru Zábranském­u z Brna, jimž se daří i zkraje jejich trenérskýc­h kariér. Oba mají i Jandačovu podporu. Další možností je angažování Filipa Pešána z Liberce, který pozvedl národní tým juniorů. „Vzhledem k platnosti kontraktu jsme se na změnu připravova­li s předstihem a jednání o jeho nástupci vstoupila do závěrečné fáze. Jméno zveřejníme potom, co ho schválí výkonný výbor,“uvedl prezident ČSLH Tomáš Král.

Českou reprezenta­ci před mistrovstv­ím světa čeká ještě šest utkání. Tři na Carlson Hockey Games v Pardubicíc­h (s Finskem ve čtvrtek, se Švédskem v sobotu, s Ruskem v neděli) a tři příští týden v rámci Švédských her. Po nich trenér Jandač oznámí nominaci na světový šampionát v Dánsku. Ten startuje 4. května. Češi do něj vstoupí o den později duelem s výběrem sousedního Slovenska.

Ale v obraně máme momentálně problém. A myslím, že i top světového gólmana, který dovede ukrást zápas, v NHL momentálně nemáme.

 ?? Nejlepším výsledkem Josefa Jandače v roli hlavního kouče reprezenta­ce bylo čtvrté místo na letošních hrách. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Bramborové hry.
Nejlepším výsledkem Josefa Jandače v roli hlavního kouče reprezenta­ce bylo čtvrté místo na letošních hrách. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Bramborové hry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia