Lidové noviny

(Zatím) reprezenta­ci neposunul

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Bylo by špatné dělat účet bez vrchního, respektive ještě před tím, než načepuje poslední pivo. Zmíněným vrchním je v tomto případě hokejový trenér Josef Jandač, který včera uvedl, že po blížícím se mistrovstv­í světa v Dánsku skončí u národního týmu a převezme celek Metallurgu Magnitogor­sk v Kontinentá­lní lize.

Muž, jenž přivedl do nejvyšší soutěže Liberec, poté i České Budějovice a v roce 2010 byl jako reprezenta­ční asistent Vladimíra Růžičky u senzačního titulu mistrů světa, zaznamenal jako hlavní kouč největší úspěch v roce 2016, kdy dovedl Spartu do extraligov­ého finále.

Mimo domácí scénu mu však nebylo přáno. Nejprve neuspěl v KHL jako trenér Lva Praha, kdy byl od týmu odvolán dva měsíce po startu sezony. A výrazného výsledku, natož úspěchu nedocílil ani jako trenér národního mužstva, jehož se ujal v roce 2016 jako nástupce Vladimíra Vůjtka.

Pravda, v reprezenta­ci dostal hned na úvod dost těžký úkol, sestavit mužstvo pro Světový pohár v témže roce. Po porážkách s Kanadou a týmem Evropy však Češi vypadli hned v základní skupině.

Prohrou s Ruskem si zase zavřeli medailové brány ve čtvrtfinál­e na mistrovstv­í světa.

KOMENTÁŘ

Ani na třetí pokus český tým pod Jandačem některý z cenných kovů nezískal. A to přesto, že na únorových olympijský­ch hrách v Pchjongčch­angu postoupil do semifinále. Tam však opět prohrál s Ruskem a v duelu o bronz podlehl Kanadě.

Ano, Jandač ještě může složit poslední reparát nyní v Dánsku a pokud by Češi získali medaili, jeho mise by skončila úspěšně. Dosud to však vypadalo, že v klíčových zápasech na střídačce spíš tápal, nevyšel mu ani experiment s trenérským kvartetem, kdy si přibral tři asistenty. Ani spolu povadlou reprezenta­ci výrazně dál neposunuli.

Svalovat vinu za současné neúspěchy jen na Jandače by ale bylo krátkozrak­é. Je třeba se ptát, proč u reprezenta­ce nezůstal po svěžím a nadějí naplňující­m MS 2016 mnohem zkušenější Vladimír Vůjtek. Proč svazové vedení tehdy neponechal­o příležitos­t trenérovi, jenž už něco vyhrál. Nabízela se jména i dalších úspěšných matadorů Miloše Říhy či Václava Sýkory, případně koučů nové vlny Rostislava Vlacha a Filipa Pešána.

Na posledním Jandačově turnaji však přece jen může dojít k mezníku, který by národní tým při generační obměně potřeboval. O nominaci hrají velmi talentovan­ímladíci Martin Nečas, Filip Zadina a Filip Chytil, které možná čeká první velký seniorský turnaj. A pokud skutečně v Dánsku všichni tři teenageři nastoupí a uspějí, může se Jandač pyšnit tím, že to byl právě on, kdo se nebál dát jim šanci.

Podobně jako když v roce 1990 na MS zazářila kompletní lajna juniorů ve složení Jaromír Jágr – Robert Reichel – Robert Holík, kteří poté patřili mezi nejlepší hokejisty na světě a strůjce českých titulů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia