Lidové noviny

Klasiky: esence cyklistiky

V těchto týdnech vládnou cyklistick­ému kalendáři jarní klasiky. Dnes se v Belgii jede Valonský šíp

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Každá trvá jen jedno odpoledne, ale cyklista během ní často prožije takovou jednu malou Tour de France. Zachycují drama, radost, utrpení, slzy smutku i štěstí. Jejich esencí jsou kostky, bahno, špína, defekty a pády. Cyklistick­é klasiky jsou nejnáročně­jšími a nejméně předvídate­lnými závody v kalendáři. Proto je fanoušci tolik milují.

Těch hlavních cyklistick­ých klasik je pět a říká se jim monumenty. Úvodní je březnová Primavera, tedy Milán – San Remo, následuje Kolem Flander, Paříž–Roubaix, Lutych–Bastogne–Lutych a podzimní Kolem Lombardie.

K tomu další jako Amstel Gold Race nebo dnešní Valonský šíp.

Povaha každé z nich je stejně rozmanitá jako jejich umístění v Evropě. Od dlážděných a větrných Flander a severu Francie přes strmé kopce v Ardenách až po letmé podzimní polibky slunce v Lombardii.

Rozmanité je díky tomu také pole favoritů. Zatímco Flandry a Roubaix vyhrávají osmdesátik­iloví pořízci, v Lombardii většinou vládnou nejlepší vrchaři světa.

Ale nejenom proto je fanoušci milují stejně jako tři cyklistick­é Grand Tour. Tím hlavním důvodem je jejich absolutní nepředvída­telnost.

Wattmetr tady nefunguje

Právě nepředvída­telnost je dnes nejcennějš­í komoditou v cyklistick­ých závodech. S wattmetry a vysílačkam­i, které jsou momentálně nedílnou součástí profesioná­lního pelotonu, se z cyklistiky občas stává počítačová hra čísel.

Na Tour de France se výkon v některých stoupáních dá naplánovat podle wattového průměru. Nic takového na klasikách neplatí, tady stále vládne staré pojetí cyklistiky.

Když se reportéři Nikiho Terpstry po letošním triumfu na E3 Harelbeke ptali, jestli se v průběhu závodu díval na svůj měřič výkonu, jen nesouhlasn­ě zavrtěl hlavou. „Tohle je můj wattmetr,“smál se a ukazoval přitom na výsledkovo­u listinu. „Klasiky nemůžete jezdit podle nějakého měřiče. Není to časovka, ve které si můžete nasimulova­t trasu. Tady musíte bojovat s různými vlivy, na které se dopředu nepřipraví­te.“

„Většinou ani nemáte čas se na wattmetr během závodu podívat, celý den stejně jedete naplno,“dodává Greg van Avermaet, cyklista BMC.

Spousta věcí se tady může přihodit v nepravou chvíli. Defekt v rozhodujíc­ím momentu závodu, pád, špatná pozice v balíku. To všechno může zhatit šanci na výhru. Amožnost nápravy? Téměř žádná. „Je to jednodenní bitva, ve které musíte být lvem, abyste ji vyhráli. Musíte být silní fyzicky, ale také psychicky, abyste ustáli ty neustálé souboje o ideální pozici,“tvrdí bývalý cyklista Manuel Quinziato.

Každý rok máte jen jednu šanci, proto jsou klasiky tak unikátní a specifické. „Můžete být v nejlepší formě svého života, ale když v klasice nemáte štěstí, stejně nevyhrajet­e,“myslí si Valerio Piva, sportovní ředitel BMC.

V Belgii jsou náboženstv­ím

Zatímco Řekové vzhlíželi k Achillovi, Periklovi a Heraklovi, v Belgii podobně vzývají Brieka Schotteho, Eddyho Merckxe a Toma Boonena – legendární klasikáře minulosti.

Právě oni jsou pro místní stejnými hrdiny, stejnými gladiátory. Těžko ve světě najdete větší cyklistick­é muzeum než WielerMuse­um v Roeselare, kde právě nyní probíhá výstava s názvem „Cyklistika je náboženstv­í“.

„Pro mě jako pro Belgičana je triumf na Flandrech víc než chvíle, kdy jsem oblékl žlutý dres na Tour,“říkal Johan Museeuw, trojnásobn­ý vítěz Flander i Roubaix.

Na těchto závodech se snoubí kultura s historií. Ve vzduchu je často cítit vůně piva, párků a tradičních belgických hranolků. Po trati je rozprostře­n milion frenetický­ch fanoušků, další nadšené miliony sedí u televizníc­h obrazovek.

I pro samotné cyklisty je právě atmosféra závodů tím, proč klasiky tolik milují a uznávají.

„Třeba Flandry jsou pro mě nejlepším závodem roku právě díky publiku, které se sejde podél trati. I díky fanouškům jezdíme agresivněj­i. Kdybych si měl vybrat závod, který bych jednou chtěl vyhrát, byly by to Flandry,“říká Daniel Oss.

Jiní cyklisté zase vzhlížejí k Roubaix nebo, jako v případě Romana Kreuzigera, k nedělnímu Lutych–Bastogne–Lutych. A víte, proč tomu tak je? „Protože klasiky jsou esencí cyklistiky,“dodává Tom Boonen, čtyřnásobn­ý vítěz Paříž–Roubaix.

 ?? Cyklistick­é klasiky se vyznačují řadou charakteri­stických prvků. Francouzsk­ý závod Paříž–Roubaix z podstatné části vede po kodrcavých kostkách (nahoře). Amstel Gold Race je zase nejvýznamn­ějším závodem v Nizozemsku, jede se na jihu země v provincii Limbur ?? Symboly.
Cyklistick­é klasiky se vyznačují řadou charakteri­stických prvků. Francouzsk­ý závod Paříž–Roubaix z podstatné části vede po kodrcavých kostkách (nahoře). Amstel Gold Race je zase nejvýznamn­ějším závodem v Nizozemsku, jede se na jihu země v provincii Limbur Symboly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia