Lidové noviny

Díky šroubům v hlavě znovu závodí

- DAVID MRZENA

BOSTON/PRAHA Už pouze ladil formu na blížící se mistrovstv­í světa v Ironmanu. Seznamoval se s tratí, zvykal si na specifické havajské podmínky. Jenže dva dny před startem Tima Dona srazil u čerpací stanice kamion.

„Jel jsem na cyklostezc­e a on se řítil přímo na mě. Probral jsem se až po dvaceti minutách. Uslyšel jsem neustálé opakování: Hlavně se nehýbej!“vzpomínal čtyřicetil­etý Don pro The New York Times.

Následky hrůzostraš­né nehody byly obrovské: mohutné odřeniny po celém těle, rozdrcené pra- vé rameno a především zlomený druhý krční obratel. Úraz, kterému se přezdívá katovská zlomenina.

„Tehdy jsem hlavně přemýšlel o tom, že nebudu schopný plavat. Křičel jsem, že chci opět závodit,“vzpomínal Don.

Právě zlomenina druhého krčního obratle je nejčastějš­í příčinou při sebevraždá­ch oběšením. Jen díky okamžité zdravotní pomoci a notné dávce štěstí Don přežil. A navíc, po přesunu do nemocnice v americkém Coloradu už přemýšlel o dalších závodech.

Naopak doktoři dumali nad nejvhodněj­ším způsobem léčby.

Surová léčba

Fixace krku pomocí zpevněného límce by sice dovolila kostem zotavovat se samovolně, ale kvůli závažnosti zlomeniny to nebylo možné. Chirurgick­ý zákrok sliboval rychlé zotavení, ale s největší pravděpodo­bností by omezil pohyb krku a ukončil sportovní kariéru.

Třetí varianta s tzv. halo vestou byla tou nejpříhodn­ější. A také nejbolesti­vější. „Je to nejlepší možnost kompletní rekonvales- cence bez limitů v dlouhých bězích,“vysvětlova­li doktoři. „Navrtáme do lebky titanové šrouby, dva zepředu a dva vzadu. Budete to nosit tři měsíce, je to utrpení, ale funguje,“uslyšel drsný, ale povzbudivý verdikt Don.

Syn Philipa Dona, bývalého šéfa rozhodčích fotbalové Premier League, se ale nevzdával. Dlouhé tři týdny pouze seděl na židli v rohu obývacího pokoje, téměř nespal, obrovské bolesti ho nutily zvracet. Rekordman v Ironmanu musel vyhledat i pomoc psychologa. „Mám štěstí, že jsem naživu a vůbec mohu chodit,“řekl Don.

Při hrozivé nehodě na kole málem přišel o život. Aby mohl pokračovat v profesioná­lním sportu, navrtali mu doktoři do lebky titanové šrouby. A šest měsíců po vážné zlomenině krčního obratle dokončil Brit Tim Don slavný maraton v Bostonu.

Znovu na Ironmana

Po šesti měsících a pěti dnech od svého znovunaroz­ení se v pondělí postavil na start jednoho z nejslavněj­ších maratonů v Bostonu. „Poběžím na čas dvě hodiny a padesát minut,“plánoval.

V sychravém počasí do cíle nakonec doběhl v čase 2:49,42, když za vítězným Japoncem Jukim Kawaučim zaostal o necelých 34 minut. Velmi podobný výkon předvedl loni v květnu v rámci závodu Ironmana, když stanovil v této extrémní disciplíně oficiální světový rekord: porci 3,86 kilometru plavání, 180,25 kilometru na kole a 42,2 kilometru běhu zvládl za 7 hodin 40 minut a 23 sekund.

„Doufám, že v červenci se kvalifikuj­i na Ironmana v Hamburku nebo Curychu,“věří.

Po tom, co Tim Don prožil v posledních šesti měsících, působí jeho slova až neuvěřitel­ně.

 ?? Tim Don loni v Brazílii časem 7:40:23 vytvořil oficiální světový rekord v Ironmanu. FOTO REUTERS ?? Triatlonov­á hvězda.
Tim Don loni v Brazílii časem 7:40:23 vytvořil oficiální světový rekord v Ironmanu. FOTO REUTERS Triatlonov­á hvězda.
 ?? Jejíž šrouby lékaři Donovi navrtali do lebky FOTO REUTERS ?? V halo vestě,
Jejíž šrouby lékaři Donovi navrtali do lebky FOTO REUTERS V halo vestě,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia