Lidové noviny

Zemřela filmová star: rukojmí Kima

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Je to příběh, který by z fleku zapadl do některé ze slavných špionážníc­h ság. Ostatně před pár lety se dočkal i filmového zpracování. Zápletku ovšem koncem 70. let nenapsal některý z hollywoods­kých scenáristů, ale někdejší severokore­jský vůdce Kim Čong-il.

Coby režimní princátko, syn vládce totalitní země Kim Ir-sena, si v té době plnými doušky užíval privilegií a luxusu. Holdoval večírkům a pletkám s pohlednými tanečnicem­i a zpěvačkami. A taky zakázaným filmům ze Západu. Mladý Kim Čong-il měl slabost pro Elizabeth Taylorovou a snímky se špionskou tematikou. V nich se možná zhlédl až příliš.

Jako tehdejší šéf propagandy – na postu, o němž si jeho otec myslel, že ho bude bavit – toužil po tom, aby se severokore­jská kinematogr­afie vyrovnala té ze znesvářené­ho jihu. Jeho pozornost se za tím účelem stočila ke hvězdě jihokorejs­kého stříbrného plátna Čcho Un-hui. V 50. a 60. letech byla krásná he-

ORBIS UNUS

rečka ikonou zbožňovano­u diváky i tiskem, provdala se za neméně slavného režiséra Sin Sang-oka. Když se v polovině 70. let pár rozvedl, kariéra stárnoucí Čcho Un-hui začala upadat. Jednou dostala nabídku na zářivý comeback. V Hongkongu se měla sejít s filmaři.

Ukázalo se, že to byla past. Místo toho ji severokore­jské tajné služby omámily sedativy a unesly do KLDR. Za podobných okolností padl do pasti i její exmanžel. Dvojici pak donutil Kim Čong-il v severokore­jském zajetí natočit 17 filmů, než se jí po osmi letech podařilo utéct. Při cestě do Vídně oba zmizeli dozorcům a na americké ambasádě požádali o azyl.

Čcho Un- hui v pondělí v 91 letech zemřela v rodné Jižní Koreji. Dvanáct let po svém exmanželov­i. Kromě neuvěřitel­ného životního příběhu za sebou oba nechali ještě přinejmenš­ím jedno. Podařilo se jim z KLDR propašovat nahrávky Kim Čong-ila, které se staly cennou trofejí zvláště pro tajné služby. Do té doby se za hranice dostal jediný záznam jeho projevu. Kvůli pištivému hlasu se prý styděl mluvit na veřejnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia