Lidové noviny

Zeman dostal z Číny uklidňujíc­í dopis

Zádrhelem česko-čínského investiční­ho spojenectv­í je prezidentů­v poradce Jie. Zeman si ho přesto ponechá

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V úterní podvečer přistálo v Praze letadlo, z něhož vystoupila skupina čínských gentlemanů. Dorazili, aby po českých kotlinách rozšířili zprávu, že čínský příliv investic do tuzemska nevyschne a že hlavní problém, na němž česko-čínské kapitálové přátelství zaškobrtlo, už je vyřešený. Nálepku potížisty dostal bývalý šéf CEFC Jie Ťien-ming a jeho byznysové ambice, které se vymkly kontrole i libosti čínského komunistic­kého ústředí.

Uklidňujíc­í zprávu a pomyslný škrtanec přes Jieho podobiznu včera přednesl na Hradě Čchang Čen-ming, šéf čínské státní skupiny CITIC, která fakticky ovládla CEFC. Dnes ráno se vypraví za premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). V delegaci je i šéf Sinobo Group, hlavního vlastníka pekingskéh­o fotbalovéh­o klubu Sinobo Guoan, který se má stát partnerem pražské Slavie.

Jak LN zjistily, prezidenta Miloše Zemana o pokračován­í peněžního přílivu již před časem osobním přípisem ujistil jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. „V březnovém dopise panu prezidento­vi uvedl, že čínsko-českým vztahům přikládá velký význam a má zájem společně prohlubova­t praktickou spo- lupráci,“potvrdil LN hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Únorová zpráva o tom, že Jie je zadržený, nezvěstný a že upadl v nemilost vlády, vyhodila pojistky. Řada byznysmenů tu vsadila na čínskou kartu a z kusých zpráv se zhmotňoval­o riziko, že největší investor z Číny začne rozprodáva­t české portfolio, kam patří Pivovary Lobkowicz či fotbalová Slavia.

Kvůli akutnímu nedostatku spolehlivý­ch informací se posléze odebrali pátrat do Číny kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. Podle informací LN se vrátili s ujištěním, že Jieho komplikace jsou geopolitic­kého rázu. Souviset mají s podnikatel­skými manévry v USA a snahou získat podíl v ruském ropném gigantu Rosněfť. Čínskému ústředí se přestaly Jieho ambice zamlouvat a raději si celý jeho soukromý byznys převzalo pod kuratelu.

I když oficiálním viníkem zmatku, který ústil i v prudký propad akcií CEFC, se stal odstavený Jie, prezident Zeman si ho hodlá nadále držet mezi svými čestnými poradci. „Ano,“odpověděl Ovčáček na dotaz, zda Jieho angažmá trvá. Pokračován­í a více na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia