Lidové noviny

Zamíří šéf policie na ambasádu?

- MARTIN SHABU

PRAHA Po šéfinspekt­orovi Michalu Murínovi by mohl brzy opustit velitelský post policejní prezident Ten má minimálně od sporné policejní reorganiza­ce z léta 2016 velmi napjaté vztahy s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO).

„Minulý týden si Tuhý pozval své nejbližší spolupraco­vníky, kterým řekl, že končí. Čeká jen

Tomáš Tuhý.

na to, až se vyřeší otázka, kdo bude příští ministr vnitra,“řekl LN jeden z důstojníků pod podmínkou anonymity.

A jeho slova potvrzuje i další zdroj z justice: „Měl by zamířit do diplomacie. Prý je to nabídka, která se neodmítá.“

Samotný generál Tuhý však spekulace ohledně svého brzkého odchodu vyvrací. „Již v nedávné době se veřejně vyjádřil, že nevidí důvod uvažovat o tom, že by ve své funkci skončil. Od té doby se nic nezměnilo,“napsala LN Iveta Skupien z Policejníh­o prezidia. Více na tyto „množící se spekulace o údajném odchodu policejníh­o prezidenta z funkce“prý policejní centrála nebude reagovat.

Policejní šéf Tuhý se už počátkem dubna v rozhovoru pro ČTK vyjádřil, že na rozdíl od šéfa inspekce Murína nemá pocit, že by se ho chtěla nová vláda zbavit.

„Samozřejmě vnímám mediální příběhy, kde se spekuluje o různých tlacích na ředitele bezpečnost­ních sborů. Já jsem žádný takovýto tlak nezaznamen­al,“řekl Tomáš Tuhý. Zdůraznil, že na rozdíl od Murína policejní prezident není podřízen přímo premiérovi. Policie podle něj má před sebou řadu úkolů jako budování prvosledov­ých hlídek, posilování útvarů zajišťujíc­ích problemati­ku cizinců, terorismu a extremismu, kybernetic­kého zločinu nebo finanční a hospodářsk­é kriminalit­y.

Na prioritách se shodl s ministrem vnitra Lubomírem Metnarem, kterého do vlády přivedl Babiš. Ani Metnar včera o odchodu Tuhého nevěděl. „Tuto informaci nemám,“napsal LN ministr v demisi.

Cíl Bratislava?

Minimálně od loňského roku se v bezpečnost­ních kruzích intenzivně mluví o možných změnách v souvislost­i s nástupem vlády premiéra Babiše.

Kobercový nálet na klíčové pozice v bezpečnost­ním aparátu však zbrzdilo skládání vlády s důvěrou, které ani po šesti měsících nemá rozuzlení. Až na úterní oznámení o konci Michala Murína v čele GIBS zůstává složení šéfů bezpečnost­ních sborů bez větších změn.

Už na sklonku loňského roku se nicméně objevily zprávy, že Tuhý by mohl „přeskočit“do diplomacie. Připomeňme, že jeho předchůdce Petr Lessy je od roku 2014 styčným policejním důstojníke­m na našem velvyslane­ctví na Slovensku. A v Bratislavě bude brzy volné ještě vyšší místo. Na konci března totiž velvyslank­yně na Slovensku Livie Klausová oznámila, že post opustí.

„Mohu potvrdit, že paní Klausová na vlastní žádost končí jako velvyslank­yně v Bratislavě. Do jmenování nového velvyslanc­e, kterému musí hostitelsk­á země udělit souhlas, nemůžeme sdělovat jméno jejího nástupce,“potvrdila v březnu mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová.

Minulý týden vláda schválila balíček příštích velvyslanc­ů. Jméno nového slovenskéh­o ambasadora ovšem mezi nimi podle informací LN nebylo. Jedno z vysvětlení je, že kabinet v demisi s obsazením bratislavs­kého vyslanectv­í vyčkává na „těžké“váhy. A tím policejní prezident bezesporu je. Navíc jeho odchod otevírá příležitos­t pro jmenování jeho nástupce.

Tejc na vnitru?

Podle zákulisníc­h zpráv nyní Tuhý, kterého do funkce před čtyřmi roky instaloval bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), vyčkává. Své další kroky chce přizpůsobi­t tomu, jak dopadne vyjednáván­í mezi ANO a ČSSD o obsazení právě postu ministra vnitra.

V minulých dnech probleskla médii zpráva, že by se mohl na silovém resortu usadit Jeroným Tejc, který dříve ze ČSSD zastával post stínového ministra vnitra. Kvůli sporu s bývalým vedením strany se ale z vrcholové politiky stáhl. Jeho služeb využil ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), který ho jmenoval politickým náměstkem.

V souvislost­i s hypotetick­ou výměnou na vnitru se v bezpečnost­ních kruzích skloňuje i varianta, že by se příštím policejním prezidente­m mohl stát Robert Šlachta.

Bývalý šéf protimafiá­nské jednotky po vynuceném odchodu kvůli policejní reorganiza­ci skončil jako náměstek generálníh­o ředitele Celní správy. Celníci spadají pod ministerst­vo financí, které kontroluje rovněž hnutí ANO.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia