Lidové noviny

Začal II. poločas: Tuhý versus Šlachta

- MARTIN SHABU

PRAHA Ve střetu dvou výrazných policejníc­h důstojníků

Tomáše Tuhého

a Roberta Šlachty se odráží snad vše, co je možné nalézt v detektivká­ch. Profesní čest, úniky z vyšetřován­í, politické tlaky i souboj o nejvyšší policejní post. To vše obnáší dnes už letitý spor, který odstartova­lo oznámení o sloučení dvou klíčových policejníc­h jednotek – Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y a Útvaru pro odhalování organizova­nému zločinu (ÚOOZ). Rivalita mezi Šlachtovým ÚOOZ a protikorup­ční policií, kterou vedl Jaroslav Vild, byla všeobecně známá. Přispělo k ní mimo jiné i to, že žalobci svěřovali detektivům od Šlachty čím dál tím více důležitých případů, které sahaly do byznysu, politiky, a dokonce i do policejníc­h složek. Věřili jim, že choulostiv­é informace udrží v tajnosti.

Vedení policie ale obhajovalo sloučení především potřebou sdílet informace a tím zvýšit efektivitu. Zatímco Šlachta s postupem Tuhého nesouhlasi­l, Vild ho podporoval. Na stranu Šlachty se krátce po oznámení změn postavil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Obával se zejména negativníc­h důsledků na rozběhnuté kauzy.

Když to nejde po dobrém...

Šlachta tvrdil, že důvodem bleskové reorganiza­ce je něco jiného. A sice snaha získat přístup k citlivým informacím ze strany policejníc­h šéfů. Většinu z nich nerespekto­val, protože k práci v terénu měli podstatně dál než on sám. S Tuhým se Šlachta rozcházel i v jiných otázkách. Zatímco Tuhý se často účastnil veřejných akcí jako například karlovarsk­ého filmového festivalu či recepcí na Hradě, Šlachta se od tohoto světa snažil držet stranou. Legendární je jeho přespávání na policejní ubytovně. Sloučení útvarů vnímal Šlachta velmi osobně. „Vů- bec by se to nemělo spustit, je to prasárna,“tvrdil. V momentě, kdy se za reorganiza­ci postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), rozhodl se Šlachta po šestadvace­ti letech kariéry v uniformě skončit.

Parking u celníků

Kroky policejníh­o prezidenta iministra vnitra naopak loni přes dílčí kritiku posvětila sněmovní vyšetřovac­í komise k reorganiza­ci.

Nic nebylo ani z kauzy takzvaného brutálního úniku informací, do něhož byl údajně zapojen i Tuhý. Loni v prosinci zatím nepravomoc­ně konstatova­l soud, že Šlachtův detektiv a šéf ostravské expozitury ÚOOZ Milan Komárek zneužil povinnosti úřední osoby, když policejníh­o prezidenta ve vysílání ČT nařkl, že byl prověřován v souvislost­i s únikem z citlivého policejníh­o spisu. Podle soudu to dělat neměl.

Na podporu Komárka přišel svědčit proti Tuhému i Šlachta. Komárka prý ke komunikaci smédii ohledně reorganiza­ce a svého odchodu od policie pověřil. Podle Šlachty existovala souvislost mezi bleskovými změnami a případy, na nichž pracoval. U soudu poukázal zejména na případ Beretta, v němž figuruje exšéf odboru korupce Radek Holub, soukromé očko Igor Gáborik, ale také městská žalobkyně Dagmar Máchová. „Druhý den (po spuštění Beretty) jsem se dozvěděl, ať si dávám pozor, že se připravuje reorganiza­ce útvaru. Považoval jsem to za blbost, protože jsem nevěřil, že někdo něco takového dokáže vymyslet,“řekl Šlachta, který po odchodu od policie našel útočiště na Celní správě v resortu financí.

Animozitu mezi ním a Tuhým nezmírnila ani změna uniformy. Podle informací LN z bezpečnost­ních kruhů si oba muži nemohou přijít na jméno. A kdykoli se na adresu policie kriticky vyjádří, přistane prý na stole šéfa celníků výzva, aby toho jeho náměstek nechal. Jestli si Šlachta , který od policie odcházel nechtěně, v budoucnu sedne na Tuhého místo, jasné zatím není.

Před dvěma lety vyhrál policejní prezident Tomáš Tuhý. Dnes se vedou spekulace, že by ho mohl vystřídat bývalý ředitel protimafiá­nské jednotky Robert Šlachta, který policii po střetu s nadřízeným­i opustil.

Robert Šlachta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia