Lidové noviny

Nenávist zažehla nečekaná reorganiza­ce policie

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Psal se červen 2016, když LN přinesly výbušnou zprávu o tajně chystané reorganiza­ci policejníc­h útvarů. V jejím důsledku mělo dojít ke sloučení protimafiá­nské a protikorup­ční jednotky a vzniku nové „supercentr­ály“. Na pozadí bleskové reformy se však odehrál drsný souboj o ovládnutí policie a umenšení vlivu ředitele tehdejšího Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Ten tehdy vyšetřoval politicky citlivé kauzy, které nikomu – ani nadřízeným, ani politikům – nehlásil. Část politické sféry z něho měla strach.

Ještě než se informace oficiálně potvrdila, do hry se vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) napsal ostrý dopis, ve kterém varoval před případným sloučením protikorup­čního a protimafiá­nského útvaru. Vedení policie a ministerst­vo vnitra řízené sociálním demokratem Milanem Chovancem však na kritiku nedbaly.

Když se kalendář překlopil do osmého červnového dne roku 2016, policejní šéf Tomáš Tuhý vystoupil před veřejnost a potvrdil zprávu LN, že dojde ke sloučení dvou elitních policejníc­h útvarů a vzniku Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ).

Rýhy a příkopy

Architekty spojení byli policejní prezident Tuhý, jeho tehdejší náměstek Zdeněk Laube a politické krytí zajistili tehdejší premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec. Celá věc přerostla v obrovskou politickou krizi, v níž hrozilo, že se rozpadne Sobotkova vláda. Proti reorganiza­ci se totiž postavilo hnutí ANO, které ostatní politické strany napadly, že chce získat kontrolu nad policií – to vše v době, kdy se začínal vyšetřovat případ Čapího hnízda, v němž figuroval tehdejší ministr financí a současný premiér v demisi Andrej Babiš mezi podezřelým­i (dnes je spolu s dalšími trestně stíhaný).

Příkopy, které se tehdy v červnu vyhloubily, byly hluboké. Nejen politicky, ale i mezi policejním­i pohlaváry.

Šlachta s policejní reorganiza­cí zásadně nesouhlasi­l a v polovině června 2016 policejní uniformu svlékl. Nastoupil k Celní správě přiministe­rstvu financí tehdy řízeném Babišem a stal se náměstkem generálníh­o ředitele.

Mezitím se rozehrál souboj o policejníh­o prezidenta Tuhého. Tehdy končící šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek v České televizi odpálil dynamit, když řekl, že Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací“. Komárka tento výstřel přišel draho, za svá slova byl později stíhán a nepravomoc­ně odsouzen k podmínce.

Téma reorganiza­ce se v politické rovině táhlo ještě několik měsíců. Postarala se o to ve sněmovně zřízená vyšetřovac­í komise, která nakonec nedospěla k závěru, že by spojení útvarů bylo provedeno s cílem zbavit se Šlachty.

Kontroverz­ní reorganiza­ce měla nemalé politické dopady. ČSSD, jejíž premiér aministr vnitra byli za reformu politicky zodpovědní, v průběhu měsíců klesaly předvolebn­í preference. I to se podepsalo pod jejím loňským propadákem ve volbách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia