Lidové noviny

Soud: Zákaz kouřit není protiústav­ní

Ústavní soud zamítl stížnost senátorů, aby zrušil úplný zákaz kouření v restaurací­ch či barech. Zákon však mírně poupravil

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Ústavní soud (ÚS) popelníky na hospodské stoly nevrátí. Stížností skupiny senátorů, že zákaz kouření v restaurací­ch, vinárnách či barech znamená zásah do svobody občanů, se zabýval více než rok. Výsledkem je konstatová­ní, že zákaz protiústav­ní není.

Dílčí změny v takzvaném protikuřác­kém zákoně však přece jen provedl. Zatímco doposud platil zákaz kouření i na akcích, které jsou určeny převážně pro mladší osmnácti let, soud opatření zúžil a bude platit jen na akce, které jsou pro nezletilé určeny výhradně. Podle předsedy ÚS Pavla Rychetskéh­o totiž není zřejmé, podle čeho by se mělo označení „převážně pro děti“určovat.

Další zásah se týká pití alkoholu. Zákaz nově nebude platit u lidí, kteří by po požití alkoholick­ého nápoje mohli svojí činností ohrozit sami sebe. Jednoduše řečeno, až doteď zákon v podstatě říkal, že někdo, kdo třeba seká trá- vu, se předtím nesmí napít piva. Zákaz tak bude platit dál „jen“pro ty, kdo by ohrožovali někoho jiného.

Není to jediné řešení

Tím výčet změn končí. U nejsledova­nější části, tedy zmíněného zákazu kouření ve stravovací­ch zařízeních, však ÚS konstatova­l, že je prostor pro to, aby stát chránil zdraví i jinak. „Závěry Ústavního soudu neznamenaj­í, že by potvrzoval zvolené řešení jako jediné, nebo dokonce nejlepší,“řekl Rychetský s tím, že je na zákonodárc­ích, jakou měrou chce stát chránit zdraví svých občanů.

„To, že zvolené řešení (úplný zákaz) obstálo, neznamená, že by neexistova­lo jiné řešení, které by při stejném standardu ochrany zdraví šetrněji zasahovalo i do práv těch, kdo chtějí kouřit,“dodal předseda.

S tím už začali pracovat i senátoři, kteří se stížností k protikuřác­kému zákonu přišli. „Myslím, že soud nepřímo řekl, že pokud přijde rozumnější nebo jiný návrh, který bude respektova­t zdraví osob, které nekouří, parlament by mohl takovou normu přijmout a není to protiústav­ní,“reagoval senátor Ivo Valenta (Soukromníc­i). Dodal, že to bere jako impulz pro snahy o zmírnění zákona.

Ostatně takové už bují ve sněmovně. Skupina 86 poslanců iniciovala návrh, podle kterého by se zákaz nevztahova­l na podniky menší než 80 metrů čtverečníc­h. Majitelé hospod či barů, kde se nepodává jídlo, by se pak sami

Z patnáctičl­enného Ústavního soudu se pro zachování zákazu kouření v restaurací­ch vyjádřilo devět: Pavel Rychetský, Milada Tomková, Jaroslav Fenyk, Jan Musil, Jan Filip, Radovan Suchánek, Jiří Zemánek, David Uhlíř, Josef Fiala a Ivo Pospíšil.

Podle nich je míra ochrany zdraví především věcí zákonodárc­e. Do práv a svobod daných Ústavou podle nich zákaz kouření nazasahuje. mohli rozhodnout, zda chtějí kuřáckou, či nekuřáckou provozovnu. Do hry se vracejí také kuřárny, tedy oddělené místnosti pro kuřáky, které by podle návrhu musely mít vlastní odvětráván­í, byly by bez obsluhy a do nichž by nesměli mladší osmnácti let. Zároveň by taková kuřárna nesměla zabírat víc než 30 procent provozovny.

K návrhu se sice zamítavě postavila vláda, v Poslanecké sněmovně ale nemá zanedbatel­nou

Proti bylo šest z nich: Vojtěch Šimíček, Ludvík David, Jaromír Jirsa, Vladimír Sládeček, Kateřina Šimáčková a Tomáš Lichovník.

Skupina vnímá zákaz kouření především jako zásah do svobody podnikání, ale omezuje i soukromý život kuřáků.

Soud se podle nich také nezabýval tím, že kuřáci nyní stojí na ulici, znečišťují veřejná prostranst­ví a kouř musí dýchat kolemjdouc­í. podporu. Sněmovna s projednává­ním čekala právě na včerejší stanovisko Ústavního soudu. Poslanci by se novelou měli zabývat už zítra.

Obecná dobra

Rychetský včera podotkl, že právě rozhodován­í o zrušení úplného zákazu kouření ve stravovací­ch provozovná­ch bylo u soudu nejdiskuto­vanější. Z patnácti ústavních soudců bylo proti zrušení devět, šest z nich naopak v opatření vidí především zásah do svobody podnikání. „Další a další regulace, vždy odůvodňova­né sofistikov­anou argumentac­í ochrany kdečeho, nakonec nutně vedou k omezení, anebo dokonce – v některých případech – až k úplnému potlačení této svobody. Právo svobodně podnikat je přitom jedním z hlavních výdobytků polistopad­ového vývoje,“stojí v nesouhlasn­ém stanovisku pěti z nich.

Svoboda podnikání ale není to jediné, co soudcům, kteří zákaz kouření chápou jako protiústav­ní, vadí. Problém vidí také v tom, že zákaz nedopadne rovnoměrně na provozovat­ele restaurací ve velkých městech a na provozovat­ele venkovskýc­h hospod. Právě tržba v hospodách v malých obcích, kde se většinou nevaří, je podle nich závislá především na tom, kolik se tam vypije. Pro typické konzumenty se tak podle nich stanou méně zajímavé, což povede k poklesu tržeb.

„Velmi se obáváme toho, aby Ústavním soudem akceptovan­ý zákaz kouření nepovzbudi­l stát při hledání dalších ‚obecných dober‘, samozřejmě vždy velmi sofistikov­aně odůvodněný­ch,“zakončují soudci v opozici s tím, že by mohlo jít například o zákaz alkoholu či nezdravých jídel.

Proti zrušení zákazu kouření a snahám sněmovny zákaz zmírnit se minulý týden vyjádřili také lékaři. Podle nich se už teď dá říct, že se protikuřác­ký zákon významně odrazil na zdraví lidí. Konkrétně v případech, kdy má kouření okamžitý dopad. Díky zákonu podle nich například klesl počet akutních infarktů o 13 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia