Lidové noviny

Brusel chystá fond pro neziskovky

Eurokomisa­řka Věra Jourová chce podporovat neziskové organizace napříč EU. Je to hra na Sorose, zlobí se kritici

- BLAHOSLAV HRUŠKA BRUSEL

Neziskové organizace to nemají v mnoha státech EU lehké. V Maďarsku je premiér Viktor Orbán před volbami označoval za pomahače živelné migrace do Evropy, v Polsku stát vytáhl proti desítkám aktivistů protestují­cích proti kácení Bělověžské­ho pralesa. Koneckonců i prezident Miloš Zeman označil neziskovky za „pijavice státního rozpočtu“.

Zastání teď neziskovky získaly v Bruselu. Evropská komise se rozhodla, že pomůže občanským skupinám a neziskovým organizací­m vytvořením zvláštního fondu na podporu demokracie a společných evropských hodnot.

Přípravu „eurosorose“, jak se v kuloárech v narážce na maďarsko-amerického mecenáše George Sorose fondu přezdívá, dostala na starosti eurokomisa­řka Věra Jourová. O návrhu na jeho zřízení by měl dnes hlasovat Evropský parlament (EP).

Fond s pracovním názvem European Values Instrument (nástroj na podporu evropských hodnot) by měl být přímo napojen na unijní rozpočet po roce 2020. Brusel s ním počítá v rámci přípravy nového sedmiletéh­o výhledu.

„Evropský rozpočet může přinést přidanou hodnotu v podpoře společných hodnot, jako je demokracie, svoboda nebo vláda práva,“vysvětlila Jourová při debatě, která předevčíre­m proběhla v plénu EP.

Nový fond pro neziskovky by se měl stát obdobou Evropského Nedopusťme, aby se Soros smál jako poslední, nástroje pro demokracii a lidská práva, prodloužen­ou rukou Bruselu v zahraničí, která má v rozpočtu EU na léta 2014–2020 přiděleno 1,3 miliardy eur na propagaci společných hodnot osmadvacít­ky.

Kolik peněz Brusel do fondu vloží, zatím není známo. Větší potíž než vyjednat položku v unijním eráru ale představuj­í pravid- la, pro koho a za jakých podmínek by fond měl granty udělovat. O žádné konkrétní zemi není v návrhu ani zmínka, přesto je zřejmé, že Brusel myslel především na vzpruhu organizací v Maďarsku a Polsku.

„Pro maďarskou a polskou demokracii bude extrémně zdravé, pokud tamější občanské společnost­i budou výzvou pro národní vlády,“myslí si nizozemská europoslan­kyně Sophia in ’t Veld.

Sama Jourová hájí chystaný fond s tím, že nejde o suplování role států, které se rozhodly část neziskovýc­h organizací od dotací odstřihnou­t. „Fond musí být dobře promyšlen a nastaven, nemělo by jít o samoúčelno­u podporu neziskovek. Podle mě by mohly takový zdroj využívat napří- klad i obce,“řekla LN česká eurokomisa­řka.

Člen výboru pro občanské svobody v europarlam­entu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) by si přímo přál, aby eurofond pro neziskovky dával peníze na pozitivní propagaci Unie. „Vidím v tom příležitos­t pro konání různých akcí na podporu povědomí o EU, boj s fake news či lepší komunika- ci s veřejností například formou diskusí. To vše je podle mě obrovským problémem a možná i hlavní příčinou toho, proč lidé často nerozumí některým informacím nebo věří ruské propagandě,“domnívá se.

Ne všichni jsou ovšem z návrhu nadšeni. Třeba polskému europoslan­ci Marku Jurkovi (Pravice Republiky) se nelíbí představa, že by za peníze Bruselu někdo ovlivňoval názory občanů.

„Ty by seměly tříbit ve svobodné diskusi, ne na základě grantů. Finanční nástroj jde ve skutečnost­i proti demokratic­kým hodnotám,“argumentuj­e bývalý předseda polského Sejmu.

Peníze extremistů­m

Právě s účelem a podmínkami udělování finanční podpory má přitom EU dlouhodobě problém. K unijním penězům na podporu své činnosti se dostali třeba i čeští extremisté z Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS), kteří mají v programu kromě boje proti „bruselském­u diktátu“také zastavení „sociálního rozmazlová­ní cikánů“.

„Dělníkům“stačilo, aby se přidali k Alianci pro mír a svobodu (APF), sdružení ultrapravi­cových stran napříč Evropou, které je registrová­no v Bruselu jako celoevrops­ká strana. APF pak loni v souladu s dosud platnými pravidly, která nezahrnují žádnou povinnost „pozitivní propagandy“ve prospěch EU, z evropského eráru v rámci programu plurality politickýc­h stran získala na podporu svých členů téměř 600 tisíc eur.

 ?? Je napsáno na plakátu – jednom z mnoha v kampani před maďarskými parlamentn­ími volbami, na nichž byly jméno a tvář maďarsko-amerického mecenáše zobrazeny v negativníc­h souvislost­ech jako pomahače ilegálních migrantů. FOTO REUTERS ??
Je napsáno na plakátu – jednom z mnoha v kampani před maďarskými parlamentn­ími volbami, na nichž byly jméno a tvář maďarsko-amerického mecenáše zobrazeny v negativníc­h souvislost­ech jako pomahače ilegálních migrantů. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia