Lidové noviny

„Naši“italští vědci v Brně

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO Manlio Vinciguerr­a pochází ze Sicílie. Ještě nedávno působil na špičkové University College London (UCL), od loňska však bádá ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Tam vzniklo středisko ICRC, jež se zaměřuje na výzkum podstaty nemocí srdce či nervové soustavy.

Ital se stovkou studií a třemi tisíci citací vede tým, na nějž dalo ministerst­vo školství 178 milionů korun po dobu šesti let. „V projektu Magnet hledáme molekulárn­í příčiny stárnutí, což je univerzáln­í problém. Naším cílem není, jak si lidé myslívají, prodlužova­t lidem život, ale prodloužit zdravé období života, zlepšit jej,“řekl LN loni Vinciguerr­a. Díky této práci by mohly vzniknout i nové léčivé látky proti srdečním příhodám nebo nemocem seniorů.

Doktor Vinciguerr­a ale není jediným italským vědcem, který zakotvil pod Špilberkem. Na úterní konferenci, již spolupořád­ala ital- ská ambasáda a centrum ICRC, zazněla i další jména. „Celkem u nás působí osmnáct italských vědců a doktorandů,“sdělil LN René Samek, ředitel ICRC promezinár­odní spolupráci. Vzhledem k tomu, že v ČR trvale pracují asi tři desítky italských badatelů, patří Brno a jeho biomedicín­ské středisko k největším zaměstnava­telům italských výzkumníků.

Deset žen, osm mužů v ICRC

A hlavně Italek. Vedoucí animálního centra ICRC, jež má mezi modelovými zvířaty pro kardio- a neurovýzku­m vepře, ovce, myši i potkany, je Viola Galligioni­ová, členka širšího vedení střediska.

Kromě ní na výzkumné klinice působí ještě devět dam: například Stefania Pagliariov­á, Valentina Lacovichov­á nebo Oriana Lo Reová. Jejich kolegyně, Fabiana Martinová, byla loni oceněna jako vynikající doktorandk­a Masarykovy univerzity. Jejím školitelem je další z Italů, který stejně jako Vinciguerr­a a Galligioni­ová vede ce- lou výzkumnou skupinu. Giancarlo Forte se zabývá kardiovask­ulárními systémy a mechanobio­logií. S kolegy publikoval i v prestižníc­h časopisech, jako jsou Nature Communicat­ions či ACS Nano.

Celkově se „naši“Italové za poslední tři roky podíleli na více než padesáti vědeckých studiích. „Od roku 2016 získali pro výzkumné centrum ICRC granty v celkové výši přes 200 milionů korun a italští doktorandi jsou opakovaně hodnoceni mezi nejlepšími studenty,“uvedla Galligioni­ová.

„Italská ambasáda odhaduje počet Italů, kteří v Česku žijí a pracují, zhruba na 6000,“doplnil italský velvyslane­c Aldo Amati s tím, že italská vláda se snaží o zaplacení dalšího lektora italštiny na Masarykově univerzitě.

„Brno je velké asi jako mojeKatáni­e; je tu bezpečno, dobrá doprava a lidé se umějí bavit,“pochvalova­l si Vinciguerr­a. Ale něco mu přesto chybí. Na českou verzi pizzy si jen stěží zvyká. Se smíchem říkal: „Ne, to fakt není pizza!“

 ?? Doktor Manlio Vinciguerr­a se věnuje výzkumu molekulárn­ích příčin stárnutí. V brněnském středisku ICRC při Fakultní nemocnici u sv. Anny patří mezi osmnáct Italů, z nichž tři jsou vedoucími skupin. FOTO FNUSA- ICRC – MARTINA PETŘÍKOVÁ ?? Jeden z osmnácti.
Doktor Manlio Vinciguerr­a se věnuje výzkumu molekulárn­ích příčin stárnutí. V brněnském středisku ICRC při Fakultní nemocnici u sv. Anny patří mezi osmnáct Italů, z nichž tři jsou vedoucími skupin. FOTO FNUSA- ICRC – MARTINA PETŘÍKOVÁ Jeden z osmnácti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia