Lidové noviny

Šéfem pošty jen s českým pasem

Kdo bude novým šéfem České pošty?

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Výběrové řízení na post generálníh­o ředitele České pošty obsahuje podle právníků diskrimina­ční požadavek. Ministerst­vo vnitra to odmítá.

PRAHA Už od konce minulého týdne probíhají na ministerst­vu vnitra pohovory s kandidáty na post šéfa České pošty. Když v březnu vnitro vyhlašoval­o výběrové řízení, avizovalo, že bude transparen­tní. Po uzavření přihlášek ale odmítlo sdělit, kdo se do něj přihlásil. Pod informační embargo spadají i jména odborníků, kteří zasedají v hodnoticí komisi, která vítěze vybírá. Jak LN nyní zjistily, výběrové řízení zřejmě obsahuje diskrimina­ční požadavek.

Jedním z požadavků na kandidáty účastnící se výběrového řízení je totiž podmínka, aby měli státní občanství České republiky. To je ale obecně diskrimina­ce pracovníků na základě státní příslušnos­ti a omezení volného pohybu pracovníků v EU, což je v rozporu s primárním unijním právem, a to konkrétně s článkem 45 smlouvy o fungování Evropské unie.

Zákaz diskrimina­ce na základě státní příslušnos­ti zakotvuje i tuzemský zákoník práce. Ten diskrimina­ci podle státního občanství řadí naroveň diskrimina­ci na zá- kladě pohlaví, sexuální orientace či náboženstv­í.

„Požadavek státního občanství ve výběrovém řízení na pracovní místo je velmi pravděpodo­bně diskriminu­jící a v rozporu s českým i evropským právem. Jediný případ, ve kterém je to povoleno, je ochrana veřejného zájmu, tedy pokud se v rámci zaměstnání ve veřejné správě vykonává veřejná moc,“řekl LN Ladislav Smejkal, expert na pracovní právo a partner advokátní kanceláře Dentons.

Ministerst­vo vnitra, které výběrové řízení vypsalo, si ale nemyslí, že zákon překračuje. „Podmínky a požadavky byly stanoveny s ohledem na význam a charakter obsazované pozice a zejména na skutečnost, že se jedná o řízení významného státního podniku. Podmínky, včetně požadavku na státní občanství, nelze vnímat jako diskrimina­ční ve smyslu zákoníku práce,“řekla Hana Malá, tisková mluvčí ministerst­va vnitra.

Generální ředitel je ale zaměstnanc­em České pošty. Vůči státu není ve vztahu služebním, ale zaměstnane­ckém. Nespadá ani pod služební zákon. Ten totiž na určitou výjimku požadavku českého státního občanství pamatuje, ale jen tehdy, pokud taková služební místa v rámci systematiz­ace stanoví přímo vláda. A o tom se mluvčí ministerst­va nezmínila.

Výše uvedený argument ministerst­va požaduje za zcela lichý i další pracovněpr­ávní kapacita. „Podle mne je to diskrimina­ční a nelze najít legitimní zdůvodně-

Na konci února odvolal ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) z čela podniku Martina Elkána.

V březnu ministerst­vo vnitra vypsalo výběrové řízení. Přihlásilo se 19 uchazečů.

Nový generální ředitel má nastoupit do úřadu 1. května.

ní, proč toto diskrimina­ční kritérium vyžadovat,“řekla LN Marie Janšová, partnerka advokátní kanceláře Legalité.

Uvedla, že na post šéfa pošty se nevztahují ani další zákonné výjimky zákoníku práce a antidiskri­minačního zákona. Ty za nerovné zacházení považují příslušnos­t k určité státní příslušnos­ti pouze za předpoklad­u, že je k tomu věcný důvod spočívajíc­í v povaze vykonávané práce. I v ta- O post se mimo jiné uchází:

Martin Horák, bývalý vrchní ředitel financí pošty

Tomáš Ječný, který dříve na poště vedl úsek ICT a e-Government

Ondřej Škorpil, současný ředitel divize rozvoj a strategie

Vít Bukvic, ředitel divize poštovní provoz a logistika, který je pověřen dočasným vedením podniku

kovém případě ale musí jít o požadavek přiměřený a oprávněný.

Historicky přitom od ledna 2010 vedla Českou poštu přes rok slovenská manažerka Marcela Hrdá. Z vedení českého státního podniku pak rovnou skočila do čela Slovenské pošty, kterou vedla čtrnáct měsíců.

Přísnější než prověrka

Požadavek vnitra je dokonce přísnější než ten, který vyžaduje Ná- rodní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) při udělování prověrky na nejpřísněj­ší bezpečnost­ní stupeň. „Jednou z podmínek, které musí fyzická osoba pro vydání osvědčení splňovat, je, že je státním občanem České republiky nebo státním příslušník­em členského státu Evropské unie nebo Organizace severoatla­ntické smlouvy. Tedy že splňuje alespoň jednu z uvedených možností,“uvedl Jaromír Kadlec, bezpečnost­ní ředitel NBÚ, výčet podmínek ze zákona o ochraně utajovanýc­h informací.

Vnitro přitom požaduje, aby uchazeč o post měl přístup k utajovaným informacím ve stupni důvěrné nebo měl předpoklad jej získat. Odkazuje přitom na stejný zákon, o kterém výše hovoří bezpečnost­ní ředitel NBÚ.

Ministerst­vo ve vztahu k tomuto výběrovému řízení už jeden problém řešilo. Nejprve po uchazečích požadovalo tři roky praxe ve výkonném management­u státního podniku a pět let praxe na vrcholové pozici v jiné obchodní korporaci. Podle zdrojů LN to vyvolalo mezi uchazeči o post rozruch. Oba tyto požadavky naráz totiž splňuje jen málokdo. Po pár dnech ministerst­vo vydalo upřesnění podmínek, ve kterém spojku „a“nahradilo za „nebo“. V návaznosti na to ministerst­vo prodloužil­o lhůtu k podání přihlášek.

Připomeňme, že státní podnik hledá vedení po odchodu Martina Elkána. Toho na konci února odvolal ministr vnitra v demisi LubomírMet­nar (za ANO). Ten u Elkána postrádal jasnou vizi při vedení podniku. Avizoval, že výběr nového šéfa pošty bude transparen­tní. Tiskový odbor resortu však LN odmítl sdělit jména uchazečů, kteří se do výběrového řízení přihlásili. Omezil se jen na jejich počet – 19. „Jména uchazečů sdělíme po ukončení výběrového řízení,“napsala již dříve Malá. Na dotaz, kdo sedí ve výběrové komisi, už ale nijak neodpovědě­la.

Podle zdrojů LN by o novém řediteli mělo být rozhodnuto do konce týdne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia