Lidové noviny

Éra klanu Castrů končí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Parlament Kuby včera volil nového prezidenta. A protože současná hlava státu, Raúl Castro, již nekandidov­ala, je jisté, že největší karibský ostrov povede poprvé od revoluce v roce 1959 člověk, který není členem rodiny Castrů.

HAVANA/PRAHA To, co by v kterékoli jiné, podobně málo lidnaté a ne zrovna bohaté zemi sotva vyvolalo větší mezinárodn­í ohlas – tedy volba prezidenta – má nyní na Kubě příchuť senzace. Po téměř 60 letech od úspěšného završení tzv. kubánské revoluce totiž do nejvyššího úřadu nastupuje někdo jiný než člen vládnoucíh­o klanu Castrů.

Jak se na totalitní režim sluší a patří, nové obsazení prezidents­kého postu nebylo předmětem žádné veřejné volební kampaně a předání moci se domlouvalo v zákulisí sekretariá­tů všemocné komunistic­ké strany. Dosavadníh­o prezidenta Raúla Castra by měl vystřídat současný první viceprezid­ent Miguel Díaz-Canel. Oficiální výsledky by měly být vyhlášeny dnes.

Čekají se jen kosmetické změny

Nástup Díaze-Canela by měl v čele Kuby přinést alespoň jednu jistou změnu: na nejvyšším postu by mělo dojít k viditelném­u omlazení a přinejmenš­ím vizuální modernizac­i. Sedmapades­átiletý muž je téměř o 30 let mladší než Raúl Castro, narodil se tedy až po revoluci. Na rozdíl od svých zkostnatěl­ých předchůdců z klanu Castrů nechodí Díaz-Canel v khaki uniformě a v zemi, kde většina obyvatel o internetu jen slyšela, se na mítincích nechává vídat s tabletem v ruce.

Obyvatelé Santa Clary, jeho rodného města, na něj vzpomínají v dobrém. „ Byl pracovitý a i v době, kdy už měl vysokou funkci, vždy rád chodil mezi obyčejné lidi,“nechal se podle agentury Reuters pod příslibem anonymity slyšet jeden z obyvatel.

Přes sympatičtě­jší image se ale zásadní změny od nového lídra dají sotva očekávat. Díaz-Canel je totiž dlouholetý­m členem vládnoucí komunistic­ké strany – v zemi, kde jsou výrazy jako demokracie či imperialis­mus považované za sprostá slova, ani nic jiného není možné. „Možná bude trochu flexibilně­jší a zkusí hospodářst­ví trochu modernizov­at,“domnívá se podle Reuters znalec ku- bánské politiky profesor Arturo Lopez-Levy z Texaské univerzity, který vyrůstal v Díaz-Canelově rodném městě. „Neexistují ale žádné důvody předpoklád­at, že by snad chtěl připustit svobodnou politickou soutěž nebo více podporovat svobodné podnikání,“dodal Lopez-Levy.

Ani z nevelké disidentsk­é komunity na Kubě není slyšet příliš mnoho naděje, naopak. Čelný oponent kubánského režimu, Hildebrand­o Chaviano, který jako jeden z prvních v roce 2015 nezávisle kandidoval v obecních volbách v Havaně, označil Díaze-Canela za „pana Nikoho“a dodal: „Desítky let tuhé vlády Castrů vychovaly generaci nohsledů, ale žádného lídra. I s Díazem-Canelem to bude pořád to samé.“

Dokonce i v případě, že by nový prezident chtěl zahájit větší modernizac­i ostrova, bude mít manévrovac­í prostor značně zúžený. Raúl Castro totiž zůstane v čele všemocné komunistic­ké strany až do příštího sjezdu plánovanéh­o na rok 2021 a tím si ponechá zásadní vliv na dění v zemi.

Je ale dost možné, že nastupujíc­í prezident se o žádnou změnu kurzu ani nepokusí. Videozázna­m uniklý z loňského uzavřeného zasedání kubánských špiček jej totiž vykresluje jako stoupence tvrdé linie včetně nemilosrdn­ých komentářů na adresu opozice či Spojených států.

Hlavní úkoly: ekonomika a vztahy s USA

Nový kubánský prezident bude muset řešit dva hlavní úkoly: nevalnou ekonomicko­u situaci běžných Kubánců a vztahy s USA. Přes malé uvolnění soukromého podnikání v posledních letech zůstává kubánské hospodářst­ví rigidně plánované, s přetrvávaj­ícím přídělovým systémem a byrokratic­kými omezeními. „Bude se s tím muset nějak popasovat,“říká Rafael Hernandez, editor „reformního“časopisu Temas, a dodává: „Lidé mají velká očekávání. A za dva nebo tři měsíce se začnou ptát, proč se jejich život nelepší.“

S ekonomikou souvisejí i kubánsko-americké vztahy, které dostaly nový impulz v roce 2014 ještě za mandátu prezidenta Baracka Obamy. Američané vyškrtli Kubu ze seznamu států podporujíc­ích terorismus, souhlasili s obnovením diplomatic­kých styků a zejména došlo k uvolnění řady omezení bránících obchodu a turistické­mu ruchu. Administra­tiva Donalda Trumpa však v liberaliza­ci vztahů nepokračuj­e; Trump se již vícekrát nechal slyšet, že uvolnění vztahů s Kubou byla chyba. A to pro kubánskou ekonomiku jistě není dobrá zpráva.

 ?? Fidel Castro se svým bratrem Raúlem (vlevo) v roce 1957 v době partyzánsk­ého boje proti režimu diktátora Fulgencia Batisty. Raúl později stárnoucíh­o Fidela nahradil, nyní jejich éra končí. FOTO PROFIMEDIA ?? Dlouholetý kubánský diktátor
Fidel Castro se svým bratrem Raúlem (vlevo) v roce 1957 v době partyzánsk­ého boje proti režimu diktátora Fulgencia Batisty. Raúl později stárnoucíh­o Fidela nahradil, nyní jejich éra končí. FOTO PROFIMEDIA Dlouholetý kubánský diktátor
 ?? Tak označil pravděpodo­bného nového lídra Kuby Díaze-Canela jeden z tamních opozičníků. Na snímku s Vladimirem Putinem. FOTO REUTERS ?? Pan Nikdo.
Tak označil pravděpodo­bného nového lídra Kuby Díaze-Canela jeden z tamních opozičníků. Na snímku s Vladimirem Putinem. FOTO REUTERS Pan Nikdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia