Lidové noviny

Šéf maďarského plavání prý vraždil

- BUDAPEŠŤ

Když byl před dvěma desítkami let zavražděn na rušné křižovatce v Budapešti mediální magnát János Fenyő, země byla v šoku. Policie sice našla vraha, toho, kdo si vraždu objednal, už ale ne. Nyní se to však může změnit – v úterý agentura MIT oznámila, že policisté zadrželi bývalého šéfa maďarské plavecké federace, jenž je z objednání vraždy podezřelý.

Zatčeným je 69letý Tamás Gyárfás, který v letech 1993 až 2016 vedl maďarskou plaveckou federaci a dnes působí jako člen osmičlenné exekutivy v Mezinárodn­í plavecké federaci (FINA). V minulosti navíc zasedal i v maďarském olympijské­m výboru. Plavání je přitom spolu s upadajícím fotbalem jedním z nejpopulár­nějších sportů v zemi.

Gyárfás byl ale zároveň po pádu železné opony jednou z klí- čových postav maďarské mediální scény. Stal se totiž producente­m i občasným moderátore­m populární ranní televizní show Napkelte (Svítání). O napjatých vztazích obou mužů vědělo celé Maďarsko.

Gyárfásův advokát Ján Banáti uvedl, že se jeho klient k ničemu nepřiznal a policie ho bude muset po 72 hodinách ve vazbě propustit.

Zavražděný Fenyő pracoval několik let jako fotograf, po pobytu ve Spojených státech se v roce 1987 vrátil a otevřel si řetězec videopůjčo­ven a postupně budoval mediální dům. Vlastnil několik celostátně vydávaných časopisů, noviny i televizní kanál.

Střílel Slovák

Dne 11. února 1998 pozdě odpoledne byl zastřelen v centru maďarské metropole, když zastavil na křižovatce na červenou. Vražednou zbraní byl policií později nalezený samopal chorvatské výroby. Vražda známého magnáta zemi šokovala amédia spekulova- la o motivech, které se nejvíce pojily s Fenyővými podnikatel­skými aktivitami, ať už negálními, či jen údajně ilegálními.

Za vraždu byl nakonec odsou- zen jen její vykonavate­l, slovenský občan Jozef Roháč. Soud ho loni poslal na doživotí za mříže. Nyní policie informoval­a, že vminulém měsíci vypovídal jeho padesátile­tý spoluvězeň Tamás Portik, který byl odsouzen ke 13 letům vězení za objednání vraždy v podsvětí. Policie má údajně k dispozici odposlechy telefonátů mezi Portikem a Gyárfásem a domnívá se, že Portik mohl vraždou pověřit Roháče.

Podezřelý Gyárfás rezignoval na funkci šéfa plavecké federace v listopadu 2016, jen pár měsíců předtím, než Maďarsko hostilo světový plavecký šampionát, největší sportovní akci v dějinách země.

Kampaň proti němu tehdy vedla trojnásobn­á olympijská vítězka Katinka Hosszúová, jež ho označila za „nejškodliv­ější faktor“maďarského plavání. reuters, zah

 ?? Bývalý šéf maďarské plavecké federace, s plavkyní Katinkou Hosszúovou. Gyárfás je podezřelý z vraždy mediálního magnáta. FOTO PROFIMEDIA ?? Tamás Gyárfás,
Bývalý šéf maďarské plavecké federace, s plavkyní Katinkou Hosszúovou. Gyárfás je podezřelý z vraždy mediálního magnáta. FOTO PROFIMEDIA Tamás Gyárfás,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia