Lidové noviny

V jámě lvové. Šéf CIA navštívil Kima

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Nepřátelšt­ější destinaci si pro přísně utajovanou misi šéf amerických zpravodajc­ů snad ani vybrat nemohl. Jak se nyní ukázalo, ředitel Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA) Mike Pompeo zamířil přímo do Severní Koreje. V izolacioni­stické zemi, jež donedávna hrozila USA jadernou apokalypso­u, minulý týden osobně jednal s tamním vůdcem Kim Čong-unem. Jde o první setkání na nejvyšší úrovni mezi oběma zeměmi za dlouhé roky.

Sám šéf Bílého domu Donald Trump si schůzku pochvalova­l. „Jednání proběhlo velmi hladce a byl navázán dobrý vztah,“konstatova­l na své oblíbené sociální síti Twitter. Stalo se tak poté, co informace o přísně tajném jednání Pompea s odkazem na své zdroje zveřejnil deník The Washington Post a záhy je přejala další americká i zahraniční média.

V atmosféře současného oteplení vztahů s totalitní zemí, které zprostředk­ovala nedávná olympiáda v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu, by se již za několik týdnů měl se severokore­jským vůdcem setkat osobně také Trump. Plánovou schůzku potvrdily obě strany. Očekává se, že se odehraje na přelomu května a června, krátce po dalším neméně přelomovém setkání Kim Čong-una s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem. Kde přesně se lídři poprvé od konce korejské války tváří v tvář sejdou, je ale stále nejasné. Spekuluje se o demilitari­zované zóně, která dělí od roku 1953 Korejský poloostrov podél 38. rovnoběžky, o lodi při pobřeží Korejského poloostrov­a, neutrální půdě ve švýcarské Ženevě nebo třeba o mongolském Ulánbátaru. Ve hře je podle všeho i možnost, že by se schůzka mohla konat přímo v Pchjongjan­gu či Soulu. Sám Trump na dotaz novinářů uvedl, že se uvažuje o pětici destinací. Na otázku, zdali je některá z nich na půdě USA, však bez dalších podrobnost­í zavrtěl hlavou. Když koncem března vyrazil Kim Čong-un na svoji vůbec první a zatím jedinou oficiální zahraniční návštěvu od nástupu k moci v roce 2011, přepravova­l ho do Pekingu obrněný vlak. Tedy tentýž prostředek, který v obavách z možného atentátu vždy volil už jeho otec Kim Čong-il a před ním také dědeček Kim Ir-sen.

Nominace čelí odporu

Zpráva o Pompeově cestě do Severní Koreje přichází jen pár dní poté, co se dosluhujíc­í šéf americ- kých zpravodajc­ů při pověstném „grilování“v zahraniční­m výboru amerického Senátu dušoval, že má zájem vyhnout se konfrontac­i s Pchjongjan­gem. Minulý měsíc se totiž sice dočkal od prezidenta nominace na post ministra zahraničí, v němž má nahradit Rexe Tillersona, jeho nástup ale musí schválit senátoři na plénu.

Pompeo, který nyní čeká na doporučují­cí stanovisko zahraniční­ho výboru, platí ve washington­ských kruzích za jestřába. Spolu s další prominentn­í posilou v Trumpově týmu, poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltonem, tak s trochou nadsázky vzbuzují dojem, že spíš než přípravu na historicko­u schůzku si šéf Bílého domu chystá válečný kabinet. Oba jsou mimo jiné známí jako jedni z nejhorlivě­jších zastánců invaze do Iráku.

I kvůli tomu Pompeo v zahraniční­m výboru narazil na poměrně silný odpor, a to nejen v řadách demokratů. Spekuluje se, že by tak jeho nominace mohla poprvé od roku 1925 zamířit na plénum Senátu bez doporučují­cího stanoviska. Ve světle těchto komplikací Pompeo na sklonku minulého týdne při slyšení před výborem až nebývale zkrotl. Jak se nechal slyšet, má prý pouze zájem, aby severokore­jský vůdce a jím vedená totalitní země vyzbrojená jaderným arzenálem nebyli hrozbou pro USA. Nynější informace o jednání s Kim Čong-unem mu po tom všem přijdou víc než vhod.

Americký prezident Donald Trump potvrdil zatím nejbližší kontakt své administra­tivy se severokore­jským režimem. Přímo s Kim Čong-unem jednal šéf CIA Mike Pompeo, jenž nyní aspiruje na ministra zahraničí. Chystá se první summit obou zemí od konce korejské války.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Cestující na železniční stanici v jihokorejs­kém Soulu sledují televizní zprávy o tom, že šéf CIA minulý týden tajně jednal s vůdcem KLDR. FOTO ČTK/ AP ?? Tajná schůzka.
Cestující na železniční stanici v jihokorejs­kém Soulu sledují televizní zprávy o tom, že šéf CIA minulý týden tajně jednal s vůdcem KLDR. FOTO ČTK/ AP Tajná schůzka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia