Lidové noviny

Zemřela „babička všech Američanů“Barbara Bushová

- WASHINGTON

Ve věku 92 let v úterý zemřela manželka bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího a matka expreziden­ta George Bushe mladšího Barbara Bushová. V neděli mluvčí Bushových Jim McGrath uvedl, že bývalou první dámu zrazuje zdraví, další léčbu odmítá a rozhodla se zaměřit na paliativní péči.

Příčinu úmrtí Bushové rodina nesdělila. Bývalá první dáma se desítky let léčila s Gravesovou chorobou, onemocnění­m štítné žlázy. Podle informací CNN před smrtí trpěla také chronickou obstrukční plicní nemocí a problémy se srdcem.

Jako manželka prezidenta USA reprezento­vala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupován­ím, charitativ­ní činností, podporou tradiční rodiny (napsala knihu o rodinném mazlíčkovi, psovi Millie), ale i střízlivým humorem si získala přízeň mnoha Američanů. Sama si říkala „babička všech“.

„Můj úspěšný život je důsledkem toho, že jsem se dobře vdala,“říkávala o sobě Bushová, která celý život pomáhala manželovi v diplomatic­ké a politické kariéře. V roli první dámy se soustředil­a hlavně na šíření gramotnost­i a podporu čtení. Trvala také na tom, že se nesnaží manželovu politiku ovlivňovat. „Nepletu se mu do jeho úřadu a on se mi neplete do mé domácnosti,“řekla kdysi. Ve své autobiogra­fii v roce 1994 uvedla, že se snažila své vlastní politické názory před veřejností skrývat, odhalila zároveň dvě témata, na nichž se s manželem neshodla: na rozdíl od něj podporoval­a legální interrupce a postavila se proti prodeji útočných zbraní.

Bývalý prezident USA a syn Bushové George W. Bush označil v prohlášení svou matku za „báječnou první dámu“a „ženu jako žádnou jinou“.

„Melania a já se připojujem­e k národu v oslavě života Barbary Bushové,“napsal na Twitteru prezident Donald Trump. Také nařídil, aby na uctění památky Bushové vlály americké vlajky na půl žerdi, a to až do západu slunce v den jejího pohřbu.

Veřejnost se bude moci s Bushovou rozloučit zítra v episkopáln­ím kostele svatého Martina v Houstonu, kde bude vystaveno její tělo. V sobotu pak v tomtéž kostele proběhne smuteční ceremonie, jíž se budou moci zúčastnit pozvaní hosté. Svou účast už oznámila současná první dáma Melania Trumpová.

Tělo Bushové následně spočine v areálu prezidents­ké knihovny George H. W. Bushe v texaském městě College Station. čtk, zah

 ?? Barbara Bushová přijala v říjnu 1991 ve Washington­u českou první dámu Olgu Havlovou. Rok předtím navštívila Bushová Prahu. FOTO GETTY IMAGES ?? První dáma USA
Barbara Bushová přijala v říjnu 1991 ve Washington­u českou první dámu Olgu Havlovou. Rok předtím navštívila Bushová Prahu. FOTO GETTY IMAGES První dáma USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia