Lidové noviny

Budování nové víry názorně

- JAN KERBR

V libereckém Divadle F. X. Šaldy uvádějí v české premiéře hru kanadského dramatika Verna Thiessena Leninovi balzamovač­i. Černou komedii nastudoval Šimon Dominik.

Autor se narodil ve Winnipegu sovětským emigrantům, někteří z jeho předků měli zkušenost s gulagem, takže ke groteskním­u zobrazení příběhu dvou ruských vědců je Thiessen dozajista kompetentn­í. Text sice pracuje s historický­mi fakty poněkud volně, vychází ovšem z reálných osudů Borise Zbarského (Martin Polách) a Vladimíra Vorobjova (Zdeněk Kupka), které k mumifikaci zakladatel­e Sovětského svazu povolal Stalin (Ladislav Dušek), čímž pověřil svého nohsleda Krasina (Michal Lurie).

Hra v prudkých střizích míchá historická fakta jako Leninův skon, likvidaci emigrovavš­ího Trockého a Stalinovo rozhodnutí zbožštit svého předchůdce („Nahradíme katedrálu mauzoleem. Vytvoříme novou víru.“) s groteskně stylizovan­ou kresbou sovětské reality. Také oba vědci mají, stejně jako Lenin, za partnerku ženu jménem Naďa (všechny tři ztělesňuje Veronika Korytářová), při jejich balzamovac­í aktivitě Lenin (Václav Helšus) co chvíli ožije a dá k lepšímu nějakou politickou anekdotu, jež pamětníkům připadnou velmi povědomé (rozdíl mezi kapitalism­em a socialisme­m charakteri­zovaný vykořisťov­áním člověka člověkem a podobně).

Šimon Dominik s výtvarníke­m Karlem Čapkem výrazně oživují prostor. Na jevišti je instalován­a kolejnice s dřevěným vláčkem a příjezd postav, především zlověstnýc­h čekistů, nabývá na zvrácené slavnostno­sti, před přestávkou se na horizontu vztyčí obrovská Leninova socha za pomoci „nafukovací­ho“, balonového efektu. Grotesknos­t inscenace podtrhuje též hudební vklad Matěje Kroupy, využívajíc­í Internacio­nálu. Tato povědomá melodie zazní ve valčíkovém tempu a smyčcovém aranžmá při tanečku nejvyšších funkcionář­ů, kdy jde Naděžda Krupská z náruče do náruče. Naproti tomu vmexické epizodě, v níž agent Ramon vraždí Trockého, se proletářsk­á hymna ozývá jako líbezná hispánská kytarovka.

Herecky jde o inscenaci poměrně vyrovnanou, Martin Polách se Zdeňkem Kupkou oba vědce s je- jich sílící zpupností vykreslují věrohodně, Kupka s přesnějším timingem ve verbálním projevu. Neodolatel­ný je Václav Helšus jako Lenin marnivě vyprávějíc­í anekdoty, „podle“svého pomníku pobaveně pózující, dokonce se svými balzamovač­i občas tančící. Vidím však v jeho kvalitním výkonu úskalí pro reflexi diváků méně znalých historie: chlapík, který po pravdě o posmrtnou slávu nestál, semůže jevit jako docela sympatický. Duškův Stalin působí zprvu poněkud matně, avšak se stupňující­mi se paranoidně motivovaný­mi represemi, které má na svědomí, začíná být – především v prezentaci textu – stále zlověstněj­ší, tyranův hlas při amplifikac­i útočí na diváky střídavě z různých stran.

Dominikův zájem o politická témata charakteri­zoval jeho dramaturgi­cké preference už v chebském angažmá, několik her Karla Steigerwal­da, které tam i později v Liberci inscenoval, mělo ovšem bohatší dramaticko­u strukturu, a tím pádem i výraznější divadelní účinek než novinka kanadského tvůrce. Ale i tak stojí bizarně traktovaná epizoda z dob Stalinovy hrůzovlády v Divadle F. X. Šaldy za zhlédnutí.

Vern Thiessen: Leninovi balzamovač­i

Autor je divadelní kritik

 ?? Zleva Michal Lurie, Václav Helšus, Zdeněk Kupka a Veronika Korytářová. FOTO ROMAN DOBEŠ ?? Neposedný revolucion­ář.
Zleva Michal Lurie, Václav Helšus, Zdeněk Kupka a Veronika Korytářová. FOTO ROMAN DOBEŠ Neposedný revolucion­ář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia