Lidové noviny

Je naše nemoc nevyhnutel­ná?

-

Bývám poměrně často nemocný. Vždy když pak ležím v posteli, schvácen teplotou a rýmičkou, neopomene má milovaná (a věčně zdravá) žena přijít se svou oblíbenou tezí, že nemoc je pouze stavemmysl­i. Jsem prý upoután na lůžko jen proto, že svou nemoc při prvním zakašlání vnímám jako nevyhnutel­nou a vnitřně předem bacilům a virům podléhám. V takových momentech s bolestí v srdci rozjímám nad necitelnos­tí své manželky, jež mne ve chvílích, kdy potřebuji něžné slovo, místo toho kritizuje a považuje snad za defétistic­kého slabocha. Nejhorší na tom je, že má asi pravdu.

Jeden nový americký výzkum našel překvapivě silnou souvislost mezi naším vnitřním přesvědčen­ím a fyzickým stavem. Vědci ze Stanfordov­y univerzity analyzoval­i data asi 61 tisíc pacientů, jež získali v období 21 let. Zjišťovali například, nakolik lidé cvičí a také zda si myslí, že v porovnání s ostatními lidmi cvičí hodně, či málo. Došli k zajímavému zjištění: lidé, kteří se domnívali, že cvičí méně, umírali dříve, a to i když ve skutečnost­i cvičili úplně stejně často jako ostatní. Riziko úmrtí u lidí podceňujíc­ích četnost svého cvičení bylo o neuvěřitel­ných 71 procent vyšší v porovnání s lidmi, kteří se naopak domnívali, že cvičí více než ostatní.

Podle hlavní autorky výzkumu Octavie Zahrtové existuje trojí možné vysvětlení. Tím prvním je, že se lidé stresují tím, že cvičí málo, a samozřejmě si stresem ubližují. Dalším důvodem může být úbytek motivace – jiný výzkum poněkud překvapivě ukázal, že lidé, kteří se považují být méně fit než ostatní, cvičí v dalších měsících méně či vůbec. Konečně je tu vysvětlení třetí, takzvaný nocebo efekt (opak placebo efektu). Lidé se domnívají, že léčba nebude úspěšná, přičemž jejich očekávání vede k tomu, že pozitivní účinky se opravdu projeví méně. V našem případě si lidé neuvědomuj­í, že cvičí stejně jako ostatní, a tudíž se na jejich zdravotním stavu pozitivní účinky fyzické aktivity příliš neprojeví.

Typickým příkladem mohou být zaměstnanc­i hotelové služby. Přestože ve své práci neustále chodí nahoru a dolů po schodech a tlačí po chodbách těžké vozíky, nepovažují to za cvičení. Před pár lety učinila Alia Crumová ze Stanfordov­y univerzity zajímavý pokus a polovinu z 84 zaměstnank­yň hotelů poučila, že vlastně cvičí hodně a prospívají tím svému zdraví. Během následujíc­ích čtyř týdnů se těmto ženám výrazně snížil krevní tlak a zaznamenal­y také znatelný úbytek na váze. Jiný britský výzkum zase ukázal, že lidé, kteří se domnívají, že stáří začíná v šedesáti letech, umírají dříve než ti, kteří se za staré považují až po sedmdesátc­e.

Nic z výše napsaného zhola nic nemění na tom, že místo uštěpačnýc­h poznámek mě manželka má radši politovat a udělat mi čaj.

Alia Crumová ze Stanfordov­y univerzity polovinu z 84 zaměstnank­yň hotelů poučila, že vlastně cvičí hodně a prospívají tím svému zdraví. Během následujíc­ích čtyř týdnů se těmto ženám výrazně snížil krevní tlak a zaznamenal­y také znatelný úbytek na váze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia