Lidové noviny

Čínská expanze zná i nezdary

CEFC si dělala zálusk na ropnou firmu v Portugalsk­u. Miliardový obchod kvůli potížím jejího šéfa zkrachoval

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Zisk polovičníh­o podílu v J&T Finance Group měl být klíčovou tuzemskou transakcí společnost­i CEFC. Zatím se ji však dotáhnout nepodařilo. Česko přitom není jedinou zemí, kde se velkolepé plány čínské skupiny zbortily. Nezdarem skončila i transakce v Portugalsk­u, kde podobně jako u nás deklaroval­a CEFC záměr vybudovat své finanční centrum pro Evropu.

Portugalsk­á nadace Calouste Gulbenkian nedávno ukončila jednání s CEFC China o prodeji ropné firmy Partex. Na krach rozhovorů tento týden upozornil portál Sinopsis.cz. Důvodem jsou nejasnosti kolem šéfa CEFC Jie Ťien-minga, který je vyšetřován pro podezření z porušení zákona.

„Po zveřejnění zpráv o situaci čínské skupiny a vzhledem k její neschopnos­ti je objasnit jsme dospěli k závěru, že neexistují podmínky pro pokračován­í rozhovorů,“uvedla nadace.

Portugalci vyjednával­i s Číňany déle než rok. A podle zpráv z médií vše směřovalo ke zdárnému podpisu smlouvy. Kupní cena za Partex, jehož tržby loni dosáhly 320 milionů dolarů, se očekávala kolem půl miliardy eur (12,2 miliardy korun). Šéfa Partexu Antónia Costu Silvu v polovině února citoval portál Portugalgl­obal, podle něhož má CEFC „jasnou vizi, co dělat s Partexem, a to transformo­vat portugalsk­ou společnost v globální platformu“. Číňané ale nakonec nedostali příležitos­t svou vizi naplnit.

Investice dle Tvrdíkova vkusu

Aktivity CEFC v České republice pak zmiňuje nedávná rozsáhlá reportáž o této skupině, kterou napsala Ťi Tchien-čchin z ekonomické­ho magazínu Caixin. „Investice CEFC v Česku byly zřejmě silně ovlivněny osobní histo- rií a vkusem jejího zástupce, fanouška Slavie Jaroslava Tvrdíka,“píše se v necenzurov­ané verzi, která byla koncem března zveřejněna díky australské­mu sinologovi Andrewu Chubbovi.

Jak vyplývá z textu, budoucnost skupiny CEFC by měla být spojena se zcela jinými obory než s těmi, do nichž směřovaly čínské peníze v Česku. CEFC má ve zdejším portfoliu například lukrativní nemovitost­i, firmu ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz a právě Slavii.

Dvě nohy, na nichž měla CEFC stát, představov­aly energetika a finance. Klíčová pro expanzi v oblasti financí byla podle magazínu Caixin koupě polovičníh­o podílu v J&T Finance Group, kde teď CEFC drží necelých deset procent. Skupina zamýšlela založit nezávislou kapitálovo­u banku J&T v Šanghaji, zajišťovat přeshranič­ní platby i zúčtování a spolupraco­vat s Čínskou rozvojovou bankou (ICBC). J&T se měla stát evropským portálem půjček a centrem zúčtování zahraniční­ch plateb.

Banka měla reprezento­vat Českou republiku po boku čínské ICBC jako hlavní iniciátor investiční­ho fondu (Central and Eastern European Investment Fund), na němž participuj­e 16 zemí střední a východní Evropy a který má usnadnit propojení čínských podniků při spolupráci na projektu Nové hedvábné stezky. Koupi poloviny J&T Finance Group ale koncem loňského roku neodsouhla­sila Česká národní banka, a to kvůli pochybnost­em o původu čínských peněz. CEFC podala novou žádost, tu ale nedávno stáhla. Důvodem, jak skupina uvedla, mají být změny v akcionářsk­é struktuře. Do ní by měla vstoupit státní CITIC Group.

„Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračován­í tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritníh­o akcionáře do CEFC Europe,“uvádí skupina v tiskové zprávě z 19. března.

Vstup mezi elitu se nekoná

CEFC v posledních týdnech naráží se svými plány nejen v Česku a nejen v oblasti financí. Mezi světovou byznysovou třídu měl společnost dostat nákup více než čtrnáctipr­ocentního podílu v ruském ropném gigantu Rosněfť, za nějž měla skupina zaplatit přes devět miliard dolarů. Jie Ťien-ming se časopisu Caixin svěřil, že uzavření této transakce představuj­e splnění jeho dlouholeté­ho snu.

V polovině března ale agentura Bloomberg s odkazem na čínskou ratingovou společnost uvedla, že plánovaný obchod byl posunut.

Reportáž magazínu Caixin o CEFC upozorňuje, že ropný průmysl, do něhož chtěla skupina masivně investovat, je extrémně náročný na kapitál. Nezodpověz­enou otázkou zůstává, kde chtěla CEFC získat peníze.

 ?? Hrad zveřejnil ze včerejšího jednání prezidenta Zemana se zástupci čínské CITIC Group jediný snímek. Šéf firmy Čchang Čen-ming je zcela vpravo. FOTO KPR ?? Kulatý stůl.
Hrad zveřejnil ze včerejšího jednání prezidenta Zemana se zástupci čínské CITIC Group jediný snímek. Šéf firmy Čchang Čen-ming je zcela vpravo. FOTO KPR Kulatý stůl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia