Lidové noviny

Zeman dostal uklidňujíc­í dopis z Číny

-

Jako poradce měl a pořád má Jie na starosti strategii v česko-čínském partnerstv­í. Jeho služby jsou ale pro Zemana těžko dosažiteln­é. Po vypuknutí chaosu se ukázalo, že nikdo v Česku nedisponuj­e kontaktem na odstavenéh­o šéfa CEFC.

Když teď navíc po ingerenci státní skupiny CITIC Jie přestal být nejen tváří, ale i řadovým účastníkem čínského příběhu, ztrácí jeho pozice mezi prezidento­vými rádci symbolický smysl. Zeman však obecně nerad vyklízí pozice, které jednou zaujal, a Jieho formální umístění mezi poradci zdůvodňuje tím, že je mu svatá presumpce neviny.

Už způsob, jakým se Jie zjevil na scéně, vyvolává otazníky. K Zemanovi homěl přivést Tvrdík coby představit­ele významného čínského investora. Jak se však ukázalo, Jieho kontakty na komunistic­ké vládce domovské Číny vlastně neexistova­ly. Tamnímu prezidentu Si Ťin-pchingovi jej představil právě Zeman, který na Tvrdíkovu přímluvu vytvořil paradoxní situaci a diplomatic­ké faux pas. Vzal do oficiální české delegace na návštěvu k čínskému prezidento­vi čínského podnikatel­e, aby ho tam představil.

Pochyby o finanční kondici

Čínská vláda loni spustila tažení proti tamním soukromým firmám, které se chovaly v zahraniční­ch investicíc­h rizikově a u nichž hrozilo, že jejich neuvážené kroky bude muset sanovat komunistic­ká státní kasa. Tvrdá opatření dopadla i na CEFC, respektive jejího šéfa Jieho. Pochybnost­i o finanční kondici CEFC vyvrcholil­y v březnu, když se ukázalo, že skupina si půjčovala za likvidační úroky až 36 procent a dluží 144 miliard korun. Do problémů se dostal především šéf CEFC Jie.

Skupina se zadlužila i v Česku, všechny její zdejší nemovitost­i, od luxusních hotelů přes administra­tivní komplex Florentinu­m až po slávistick­ý stadion Eden, jsou zaplombova­né zástavou kvůli mnohamilia­rdovému úvěru u banky J&T.

Nynější návštěva Čchang Čen-minga a jeho delegace je signálem, že investice pojedou dál, ale pod přímým dohledem komunistic­kého ústředí. Číňané chtějí i nadále Prahu udržet jako svůj evropský rozcestník a nasmlouvat si tu další projekty. Obnova pochrouman­ých vazeb má na konci léta vyvrcholit vzájemným obchodním fórem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia