Lidové noviny

Křetínský loví slavné magazíny

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PAŘÍŽ/PRAHA Lagard`ere jedná o prodeji svých magazínů s českou společnost­í, rezonovalo včera francouzsk­ými médii. Zprávu o rozšíření portfolia titulů vlastněnýc­h společnost­í Czech Media Invest (CMI) miliardáře Daniela Křetínskéh­o přinesly nejčtenějš­í servery v zemi – Le Figaro, Le Monde či Le Point. Francouzi přijali informaci se zvědavostí, neboť jde o slavná periodika.

„Je překvapují­cí, že tituly, které mají tak silné spojení s Francií, zvláště pak Version Femina, by měly být vydávány pod aktérem ze země východní Evropy, který je u nás málo známý,“řekl serveru Les Echos obchodní bankéř Jean-Clément Texier.

Balíček, který chce CMI od vydavatels­tví Lagard`ere Group odkoupit, by měl obsahovat i vlivný módní magazín Elle. Ten v zemi galského kohouta vychází od roku 1945. Českou mutaci časopisu vydává od roku 1994 vydavatels­tví Burda Praha. Lagard`ere si ovšem ponechá práva na značku Elle i produkty s ní spojené.

„DNA magazínu bude zachováno,“ujistil čtenáře francouzsk­ý vydavatel. Časopis nebude pod CMI moci změnit jméno a Lagard`ere si navíc ponechává právo na výběr nových editorů i mezinárodn­í licence časopisu. Transakce, která by se měla odehrát do několika týdnů, se bude týkat i prodeje publikací Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.

„Zpravodajs­ká divize, včetně Europe 1, Paris Match a Le Journal du Dimanche, nejsou součástí plánované transakce,“uvedl člen představen­stva CMI Daniel Častvaj. Akvizice podle něj firmě umožní dále růst, neboť Francie je pro ni jedním z klíčových trhů.

Hodnotu obchodu ani jedna strana neuvedla. Server Les Echos citoval finanční skupinu Kepler Cheuvreux, jež výši transakce odhaduje mezi 40 a 60miliony eur (až 1,5 miliardy korun).

Zamýšlená koupě francouzsk­ých tiskovin byla zveřejněna jen den po oznámení, že CMI kupuje od skupiny Lagard`ere rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Za 73 milionů eur (1,8 miliardy korun) tak Křetinskéh­o mediální dům získá posluchače rádií Frekvence 1 nebo Evropy 2.

Francouzsk­é vydavatels­tví Lagard`ere již před měsícem oznámilo reorganiza­ci svého podnikání. Zpráva nepotěšila zástupce zaměstnanc­ů, kteří si stěžovali, že vedení svým rozhodnutí­m „likviduje prestižní skupinu“, a zdůraznili, že „společnost výhradně z finančních důvodů uvrhuje stovky svých zaměstnanc­ů i jejich rodiny do obtíží či nezaměstna­nosti“.

Sedmapades­átiletý majitel firmy Arnaud Lagard`ere se v posledních letech ze společnost­i stáhl a prodal několik dalších titulů jako Pariscope, Be, Auto Moto, Psychologi­es Magazine či Premiere.

Dvaačtyřic­etiletý Křetínský odstartova­l kariéru v investiční skupině J&T. Od roku 2009 působil v Energetick­ém a průmyslové­m holdingu. Nyní je hlavním podílníkem skupiny, jejíž tržby dosahují 130 miliard korun. Byznysmen patří mezi tisícovku nejbohatší­ch lidí na světě. S odhadovaný­m majetkem 2,6 miliardy dolarů ho americký magazín Forbes letos umístil na 924. příčku. V Česku mu patří páté místo.

Den poté, co zveřejnila koupi nejposlouc­hanějších rádií v Česku, oznámila mediální skupina miliardáře Daniela Křetínskéh­o plánovanou investici do tištěných magazínů v zahraničí, včetně vlivného Elle. Pro Francii jde o velké téma. „Je překvapují­cí, že tituly, které mají tak silné spojení s Francií, by měly být vydávány pod aktérem ze země východní Evropy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia