Lidové noviny

Nájemní bydlení jde na dračku

Poptávka po bytech k pronájmu dlouhodobě silně převyšuje nabídku. Zájemci musejí na každý inzerát reagovat velmi rychle

- DANA JAKEŠOVÁ

Majitelé bytů si v současnost­i mnou ruce. Ceny za pronájem bydlení kopírují růst cen nemovitost­í a jdou nahoru také. Například v Praze se tak před čtyřmi roky pronajímal­a garsonka průměrně za necelých osm tisíc korun plus služby, letos je to již o dva a půl tisíce více. V Pardubické­m kraji se za garsonku před čtyřmi lety platil nájem ve výši necelých 5000 korun, v současnost­i se průměr vyšplhal na částku kolem 7200 korun. Přesto majitelé s pronájmem bytů nemají problémy.

A to z jednoduché­ho důvodu: množství zájemců silně převažuje nad počtem volných nemovitost­í, a to nejen ve velkých městech, jako je třeba Praha, Brno, Plzeň, ale i v lokalitách atraktivní­ch třeba kvůli přítomnost­i velkého zaměstnava­tele.

Takže se dnes velmi dobře pronajímaj­í téměř všechny kategorie bytů, a to ve velmi krátkých lhůtách. Pokud se tedy poohlížíte po pronájmu a chcete být úspěšní, musíte být opravdu hodně flexibilní.

Nejhorší je konec léta

„Realita je totiž taková, že o jeden byt se uchází třeba i třicet zájemců,“říká ze zkušenosti s hledáním bytu Marcela Nováková.

Některé realitní kanceláře se proto těmto „kolapsovým stavům“snaží předejít. Vyvěsí inzerát na internet, a když mají například během dvou hodin již 15 zájemců, nabídku jednoduše zase stáhnou.

Jinými slovy, hledáte-li byt, nabídky na webech realitních kanceláří či realitních serverech musíte sledovat prakticky neustále. Ulehčit si to můžete třeba tím, že si nastavíte „hlídacího psa“, tedy službu, která nové nabídky hlídá za vás, a jakmile se nějaká novinka objeví, pošle vám zprávu s upozornění­m.

„Pak musíte reagovat velmi rychle a pružně,“doporučuje Go- ran Andonov, ředitel společnost­i Maxima Reality.

Kromě této stálé situace se pak i do pronájmů promítá určitá sezonnost. Tedy jsou období, kdy výše uvedené platí dvojnásob.

„Najít v Brně vhodný byt k pronájmu může být problém zejména v letních měsících a v září, kdy sem přijíždí množství nových studentů, kteří dají přednost komfortu samostatné­ho bydlení před sdíleným bydlením například na koleji a jsou ochotni si za něj připlatit,“uvádí příklad František Šudrich, obchodní ředitel společnost­i Trikaya.

„Další skupinou jsou nově příchozí zaměstnanc­i velkých společnost­i, kteří přicházejí většinou ve vlnách rovněž právě v září.“A podobná situace se podle něj opakuje také vždy na začátku roku. Stejně to funguje i v dalších typově podobných lokalitách.

Pozor, prověří si vás

Pro zájemce o bydlení má současná situace na trhu s nájemním bydlením ještě další dopad. „Pronají- matelé si mohou své nájemce vybírat a více si diktovat podmínky nájemního vztahu,“upozorňuje Kristýna Řezáčová z RE/MAX Anděl.

Takže se připravte i na to, že si vás majitel bytu nebo realitní makléř budou chtít prověřit, zjistit si o vás co nejvíce informací. Zkušený makléř vám tak bude klást cílené dotazy, aby vás co nejlépe odhadl. „Následně vážné zájemce prověřuje v registrech dlužníků a evidenci exekucí,“doplňuje Andonov.

Výjimkou dnes již není ani vyžádat si kontakt na pronajímat­ele nemovitost­i, kde jste bydleli předtím, a zeptat se na reference. „Má-li tedy zájemce o byt rovnou k dispozici takzvané dobrozdání bývalého pronajímat­ele, pronajímat­el k tomu může přihlédnou­t,“říká Andonov. Roli může hrát také to, jaký typ nájemce jste – zda jste single, mladý pár, rodina s dětmi, či třeba matka samoživite­lka.

Nájemní smlouva

Přesto všechno zde stále zůstává pro majitele bytu riziko, že nájemce nebude platit řádně a včas, že byt poškodí nebo ukončí nájem dříve. „Tato rizika může pronajímat­el do určité míry eliminovat správně nastavenou nájemní smlouvou,“vysvětluje Řezáčová.

A ten v současnost­i je, jak již bylo zmíněno, ve výhodě. Zájemců je hodně, takže i co se týče pod- mínek pronájmu si může více diktovat. Nájemní smlouva se proto nejčastěji uzavírá na dobu určitou, a to jeden rok s možností prolongace. Pokud nájemní vztah funguje a obě strany jsou spokojené, pak je možné smlouvu prodloužit na další období.

Obsah nájemní smlouvy si ale ohlídejte. Měla by zahrnovat správné označení smluvních stran, předmět nájmu, účel nájmu, počet členů domácnosti, dobu nájmu, výši a splatnost nájemného a záloh za služby, výši kauce. Měla by také přesně specifikov­at, kdo co hradí, například pokud jde o opravy či úpravy v bytě. Pokud byste o nějakých větších úpravách uvažovali, rozhodně si ve smlouvě dohodněte, zda tyto změny při skončení nájmu můžete v bytě ponechat, nebo ho budete muset uvést do původního stavu.

Naopak třeba souhlas s přihlášení­m k trvalému pobytu řešit nemusíte, zákon o evidenci obyvatel totiž jeho doložení nepožaduje. Stačí přijít na ohlašovnu a předložit nájemní smlouvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia