Lidové noviny

Náš recept: Jaderná maturita

Díky takzvané duální výchově kombinuje systém výuky na gymnáziu teorii i první pracovní zkušenosti

-

TOMÁŠ TŘETINA MORAVSKÝ KRUMLOV (Jihomoravs­ký kraj) Výčet podniků, které v posledních dvaceti letech zmizely z mapy Moravského Krumlova, je smutný. Klavírka Petrof, pobočka ostravskýc­h Hutních mon- Až zvýšená poptávka v posledních dvou letech tyto rozdíly smazává.

V současnost­i sice firmy vezmou s nadsázkou každého, kdo má dvě ruce, ale ekonomická krize může kdykoliv opět udeřit. V takovém případě si snáze udrží práci kvalifikov­aní zaměstnanc­i, kteří firmě přinášejí přidanou hodnotu. Abychom zvýšili šanci našich mladých na lepší uplatnění a dlouhodobo­u pracovní perspektiv­u, zavedli jsme na gymnáziu takzvanou duální výchovu. Systém výuky, který kombinuje teorii s praxí přímo ve firmách, je běžný spíše pro střední odborné školy a osvědčil se například v Rakousku či Německu. My jsme jej adaptovali pro gymnázium. Spo- lupracujem­e například s firmou ČEZ, konkrétně s Jadernou elektrárno­u Dukovany: jejich odborníci chodí na gymnázium dělat přednášky, berou žáky na exkurze, pořádají třídenní stáže nazvané Jaderná maturita přímo v elektrárně apod. V každém ročníku si pak vytipováva­jí pár nejšikovně­jších studentů se zájmem o technické předměty, jimž se věnují více, a vychovávaj­í si tak případné budoucí zaměstnanc­e.

Dukovany místním nabízejí práci přes třicet let jak přímo, tak přes rozsáhlý dodavatels­ký řetězec. Jsme rádi, že elektrárna působí jako stabilní partner regionu. Pevně doufáme, že tomu tak bude i do budoucna s případnou výstavbou nového bloku.

 ?? Se inspiroval­i v zahraničí a zavedli systém výuky, který kombinuje teorii s praxí přímo ve firmách FOTO ARCHIV RADNICE ?? V Moravském Krumlově
Se inspiroval­i v zahraničí a zavedli systém výuky, který kombinuje teorii s praxí přímo ve firmách FOTO ARCHIV RADNICE V Moravském Krumlově
 ?? Starosta Moravského Krumlova, TOP 09 ??
Starosta Moravského Krumlova, TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia