Lidové noviny

Neprohloup­í, kdo se připraví na horší časy

-

MILAN ŠNOREK TÝN NAD VLTAVOU (Jihočeský kraj) Náš region má tradičně jednu z nejnižších nezaměstna­ností v České republice a nyní, v době hospodářsk­é konjunktur­y, se spíše podniky potýkají s problémem sehnat pracovníky než naopak. Tučná léta ale nemusí trvat věčně a neprohloup­í ten, kdo se v době hojnosti připraví na horší časy.

Vize vyčlenění „průmyslové zóny Jih“, rozkládají­cí se na více než 20 hektarech v lokalitě pod vrchem Kohout, se v územních plánech Týna nad Vltavou objevuje již od devadesátý­ch let. Teprve nedávno začalo vedení města tento záměr postupně uvádět do života. V současnost­i evidujeme již šest podnikatel­ských záměrů v různých stupních realizace. Jedná se především o strojírens­ké firmy, které mají ve zdejší oblasti dlouhou tradici, ale i o firmu vyrábějící kabeláž či obchodní dům. Podle informací od investorů se předpoklád­á postupný vznik 120 až 150 pracovních míst.

Abychom rozvoj průmyslové zóny urychlili, rozhodli jsme se prioritně investovat do vybudování páteřní komunikace Průmyslová včetně výstavby kanalizace, vodovodu, tepla a elektrické­ho vedení. Tato klíčová stavba v budoucnu přinese kýžené zklidnění obytné části města pod průmyslovo­u čtvrtí tím, že odvede nákladní dopravu mimo obytnou zónu Havlíčkovy ulice. Náročnou investici v řádu desítek milionů korun částečně hradíme i z příspěvků od společnost­i ČEZ, s níž máme uzavřenou rámcovou smlouvu o spolupráci. Těžíme tak z přítomnost­i velmi blízké elektrárny Temelín, pro kterou je rozvoj regionu strategick­y důležitý.

Věřím, že úspěšný rozvoj naší průmyslové zóny přinese nejen stabilizac­i pracovních příležitos­tí, ale jistě zvýší i kupní sílu obyvatel a odrazí se v možnosti rozvoje služeb a obchodu. Vytváří se i tlak na zvyšování mezd u poptávanýc­h profesí, což je příležitos­tí pro postupný růst počtu obyvatel i jejich životní úrovně, zkrátka pro rozvoj města jako celku. Pragmatick­ým dopadem pro městský rozpočet bude jistě příjem z daně z nemovitost­í, kde dojde k nárůstu o více než milion korun ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia