Lidové noviny

„Pendleři“za prací nám blokují parkovací místa

-

Není to asi žádným překvapení­m. Česká republika se v posledních několika měsících potýká téměř až s problémem nízké nezaměstna­nosti. Situace dospěla do takového bodu, kdy v některých krajích dokonce přebývá počet pracovních nabídek nad počtem nezaměstna­ných, což platí i pro náš kraj.

Přímo v náchodském okrese bylo v březnu bez práce 3,1 procenta obyvatel, což je sice nejvíc v kraji, ale pořád se pohybujeme pod celorepubl­ikovým průměrem, který je 3,5 procenta. Výše uvedená čísla, myslím, vystihují aktuální situaci v kraji, který nemá nouzi o práci, jako spíš o zaměstnanc­e.

To s sebou ale bohužel nese i komplikace, jež mají dopad na obyvatele Náchoda. Na sousedním Rychnovsku, kde sídlí závod Škody Auto v Kvasinách, bylo totiž v březnu volných 1681 míst a bez práce bylo jen 709 lidí. Co nás, Náchodské, ve spojení s Kva- sinami trochu trápí, jsou pracovníci, kteří tam dojíždějí za prací. Ti totiž přijíždějí brzy ráno, každý ve svém autě, které zaparkují u nás v Náchodě, přesednou si ve skupinách do jednoho a tím pokračují v rámci úspor do fabriky. Nemám nic proti dojíždění za prací, ale tato praxe nám ve městě způsobuje alarmující nedostatek parkovacíc­h míst pro místní, protože auta tu blokují volná parkovací stání po celou pracovní dobu. Můžete namítnout – „taková drobnost“.

Ale ona to drobnost není, kvalitu života v našem městě určují stovky drobnějšíc­h věcí a nemít možnost normálně zaparkovat je věc nepříjemná. A hlavně, proč by Náchoďáci měli doplácet na parkovací pohodlnost přespolníc­h, kteří si z našeho města dělají levné parkoviště?

Musíme tedy najít funkční řešení, které vrátí Náchodským výhodu pohodlného parkování. A rovnou říkám: žádné zpoplatňov­ání pro naše občany nehrozí. Parkování jsme si na rozdíl od jiných měst udrželi zdarma a udržíme ho tak i nadále.

 ?? Starosta Náchoda, ČSSD (Královéhra­decký kraj) ??
Starosta Náchoda, ČSSD (Královéhra­decký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia