Lidové noviny

Drama v boji o záchranu

Všichni účastníci hokejové baráže dvě kola před koncem mohou stále pomýšlet na postup

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Dvě kola před koncem hokejové baráže jsou jisté dvě věci: 1. Karlovým Varům stačí k návratu do extraligy získat jediný bod, 2. Litvínov potřebuje k jistotě bodů pět. Zbytek je zamotaný rébus, který ovlivňuje mnoho proměnných.

Předně je potřeba říct, co vlastně v baráži bude rozhodovat při bodové rovnosti dvou nebo více mužstev. Prvním kritériem jsou vzájemné zápasy. Kdo v nich získal víc bodů, je výš. V případě, že budou mít tři kluby stejně bodů, vytvoří se minitabulk­a.

Dále rozhoduje rozdíl mezi počtem vstřelenýc­h a obdržených gólů. Jinými slovy tým s větším kladným (případně menším záporným) rozdílem bude slavit.

Pokud nerozhodne ani to, pak vyšší pořadí získá mužstvo s vyšším počtem vstřelenýc­h branek.

A kdyby přece jen nastala shoda i v tomto případě, pak se vytvoří zvláštní minitabulk­a s nejblíže lépe postaveným týmem, kde budou platit výše zmiňovaná pravidla.

Po pravdě: zní to jako sci-fi, ale letošní baráž je tak vyrovnaná, že stát se může opravdu coko- li. Své by o tom mohli vyprávět v Litvínově, kde už dvakrát odvraceli blamáž. Poprvé minulý pátek, kdy tradiční černožlutý klub musel za každou cenu zvítězit v Kladně, aby nezůstal odstřihnut­ý na konci tabulky. Povedlo se, Verva zvítězila 3:1 a udržela krok s protivníky.

Podruhé se Severočeši ve stejné situaci ocitli v úterý před domácím duelem s Jihlavou. Ostatně ještě v 53. minutě tým prohrával, pak dvěma šťastnými góly výsledek otočil. „Vstali jsme z popela,“zářil asistent trenéra Radim Skuhrovec.

Ale pozor, byť se nyní na první pohled může zdát, že má Litvínov poměrně solidní šanci zachránit se, tak ještě není zdaleka vyhráno. A to především kvůli tomu, že ho v pátek čeká duel v Karlových Varech, které potřebují k extraligov­é jistotě získat bod. Uklidňujíc­í není ani špatná vzájemná bilance s Jihlavou, která by rozhodoval­a při bodové rovnosti.

Litvínov, který v posledním kole hostí Kladno, potřebuje ve zbylých duelech uhrát k jistotě pět bodů – to znamená jednou vyhrát v základní hrací době a jednou po prodloužen­í či po nájezdech.

Nejhůř na tom jsou však Jihla- va s Kladnem. Dukla se může těšit alespoň z toho, že má lepší vzájemnou bilanci s Litvínovem, Rytíře ještě čeká poslední vzájemný zápas v neděli. Aktuálně ve třech odehraných duelech dvakrát prohráli a mají záporné skóre 4:6.

Beznadějná je pro Kladno situace, kdyby rozhodoval­a bodová shoda s Karlovými Vary. Naděje Jihlavy by v tomto případě existovala jen v případě bodové shody ještě s Litvínovem. Pak by vminitabul­ce tří týmů s 19 body skončili nejhůř Západočeši.

I tohle se může stát. Bude to zkrátka ještě drama. 18.00 18.00

Neděle: 16.00 16.00

 ?? Kvůli zranění nehraje, na střídačce Kladna ale nechybí FOTO MAFRA ?? Jaromír Jágr
Kvůli zranění nehraje, na střídačce Kladna ale nechybí FOTO MAFRA Jaromír Jágr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia