Lidové noviny

Mořský obzor v nedohlednu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Zní to jako ze špatného vtipu: do Děčína měla přijet loď s výstavou o splavnění Labe. Do metropole českých šífáků však nedoplula. Důvod? Nedostatek vody. Pokud by si zastánci stavby jezů nedaleko Hřenska chtěli zaplatit reklamu, lepší koncept by pravděpodo­bně nevymyslel­i. Přesto se uvedená příhoda před časem skutečně stala. A vlastně nebyla ojedinělá. Česká Mississipp­i je pro větší lodi nesplavná skoro polovinu dní v roce. Lodní dopravu na dolním toku Labe komplikuje sucho zvlášť poslední tři roky. Výletní parníky kvůli němu „tvrdnou“v přístavech. Turisté, kteří se dožadují plavby, jsou tak nuceni přesednout na nafukovací rafty a pohánět se silou vlastních svalů.

Rejdaři tím pochopitel­ně trpí. „Přesouváme se na řeky, kde je zajištěna celoroční splavnost. Po- vodní cestu do budoucna oživí. Tehdejší memorandum srší optimismem, jako by se z pomalu zanikající­ho Českoslove­nska měla brzy stát námořní velmoc. Hovoří se v něm o „spojení Prahy se severoněme­ckými námořními přístavy a tím i se světovými zámořskými trhy“.

Kdybychom se však chtěli držet špatných vtipů, můžeme použít jeden otřepaný: Jezy na Labi jsou jako Yetti. Všichni o nich mluví, ale nikdo je dosud neviděl. Zboží do Německa nadále proudí hlavně po silnicích a turisté brázdí kaňon Labe na kolech či kolečkovýc­h bruslích.

Proti stavbě se dlouhodobě staví ekologické organizace. Podle nich nedává ekonomický smysl a ještě uškodí životnímu prostředí. Ministerst­vo životního prostředí celému projektu už před více než 15 lety vystavilo jednoznačn­ou stopku. Obávalo se, že krajinu u Hřenska nezvratně poškodí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia