Lidové noviny

Postila za Pavla Šruta

- EUGEN BRIKCIUS

Stalo se, čeho jsem se obával. Bůh, ať už existuje, nebo nikoli, dopustil. Zemřel Pavel Šrut.

Post illa verba dodávám, že básníci umírají. I ti nesmrtelní. Někteří jazykové tvrdí, že vymírají. Teď „vymřel“básník výsostného kalibru. Nedávno jsem o něm psal, vlastně jsem jej prosil, aby se mnou zatím setrval. Marně. Moje jen zdánlivě nekrofilní báseň Dvojí spaní končí:

Nebo jsem snad jenom ve snu zesnul?

Pavel Šrut „ve snu zesnul“doopravdy. To můžeme říci s naprostou jistotou. Každá jeho věta je verš. Každý jeho verš je snový, prostě verš jedna báseň. Patří mezi ty, kdo – jak je vryto na Slavíně – „ač umřeli, stále žijí“. Do mé paměti jsou vryty tyto Pavlovy verše:

Nebude ježíšek není kdy Odložíme ho na nikdy V krku se vzpříčila kůstka Vypršela nám propustka Nebude ježíšek fíky a slova Všechno se skončí A všechno začne znova Mlha je mlha je mlha

Pavel chtěl, abych báseň jako mnohé ostatní přeložil do latiny. Rád jsem vyhověl, ale uvést můj překlad teď by bylo redundantn­í. Pavlovy české verše znějí, jako by je ve své mateřštině napsal sám Vergilius.

Odchod na věčnost jsme vlastně společně nacvičili. Když vyšel náš Cadus rotundus – Sud kulatý, vyváděli jsme na Národní třídě jako velcí kluci. Z balkonu českého spisovatel­e jsme měli v přímém televizním přenosu skočit do nafukovací měchuřiny, kterou postmodern­í hasiči používají místo plachty. Jednalo se o symbolický skok do literární věčnosti. V průběhu letu jsme měli zmizet. Když jsem se za hukotu kamer vrhl dolů, svlékl si Pavel sako a zul boty, a místo aby rovněž skočil, shodil za mnou oboje se slovy: „ Na věčnosti je zima a půjdeš daleko. Proto přijmi sako, aby ti bylo teplo, a botky, aby se ti dobře šlo.“Tímto mu sako i botky vracím.

Autor je spisovatel, filozof a výtvarník

 ?? Eugen Brikcius a Pavel Šrut na snímku z pivního happeningu „Pocta mistru Horskému“před pražským Mánesem. FOTO ARCHIV AUTORA ?? Rok 1992.
Eugen Brikcius a Pavel Šrut na snímku z pivního happeningu „Pocta mistru Horskému“před pražským Mánesem. FOTO ARCHIV AUTORA Rok 1992.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia