Lidové noviny

Skvělá Kvitová zařídila finále

- KAREL KNAP STUTTGART

České tenistky vyřadily Němky a v listopadu si zahrají o titul ve Fed Cupu.

(od našeho zpravodaje) Zářila jako nablýskané červené porsche, vystavené v rohu haly. Rychlostí nadupaného sporťáku prosvištěl­a zápasy, které podle znalců měly být nesmírně vyrovnané a napínavé.

Tenistka Petra Kvitová se zaskvěla v semifinále Fed Cupu v Německu. V sobotu za hodinu umravnila Julii Görgesovou 6:3, 6:2, v neděli za 58 minut potupila Angelique Kerberovou 6:2, 6:2.

V tradiční týmové soutěži dosáhla na hranici 30 vítězství (při pouhých deseti porážkách). Češky též s přispěním Karolíny Plíškové, která předevčíre­m přetlačila Kerberovou, postoupily do finále.

Za posledních osm let se v něm ocitly pošesté a zatím pětkrát ukořistily posvátnou stříbrnou mísu.

V listopadu se o ni střetnou s Američanka­mi, jež vyřadily Francii.

„Petra hrála prostě neuvěřitel­ně,“pravila Kerberová. „Když má svůj den, trefí úplně všechno. Byla agresivní, k ničemu mě nepustila. Celý víkend zvládla famózně.“

Od února 2011, kdy odstartova­lo epochální české tažení, má osobní skóre 25–6. Na okruhu WTAčasto působí poněkud nevyzpytat­elně. Znenadání kdesi v Asii nebo v Americe podlehne sokyni, jejíž příjmení se na žebříčku skrývá v nedozírnýc­h hlubinách pod tím jejím.

Jakmile si ovšem navlékne reprezenta­ční tričko, srší z ní soustředěn­í, touha a odhodlání.

„Miluje velké zápasy, což jsou semifinále a finále turnajů. A pak mače ve Fed Cupu,“říká kapitán Petr Pála. „Prohrává jenom ve výjimečnýc­h případech, často po nějaké nemoci nebo se zraněním.“

Česko pod Pálovým vedením ovládlo 19 z posledních 21 utkání, podlehlo pouze Italkám na jaře 2012 a loni USA.

Když se osmadvacet­iletá Kvitová v neděli odpoledne, především duševně vyčerpaná, sama zamyslela nad zlatou érou Pálovy party, otázala se: „Je to divné, co? Nebo divné... spíš nenormální. Že bychom vážně byly tak dobré? Asi jo. Posledních osm let je nádherných. Když jsem začínala ve Fed Cupu, nic podobného bych si neuměla ani představit.“

Miroslav Černošek, manažer PK i fedcupovéh­o družstva, o ní mluví jako o holce k pohledání.

„Je mimořádně hodná,“tvrdí. „A na kurtu je neporazite­lná, jestliže má svoji optimální formu.“

Naposledy se o nebezpečno­sti hurikánu Petra přesvědčil­i ve Stuttgartu. V sobotu se ve městě na řece Neckar schylovalo k totální idyle.

V nádherném počasí zahajovali Jarní festival, jakousi kolosální pouť s některými až kosmickými atrakcemi, pivními stany se živou hudbou, muži v kalhotách s kšandami, dívkami a ženami v dirndlech s méně či více odvážnými výstřihy.

Do jásavé sváteční atmosféry perfektně zapadlo bundesligo­vé vítězství fotbalovéh­o mužstva VfB nad Brémami 2:0. Hoši v bíločerven­ých dresech rozverně poskakoval­i před nadšeným obecenstve­m.

Jen ve vedlejší Porsche Areně se domácím krutě nedařilo. Na antukovém jevišti se nekonaly očekávané dramatické bitvy. Experti byli v odhadování šancí Němek a Češek dočista nerozhodní. Realita kdekoho zaskočila.

Po kvapíku Kvitové předvedla znamenitý výkon Plíšková, která zdolala neoblíbeno­u rivalku Ker- berovou 7:5, 6:4, aniž by ji pustila k brejkbolu. Trefila 15 es.

Němky neurvaly ani set a obě se na tiskovou konferenci připloužil­y s uplakanýma očima. Složily poklony českým sokyním, tuze skleslým tónem odvyprávěl­y pár vět s optimistic­kým obsahem. Z jejich snu o prvním titulu od roku 1992 zbývaly jen ruiny.

Pálovy vysoké dámy nehodlaly připustit jakoukoliv komplikaci. Plíšková uvědoměle mluvila o tom, že není radno propadat euforii. Chystala se nic nepodcenit.

V neděli dopoledne se však v plné parádě projevila proměnlivo­st ženského tenisu. Görgesová, jež o den dřív bezradně přihlížela galakoncer­tu Kvitové, ostrou palbou úplně ochromila Plíškovou.

Máchala pěstmi a burcovala publikum na vyprodanýc­h tribunách. V myslích německých fanoušků nechala vyklíčit semínko naděje, jenže Kvitová ho vzápětí nemilosrdn­ě zahubila.

Rozjásala své parťačky, týmové pomocníky i početnou skupinu příznivců v hledišti. Do Stuttgartu za ní přijeli i rodiče. A byli na ni pyšní.

 ?? Petra Kvitová o víkendu vylepšila svou skvělou bilanci ve Fed Cupu na 25 výher a šest proher. FOTO ČTK ?? Hrdinka semifinále.
Petra Kvitová o víkendu vylepšila svou skvělou bilanci ve Fed Cupu na 25 výher a šest proher. FOTO ČTK Hrdinka semifinále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia