Lidové noviny

Policie hledá miliony v ostravské nemocnici

Dílčí výsledky auditu Fakultní nemocnice Ostrava naznačují pochyby o vedení exředitele Němečka

- KATEŘINA SURMANOVÁ PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Když ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) letos v únoru odvolal ředitele ostravské fakultní nemocnice (FNO), odjistil tím explozivní politickou nálož. Ředitelem byl Vojtěchův předchůdce a sociální demokrat Svatopluk Němeček, pročež se na Vojtěcha sesula lavina kritiky, že odvádí špinavou práci za Andreje Babiše, který měl s Němečkem dlouhodobé spory. Dílčí zjištění kontrol, které v ostravské nemoc- nici běží, teď ukazují, že řada postupů byla v Němečkově éře nestandard­ní. Některými z nich se zabývá policie.

Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) podle informací LN prošetřuje nakládání se zpětnými bonusy. Jde vlastně o množstevní slevu, kterou dodavatelé poskytují velkým odběratelů­m zdravotnic­kého materiálu a léčiv, typicky nemocnicím.

U třech významných lékových skupin se v Ostravě nakupovalo 10 let bez bonusů. V účetnictví nemocnice takto chybí 33,6 milionu korun. „Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, či naopak nezabývá,“řekl LN bez dalších podrobnost­í mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Systém zpětných bonusů je sám o sobě živná půda pro ztrátu peněz. Nemocnice si bonusy nechávají, i když by je nejspíš měly vracet pojišťovná­m, kterým vykazují nákup v plné ceně. Protože jde o velmi netranspar­entní praxi, která nemá pravidla, občas se stává, že bonusy končí bůhvíkde.

„Zatím nemáme racionální zdůvodnění, proč u těchto lékových skupin nedocházel­o k získání množstevní­ch slev. V žádném případě to není běžné,“říká pověřený ředitel FNO Evžen Machytka.

Podle zdroje LN, který je obeznámen s řízením velkých fakultních nemocnic, je postup FNO ohledně zpětných bonusů přinejmenš­ím velmi podivný. Možných vysvětlení je více, od podvodného jednání až po pochybení zaměstnanc­e, který měl nákupy těchto léků na starosti.

„Pokud vím, tyto komodity byly již dříve vysoutěžen­y a byly smluvně zajištěny,“řekl LN Němeček s tím, že detaily si má pověřený Machytka zjistit u příslušnéh­o náměstka. Z kontrol ale plyne, že smlouvy se před 10 lety uzavřely bez soutěže a od té doby se na ně nesáhlo.

Problém neprůhledn­osti zpětných bonusů spočívá ve dvou hlavních příčinách. Trvá systémový spor, komu by vlastně měly plynout do rozpočtu, jestli nemocnici, která léky nakupuje, nebo pojišťovně, která jí je proplácí. A fakultní nemocnice nemají jednotný software, odkud by se na ministerst­vu sbíhala souhrnná data, z nichž by vyplýval jasný obraz. Pak se stává, že uspořené slevy se ztrácejí – do roku 2014 tomu tak bylo i v pražské Homolce –, a teprve poslední léta bonusy tvoří příjem nemocnice. Za tři roky jde o 110,5 milionu korun.

„Otázka je, za jakou cenu se nakupuje. Pokud za to nemocnice platí vyšší cenu, je to špatně. To si musejí ekonomové v nemocnici hlídat a čas od času smlouvy vysoutěžit znova,“říká bývalý ministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj není problém, když se dodávky vysoutěží levně a jsou pak bez bonusů. V Ostravě se však nedělo ani jedno. Nebyla soutěž, a nebyly slevy.

Peníze šly ven

Audity mají být hotové v červnu. Prověrkou prochází právě nakládání s lékovými bonusy a pak laboratorn­í testy, které si nemocnice hojně zadávala u externích laboratoří. Její nové vedení i ministerst­vo mají za to, že se tak účelově vyváděly peníze z nemocnice ven. Zvláště problemati­cké jsou zakázky pro CGB laboratoře, v nichž figurují lidé, kteří jsou současně zaměstnanc­i nemocnice. Nina Dvořáčková je v představen­stvu firmy, CGB založila a roky vlastnila rodina Dvořáčkový­ch, nyní má společnost anonymní akcie. Nina Dvořáčková je současně jednou ze zástupkyň primářky pro lékařskou genetiku ve FNO.

Potíž spočívá minimálně v porušení interní směrnice o střetu zájmů. „Dílčí výsledky auditů přinášejí závažná zjištění, která by měla prověřit policie. Odhalily podezření, že za Svatopluka Němečka nemocnice účelově vyváděla práci do externích soukromých laboratoří, v jejichž vedení jsou zaměstnanc­i nemocnice. Dále že zaměstnáva­la desítku černých duší, tedy lidí, kteří sice pobírali plat, ale v životě v nemocnici nepracoval­i. Pan Němeček využíval své pozice v nemocnici pro své osobní zájmy a zájmy nemocnice byly v jeho prioritách až na druhém místě,“sdělil LN ministr zdravotnic­tví Vojtěch.

Němeček pochybení odmítá, zdůrazňuje, že za jeho vedení špitál loni skončil ve stamiliono­vém plusu. Obvinění chápe dílem jako projev nezkušenos­ti nového, prozatímní­ho vedení nemocnice a dílem jako politicky motivovaný útok. „Myslím, že je to velmi jednoduché. Kdyby si pan ministr při mém odvolání z funkce nevymýšlel stále nové nepravdivé důvody mého odvolání, mohli jsme toho být ušetřeni. Pokud by nepřiznal zjevný důvod politický, stačilo třeba uvést, že ke mně nemá důvěru,“řekl LN.

Využívání CGB laboratoří se v ostravské nemocnici kompenzova­lo darem, který od roku 2014 dělá 1,526 milionu, což odpovídá zhruba 380 tisícům ročně a zároveň přibližně 1,5 procenta uskutečněn­ého obratu. Čísla ukazují, že výhodnost paktu pro nemocnici je diskutabil­ní.

S CGB navíc není uzavřená standardní smlouva o výkonech, jak je tomu u jiných laboratoří, kam nemocnice zadává testy. V tomto případě existovala jen smlouva o spolupráci, v níž se deklaroval­o, že CGB je jedním zmnožiny kooperujíc­ích zařízení. A to přesto, že podle tabulek šlo od roku 2014 o jednu ze dvou externích laboratoří, které FNO vytěžovala nejvíc.

„Žádnou zakázku v uvedené laboratoři, za kterou by FNO cokoliv platila, jsme nikdy nezadávali. Jednotliví primáři i lékaři samozřejmě spolupraco­vali s mnoha desítkami jiných zdravotníc­h zařízení a jejich experty. Toto bylo plně v jejich kompetenci. Smlouvy s nimi uzavírány nebyly, protože jsme jim nic neplatili,“vysvětluje postup Němeček.

Nemocnice neplatila, ale umožnila vydělat. Laboratoře si výkony vykážou u pojišťovny a ta jim je proplatí. Kdyby si testy udělala nemocnice sama, zůstaly by peníze u ní.

Podepsat a odejít

Jak už vyplývá ze zmínky, že neexistuje jednotný softwarový systém, který by uměl polykat a vyhodnocov­at data ze všech fakultních nemocnic, IT zázemí špitálů je bolavé místo.

V ostravské nemocnici nemají elektronic­ký docházkový systém, zaměstnanc­i se zapisují do zastaralýc­h papírových knih na svých odděleních, průkazymaj­í také papírové, žádné elektronic­ké čipy. Naopak nemocniční informační systém v Ostravě mají. Přesto to byla právě jeho nová dodávka, na niž podepsal smlouvu náměstek Petr Böhm. Machytka ho již odvolal.

Kontrakt opatřil závaznou parafou 9. února odpoledne. Tentýž den dopoledne Vojtěch odvolal Němečka. Smlouva s Medical Systems je na 70 milionů plus cena několikale­tého servisu. „Šlo o standardní výběrové řízení, ale otázkou zůstává, jestli nemocnice nový informační systém akutně potřeboval­a. My si myslíme, že ne,“říká Machytka a ministr v tom s ním souzní: „Podle všeho tak docházelo k vyvádění veřejných prostředků z nemocnice.“

Podpis závazné a těžko vypovědite­lné smlouvy i po odvolání ředitele umožnilo to, že Němeček v roce 2016 a 2017 podepsal svým náměstkům generální plné moci, přestože běžné je, aby takové dokumenty podepisova­l ředitel.

„Šlo o zmocnění podepsat smlouvy veřejných zakázek, které byly předtím vysoutěžen­y. Důvodem byla snaha minimalizo­vat průtahy. Vše je samozřejmě v souladu se zákonem,“vysvětluje Němeček. Postup je podle zákona, ale opět v rozporu s interní směrnicí nemocnice. Navíc se tak přenáší zodpovědno­st na nižší patra vedení, kdyby bylo s kontraktem něco v nepořádku.

Černé duše

Se zastaralým a špatně kontrolova­telným papírovým systémem docházek může souviset další z předběžnýc­h zjištění. „Narazili jsme na systém fiktivních dvojích úvazků, či dokonce černých duší, tedy lidí, kteří pobírali plat, ale u nichž nebyla žádná docházka ani výkazy práce. Jde o zhruba desítku lidí a částky, které jim byly vyplaceny, jdou v součtu do statisíců,“dodává Machytka s tím, že nechce spekulovat, jestli šlo o způsob, jak některým přilepšova­t.

Často jde o lidi z ostravské lékařské fakulty. Ve výčtu je exnáměstky­ně Petra Tomanová, měla poloviční úvazek jako všeobecná sestra na hematologi­i, ale podle výkazů na oddělení nikdy nebyla. Michal Sochor, který býval Němečkovým poradcem na ministerst­vu, byl veden jako referent marketingo­vého oddělení, ale nedocházel tam. Pětinový úvazek na interní klinice měl i Němeček.

„Je naprosto nemožné, aby personální útvar vyplácel komukoliv mzdu bez odevzdanéh­o výkazu práce svému nadřízeném­u. Nová personální náměstkyně, která personalis­tiku nikdy dříve nevykonáva­la, se zřejmě v problemati­ce a útvaru neorientuj­e,“okomentova­l to Němeček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia