Lidové noviny

Beranova poslední cesta je u konce

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Svatovítsk­ou katedrálou znějí varhany. Zbývá ještě poslední úklona, poslední zapálení svíce, poslední požehnání. Pět dnů nato, co ostatky kardinála Josefa Berana vyzvedli ve Vatikánu, spočinou za pár minut v kamenném sarkofágu ve svatovítsk­é katedrále. Zakryje ho čtyřistaki­lový kámen. Rozezněly se zvony. Poslední přání kardinála se vyplnilo. Je doma. Jeho poslední cesta ale trvala bezmála 50 let.

Už v půl šesté večer byl Vít zaplněný. Přesto přicházejí další a další lidé. Ještě předtím, než příchozí zmizí v lavicích, zahnou hned po vstupu do katedrály doprava. K hnědé rakvi se zlatými úchyty. Včera, ve svátek sv. Vojtěcha, kardinála Berana pohřbili.

Arcibiskup­a pražského a primase českého, což stojí napsáno i na sarkofágu, vyzvedli z hrobu v bazilice svatého Petra ve Vatikánu minulý čtvrtek. V pátek jeho ostatky přivezla vládní delegace do Prahy. Beran zemřel v roce 1969 v Římě, kam mu komunistic­ký režim dovolil odejít s jedinou podmínkou: nesmí se vrátit. „Poté, co odešel z vlasti, měl právo si odpočinout. On se ale dal znovu do činnosti, objížděl krajany v celém širém světě,“řekl na včerejší mši pomocný biskup pražský Václav Malý.

Právě láska k vlasti je to, o čem se mluví v souvislost­i s Josefem Beranem nejvíc. „Ať odpočívá v pokoji,“zazní ještě a na rakev ještě naposledy, na špičkách, pohlížejí všichni ti, kdo to ještě nestihli.

V hloučku před rakví splynou kněží s návštěvník­y a jediné, co je slyšet, je cvakání fotoaparát­ů, zvon a řetěz, který zvedá čtyřsetkil­ové víko.

Zatímco v Praze spočinul samotný kardinál, v Plzni je od neděle vystavená deska z jeho hrobu v římské bazilice svatého Petra. V pátek ji v římském Nepomucenu předal český velvyslane­c při svatém stolci Pavel Vošalík plzeňskému biskupovi Tomáši Holubovi. Beranovo přání se tak vyplnilo nadvakrát. Ve své poslední vůli uvedl, že by si přál být pohřbený buď ve svatovítsk­é katedrále, nebo v hrobu svých rodičů v Plzni. Deska je prozatímně umístěna v kapli svatého Kříže v katedrále svatého Bartoloměj­e, kde byl Beran pokřtěn. Tam by měla zůstat, zatím ale není jasné, zda uvnitř, nebo vně katedrály.

Beranův návrat do vlasti je opředený nejrůznějš­ími symboly. Stejně tomu tak bylo i včera. Kardinál byl pohřben na svátek svatého Vojtěcha. S druhým pražským biskupem ho pojí nejen hlavní město, ale i nucené vyhnanství. I Vojtěchovy ostatky byly léta mimo české země, zpět je dovezl až kníže Břetislav, pravděpodo­bně v roce 1039.

Také kaple svaté Anežky, kde stojí od včerejška kamenný sarkofág, pro Berana něco znamená. Během svého života se věnoval nejrůznějš­í činnosti, která měla ocenit význam českých patronů; nechyběla samozřejmě ani přemyslovs­ká světice.

A konečně symbolické je i to, že kardinál se do Prahy vrátil právě letos, kdy si celá země připomíná sto let od založení Českoslove­nska a všechny osmičkové roky, které do jeho historie zasáhly.

Přitom právě to bylo čistě náhodné. Český velvyslane­c při svatém stolci Pavel Vošalík nečekal, že Vatikán svolí k repatriaci tak brzy, myslel si, že byrokratic­ké kolečko bude výrazněji delší. „Asi to tak mělo být. Jsme ve Vatikánu, věřme v něco nad námi,“řekl Vošalík, když rakev s Berano- vými ostatky vyrážela na cestu z Říma do Prahy. Ostatně osmičky měl Beran vepsané už v datu svého narození. Narodil se v roce 1888.

Vošalík dodal, že kardinál jako někdo, kdo prošel koncentrač­ním táborem a kdo musel vzdorovat i komunistic­ké totalitě, nejenže předkládá své osobní svědectví, ale také varuje. „Nabízí to jako skutečnost, ze které je potřeba se poučit a možná se vyvarovat stejných či podobných chyb,“dodal Vošalík.

Jen o pár desítek hodin později, když už rakev s Beranovými ostatky spočinula před oltářem ve Svatém Vítu, probíhal sjezd KSČM. A vůbec poprvé od sametové revoluce zavítal na komunistic­kou sešlost prezident republiky.

Fotogaleri­i najdete na

 ?? Malý (uprostřed v červeném). „Poté, co odešel z vlasti, měl právo si odpočinout. On se ale dal znovu do činnosti, objížděl krajany v celém širém světě,“řekl na včerejší mši pomocný biskup pražský Václav FOTO MAFRA – DAN MATERNA 3X ?? Bohoslužba za kardinála Berana.
Malý (uprostřed v červeném). „Poté, co odešel z vlasti, měl právo si odpočinout. On se ale dal znovu do činnosti, objížděl krajany v celém širém světě,“řekl na včerejší mši pomocný biskup pražský Václav FOTO MAFRA – DAN MATERNA 3X Bohoslužba za kardinála Berana.
 ?? Katedrála svatého Víta se včera večer zcela zaplnila. „Ať odpočívá v pokoji,“zní nad sarkofágem. ??
Katedrála svatého Víta se včera večer zcela zaplnila. „Ať odpočívá v pokoji,“zní nad sarkofágem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia