Lidové noviny

Karlštejn projde proměnou

Nejznámějš­í český hrad čeká rekonstruk­ce za téměř 100 milionů korun. Cílem je zlepšit komfort pro návštěvník­y

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Na Karlštejně vznikne nové centrum pro „muflony“. Čtenáři humoristy Evžena Bočka vědí, že tak cyničtí kasteláni říkají návštěvník­ům. Těch na nejznámějš­í český hrad jen za loňský rok přišlo skoro 230 tisíc. Doposud je na nádvoří vítal nevzhledný stánek s rychlým občerstven­ím, při čekání ve frontě na lístek navíc byli vystaveni žhnoucímu slunci nebo naopak větru a dešti. Už za čtyři roky se před dotěrným povětřím schovají do dosud nepřístupn­ých prostor purkrabstv­í. V nich si kromě vstupenek koupí něco na zub a budou si moci také oddechnout.

„Z nádvoří zmizí bufetový stánek, vstupenky se nebudou prodávat přes okénka, ale návštěvník vstoupí do východní části purkrabstv­í a dostane se do velice atraktivní­ch pozdně gotických prostor, kde bude prodej vstupenek, obchod se suvenýry, občerstven­í a zřejmě i nějaké stolečky, u kterých se bude možno zdržet a relaxovat,“popisuje budoucí proměnu části Karlštejna Dušan Michelfeit z Národního památkovéh­o ústavu.

Výstavy a nové kino

Proměna bude podřízena množství lidí, kteří na hrad každoročně proudí. Návštěvníc­i by se už neměli štosovat na jednom místě, ale plynule procházet z jednoho místa Karlštejna na druhé. „Pracujeme tu s památkou, již navštěvuje opravdu velké množství lidí, proto musíme myslet na jejich pohyb. Jedněmi dveřmi budou do centra vcházet, jiným koridorem z něj budou vycházet. Příchod a odchod bude jednosměrn­ý, abychom nápor turistů zvládli,“vysvětluje Michelfeit.

Návštěvníc­i se mohou těšit i na další novinky. Jednou z nich bude maličký kinosál, který pojme okolo dvaceti lidí. Přibudou také čtyři úplně nové expozice. Tři z nich budou zdarma přístupné na stejném místě, kde se budou prodávat vstupenky. Půjde o výstavy o karlštejns­kém vinařství a kamenickýc­h prvcích a virtuální model hradu. Cílem je, aby se turisté se sídlem krále Karla seznámili ještě dříve, než vůbec vkročí do jedné z prohlídkov­ých tras. Čtvrtá výstava bude věnována tesařství a bude přístupná při akcích pořádaných v multifunkč­ním sále.

Projekt na obnovu Karlštejna slavnostně odstartova­l včera. Ve skutečnost­i se ale poprvé „kopne“až příští rok. Rekonstruk­ce za skoro 100 milionů korun má být hotova v roce 2022. „Jeho zatrak- tivnění přispěje k lepší prezentaci regionu, ale i celé České republiky pro zahraniční turisty, kteří tvoří významnou část návštěvník­ů Karlštejna,“řekla při slavnostní­m zahájení ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naďa Goryczková upozornila, že změny určitě nebudou pouze kosmetické. Hrad po- dle ní totiž trpí skrytými neduhy i vysokým návštěvnic­kým provozem. „Proto již nestačí prováděná údržba a památka vyžaduje větší stavební zásah,“uvedla.

Kultura si dá přestávku

Stavební práce nenaruší prohlídku jednotlivý­ch tras po Karlštejně, návštěvníc­i se tak nemusí obávat, že by o nějakou z nich přišli. Je však třeba počítat s tím, že od příštího roku budou na nádvoří „bivakovat“zaměstnanc­i různých stavebních firem, místa na dosavadním hlavním shromaždiš­ti tak dočasně ubude.

Michelfeit v souvislost­i s chystanou rekonstruk­cí poukázal i na některé nepříliš šťastné novodobé úpravy, kdy se například strop v suterénech Císařského paláce nahrazoval silničními panely. „Taková byla tehdy doba a tyto věci chceme napravit,“dodal.

Karlštejn patří k vůbec nejnavštěv­ovanějším památkám v zemi. V tomto ohledu byl rekordní rok 2016, kdy se v Česku konaly velkolepé oslavy 700 let od narození Otce vlasti Karla IV. Jeho hrad nad Berounkou tehdy navštívilo 260 tisíc lidí.

Ministryně Dostálová se přesto domnívá, že význačná památka může pojmout i větší počet turistů. „Doufejme, že to hradby Karlštejna unesou,“pronesla včera v hodovní síni hradu.

Také Michelfeit se domnívá, že rozsáhlá rekonstruk­ce umožní odbavit více návštěvník­ů. Upozorňuje však na to, že cílem změn má být hlavně komfort pro milovníky historie. „Máme zájem o to, aby návštěvník­ů přišlo víc, ale nemyslím si, že bychom touto rekonstruk­cí směřovali k nějakému skokovému navýšení,“řekl.

Čeho se rekonstruk­ce určitě dotkne, jsou kulturní akce, které se na hradě pravidelně konají. Dějištěm řady z nich je totiž nádvoří, jež bude „okupováno“dělníky. V polovině srpna tak bude mít derniéru populární muzikál Noc na Karlštejně, který se na hradě hrál po tři poslední roky.

„Nádvoří je specifický prostor a poskytuje nám návrat ke kouzlu středověké­ho divadla,“pochvalova­l si režisér úspěšného kusu Václav Knop.

Jeho inscenace se odehrává také na hradbách, v oknech purkrabstv­í a mezi publikem. Jak uvedl producent Janis Sidovský, důvodem ukončení produkce je právě plánovaná rekonstruk­ce hradu. Podle Michelfeit­a si přestávku dají i další kulturní akce. Jiné zase budou prostorově omezeny.

Více než 80 procent ze skoro 100 milionů korun na opravu Karlštejna poputuje z fondů Evropské unie. Zbytek peněz půjde ze státního rozpočtu. „Hrad je potřeba zachovat dalším generacím, zároveň ale rozvinout jeho potenciál,“uzavřel ministr kultury Ilja Šmíd.

 ?? Založil český král a římský císař Karel IV. v roce 1348. Původně sloužil jako jeho soukromé reprezenta­tivní sídlo. Později byl jeho účel změněn na klenotnici pro uložení královskýc­h pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačn­ích kleno ?? Gotický hrad Karlštejn
Založil český král a římský císař Karel IV. v roce 1348. Původně sloužil jako jeho soukromé reprezenta­tivní sídlo. Později byl jeho účel změněn na klenotnici pro uložení královskýc­h pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačn­ích kleno Gotický hrad Karlštejn
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia