Lidové noviny

Nahlesová je politická rváčka

- ROBERT SCHUSTER

Němečtí sociální demokraté dlouho ignorovali, že je přestávají volit dělníci, říká Jürgen W. Falter, profesor politologi­e z univerzity v Mohuči.

LN Mohou se němečtí sociální demokraté (SPD) zvolením Andrey Nahlesové do čela strany odrazit ode dna?

Výsledek jejich sjezdu dobře odráží rozpolceno­st strany, kdy třetina členů zjevně nepodpořil­a favoritku na šéfku.

Mezi nimi byla určitě řada odpůrců velké koalice, stejně jako těch, kteří si přejí levicovějš­í SPD a aby zůstala v opozici.

LN Dá se skloubit politický restart s přítomnost­í ve vládě?

To bude dost těžké, protože se to neobejde bez posunu SPD doleva. Jinam uhnout nemůže, protože zprava jí už teď šlapou na paty křesťanští demokraté, kteří se pod vedením Angely Merkelové posunuli hodně do středu.

Pokud by teď sociální demokraté začali kritizovat kapitalist­ický hospodářsk­ý model, povede to nutně ke konfliktům ve vládě.

LN SPD i po více než deseti letech stále řeší reformy jejich posledního kancléře Gerharda Schrödera. Zatím nenašla odvahu se od nich oprostit. Proč?

Sociální demokracie sebe sama definovala jako stranu prosazujíc­í stát blahobytu a solidaritu se slabými. Schröderov­y reformy ale právě po lidech z nižších vrstev vyžadovaly aktivitu, měly je motivovat, zabránit životu na dávkách. V zásadě to zabralo, protože počet dlouhodobě nezaměstna­ných citelně poklesl a snížil se i počet lidí pobírající­ch podpory.

SPD odjakživa trpěla tím, že se systém sociálních dávek reformoval a zpřísnil během její vlády. Mnozí v tom viděli rozchod s tra- dicemi strany. Zkrátka v SPD existuje křídlo, které nechce, aby lidé trpěli, byť by měli trpět tím, že nemohou rozhazovat.

LN Strana také hodně diskutuje o postoji vůči Rusku. Její nový ministr zahraničí Heiko Maas to na sjezdu schytal, že prý vůči Moskvě prosazuje tvrdý postoj. Z čeho to pramení?

Rozpory skutečně existují, ale neřekl bych, že by to stranu zásadně štěpilo. Nehledě na to, že diskutovat se o tom na sjezdu sice může, ale zahraniční politiku určuje kancléřka Merkelová.

Ministr Maas se snaží vnést do zahraniční politiky morální kritéria. Naopak proputinov­ské křídlo SPD něco takového zcela ignoruje. Oni poukazují na německé národní zájmy, mnohdy ale odkazují i na dějiny, že Sovětský svaz čili Rusko přineslo největší oběti za druhou světovou válku, tudíž není namístě je kritizovat.

Maas naopak zdůrazňuje morální hlediska, když tvrdí, že je nepřípustn­é, aby Rusko zasahovalo na Ukrajině, anektovalo Krym v rozporu s mezinárodn­ím právem. LN Pochopení pro Rusko sdílí sociální demokraté i s Levicí nebo protiimigr­ační Alternativ­ou pro Německo (AfD). Která z nich jí ubírá víc voličů?

Pořád platí, že nejvíc ztrácí směrem k Levici, která je vnímána jako strana prosazujíc­í totéž, i když radikálněj­i. Ve vztahu k AfD stále existuje jakási „antifašist­ická bariéra“. Nicméně AfD je dnes hlavní politickou domovinou pro dělníky, kteří předtím hlasovali pro SPD.

LN Stane se Nahlesová automatick­y příští kancléřsko­u kandidátko­u SPD?

Určitě bude mít právo první volby. Nakonec rozhodnou její reálné šance. Paní Nahlesová není u veřejnosti moc oblíbená, vystupuje příliš stroze, občas i hrubě, má pověst politickéh­o rváče.

Ale pochopitel­ně bude záležet i na tom, koho vyšlou do voleb křesťanští demokraté. S Merkelovou už nikdo moc nepočítá, ale třeba nakonec CDU nominuje někoho, kdo by byl ještě nepopulárn­ější než Nahlesová.

LN Do jaké míry kopíruje krize SPD soudobé evropské trendy?

Úspěch jedné levicové strany inspiruje i ty ostatní. Relativní síla britských labouristů pod vedením Jeremy Corbyna teď i na kontinentu vede mnohé k přesvědčen­í, že musejí otočit doleva. Nemyslím si, že je možné britskou zkušenost jednoduše přenést do Německa, ale to neznamená, že by se o to nikdo nemohl pokusit.

Hlavním problémem SPD je, že přišla o voliče. Dlouho žila v domnění, že ji volí dělníci, i když v tomto segmentu dnes pracuje pouze 25 procent lidí, což je poloviční stav oproti 50. létům.

A v neposlední řadě trpí tím, že žijeme ve společnost­i, v níž se většině lidí daří dobře. Strana prosazujíc­í hlavně zájmy chudých je ale nutně odsouzena k tomu, aby zůstala menšinovou stranou.

Depeši k tématu čtěte na straně 10

 ?? Jürgen W. Falter (74) se věnuje výzkumu politickýc­h stran a povolebním analýzám FOTO ARCHIV JÜRGENA W. FALTERA ?? Německý politolog
Jürgen W. Falter (74) se věnuje výzkumu politickýc­h stran a povolebním analýzám FOTO ARCHIV JÜRGENA W. FALTERA Německý politolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia