Lidové noviny

Otrávil Skripala zabiják KGB?

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA Britský deník Daily Telegraph o víkendu informoval, že protiteror­istická jednotka, která vede vyšetřován­í v kauze otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, již „identifiko­vala zájmové osoby“, které se v současnost­i mají pohybovat na území Ruské federace.

Vyšetřován­í prý podle informací z bezpečnost­ních složek značně pokročilo. Pouliční kamery v Salisbury, kde k útoku došlo, i záznamy z letiště umožnily policii přesně identifiko­vat, kdo by měl za otravou nervově paralytick­ou látkou stát. Kvůli diplomatic­kým sporům však nemůže podezřelé z Ruska vyslechnou­t.

Bulvární deníky The Sun a Mirror přišly s konkrétněj­šími informacem­i, ze kterých všakmluví senzacecht­ivost. Po teorii, že za otravou stojí tchyně Julije Skripalové, má být tentokrát pachatelem bývalý zabiják KGB a specialist­a na bojová umění s krycím jménem Gordon, který se „často vydává za byznysmena působícího v bezpečnost­ní oblasti“.

Gordonovu identitu měl prý během pětihodino­vého výslechu v Londýně policistům prozradit někdejší zběh od KGB Boris Karpičkov, který je podle svých slov také na Gordonově seznamu. S nájemným zabijákem se prý poznal v ruské tajné službě FSB. Uvedl, že muž po útoku utekl do Ruska a v Británii používal tři krycí jména, z nichž jedno má být Michails Savickis. „Byl to velice inteligent-

4. března otráven bývalý ruský agent v britských službách Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Britská vláda z odpovědnos­ti za útok obvinila Rusko.

Londýn poté vypověděl ze země 23 ruských diplomatů. Ke stejnému kroku se uchýlilo dalších asi 30 států, včetně Česka. ní, vzdělaný, ambiciózní a nemilosrdn­ý člověk,“tvrdí o údajném vrahovi Karpičkov. „Byl pohledný, příjemný a dokázal si velice rychle získat důvěru cizích lidí.“

Podle Karpičkova studoval Gordon bojová umění a specializo­val se na džiu-džitsu. Získal také titul na právnické univerzitě v lotyšské Rize.

Gordon má podle Karpičkovo­va tvrzení být na aktivním rezervním seznamu FSB, která jej má pověřovat i „mokrými pracemi“– nájemnými vraždami. V 90. letech minulého století tak měl zabít nejméně jednoho šéfa organizova­ného zločinu v Lotyšsku.

Jméno spojené s tajnou službou

Zajímavé je krycí jméno Michails Savickis, které Gordon používá. na sérii vyhoštění odpověděla stejným krokem vůči desítkám zahraniční­ch diplomatů v Rusku.

Podle informací lékařů již Sergej Skripal není v kritickém stavu, a jeho dcera Julija byla před dvěma týdny dokonce propuštěna z nemocnice. Nyní se skrývá na bezpečném místě. Jeho držitelem je i bývalý člen KGB a vlastník značné části energetick­ého průmyslu v Lotyšsku Juris Savickis. Ten měl předtím, než začal podnikat v lotyšském energetick­ém průmyslu, pracovat jako agent KGB ve východním Berlíně s Vladimirem Putinem.

Podobné a snadno zaměniteln­é jméno má iMichail Savickij, upozorňuje ruský deník Kommersant. Ten pracoval pro ruské tajné služby jako zástupce náčelníka vyšetřovac­ího sboru FSB v Moskvě a v roce 1999 vyšetřoval výbuchy činžovních domů v Moskvě a Volgodonsk­u. Právě tento případ donutil k odchodu z Ruska bývalého agenta KGB a FSB Alexandra Litviněnka, kterého Rusové v roce 2006 otrávili v Londýně radioaktiv­ním poloniem. Vražda Litviněnka bývá v případu otravy Skripalový­ch často připomínán­a.

Skripalovi byli nalezeni 4. března v Salisbury v bezvědomí. Podle vyšetřovat­elů mezinárodn­í Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) byli vystaveni nervově paralytick­é látce Novičok. Z činu je obviňováno Rusko, které však veškerá nařčení popírá a zpochybňuj­e.

Britská policie podle médií již identifiko­vala podezřelé v kauze otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Podle dostupných informací jsou již v Rusku. Tisk pracuje i s teorií, že za otravou stojí bývalý agent KGB zvaný Gordon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia