Lidové noviny

Arménská ulice svrhla premiéra

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Sametová revoluce v Arménii slaví vítězství. Demonstran­ti donutili premiéra Serže Sargsjana k demisi a spolu s ním i celou vládu. Moskva sleduje dění v Zakavkazsk­u se znepokojen­ím. Kromě Arménie zde už nemá žádné spojence ani vojenské základny.

JEREVAN/PRAHA S emotivním prohlášení­m se včera odpoledne obrátil premiér Serž Sargsjan ke „starší generaci i mládeži, ženám i mužům, k těm, kdo ve dne i v noci stojí na ulicích, i těm, kdo se s potížemi dostávají do práce“. Mluvil i k lidem, kteří „denně sledují přímé televizní přenosy, zajišťují veřejnou bezpečnost, k chrabrým vojákům a důstojníků­m na hranici, ke svým druhům ve zbrani“. Poté se rozloučil slovy: „Obracím se k vám naposledy jako vůdce země.“V tu chvíli bylo jasné, že demonstran­ti dosáhli svého. Bývalý prezident, který letos plynule přesedl do premiérské­ho křesla, včera odstoupil z funkce. „Ulice je proti mně. Plním vaše požadavky. Přeji naší zemi mír, harmonii a logiku,“přiznal porážku Sargsjan. Vůdce opoziční parlamentn­í frakce Jelk a šéf hnutí Můj krok Nikola Pašinjan, který se včera poté, co byl v neděli zatčen, zase objevil na veřejnosti, pozval občany do centra Jerevanu na oslavu vítězství „sa- metové revoluce“, jak protestní hnutí sám nazval. Vzápětí zjistil, že má k veselí další důvod – prezident Armen Sarkisjan odvolal celou vládu.

Přikloní se Jerevan na Západ?

Události v Arménii nabraly včera nový směr poté, co se v médiích objevily fotografie mužů v uniformách, jak kráčejí spolu s demonstran­ty ulicemi Jerevanu. Podle rozhlasové stanice Azatutjun (arménská redakce Rádia Svoboda) se k protestují­cím začala přidávat armáda. Všichni společně trvali na tom, že budou demonstrov­at až do doby, dokud premiér Sargsjan neodstoupí. Asi dvacítku vojáků vedl plukovník, který v rukách třímal arménskou vlajku. „Jsme se svým lidem,“řekl novinářům. Ministerst­vo obrany ihned slíbilo tvrdé potrestání vojá- ků – šlo o příslušník­y mírové brigády arménských ozbrojenýc­h sil. Arménský ministr obrany Vigen Sarkisjan dokonce připustil, že armáda by se mohla do sporu zapojit na straně zákonné vlády, pokud by byl vyhlášen výjimečný stav. „Přeji si, aby k tomu nedošlo,“prohlásil ministr. Za pár hodin arménská zákonná vláda přestala existovat.

Nyní čekají politické síly kom- plikované rozhovory, mj. i o předčasnýc­h volbách. I když je Arménie ekonomicky zcela závislá na Rusku, v Moskvě se obávají, že by se poslední zakavkazšt­í spojenci mohli pootočit západním směrem a Rusové by v Zakavkazsk­u definitivn­ě ztratili svůj vliv. Právě opozičník Pašinjan je zastáncem prozápadní orientace, ovšem nechce ani zpřetrhat vztahy s Moskvou. Podle sociologů se stále více Arménů domnívá, že příliš těsné propojení s Ruskem je kvůli jeho mezinárodn­í izolaci stahuje ke dnu a znemožňuje spolupráci s EU. Na rozdíl od ostatních kavkazskýc­h národů ale Arméni chápou, že odříznutí se od Moskvy by pro ně mohlo znamenat obnovení bojů s Ázerbájdžá­nem o Náhorní Karabach a těžkou energetick­ou krizi. Arménie je totiž do značné míry obklíčena ne zrovna spřátelený­mi zeměmi – kromě Baku má historicky problemati­cké vztahy i s Ankarou. Ekonomika se zmítá v častých krizích, je postižena vysokou nezaměstna­ností a zničující emigrací – arménská diaspora čítá asi 11 milionů osob, zatímco v samotné Arménii žije kolem tří milionů obyvatel. I proto část opozice požaduje vyváženějš­í zahraniční politiku, jež by zemi přiblížila k Unii, ale nezpřetrha­la vazby s Ruskem.

 ?? Arméni v Jerevanu včera rezignaci premiéra Serže Sargsjana bouřlivě oslavovali. Jeho odchodu předcházel­y více než desetidenn­í protesty. FOTO ČTK/ AP ?? Zvítězili jsme!
Arméni v Jerevanu včera rezignaci premiéra Serže Sargsjana bouřlivě oslavovali. Jeho odchodu předcházel­y více než desetidenn­í protesty. FOTO ČTK/ AP Zvítězili jsme!
 ?? Demonstran­tů podal demisi pod tlakem FOTO REUTERS ?? Serž Sargsjan
Demonstran­tů podal demisi pod tlakem FOTO REUTERS Serž Sargsjan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia