Lidové noviny

Mezi Beranem a papouškem

Účast prezidenta Zemana na sjezdu KSČM byla mocensky pragmatick­á

-

Kardinál Josef Beran, komunisty pronásledo­vaný a vypuzený, se vrátil do vlasti. A byť fyzickymrt­vý, vyvolal – nepřímo – docela rozruch. Téhož dne se totiž v Nymburce konal sjezd českých komunistů, kam zavítal i prezident Miloš Zeman. Skoro ve stejnou dobu, kdy rakev s kardinálov­ými ostatky přinášeli do svatovítsk­é katedrály, v Nymburce z úst prezidenta republiky znělo: „Vážený soudruhu předsedo, milý Vojto, vážené soudružky, vážení soudruzi, dovolte mi, abych vás pozdravil tímto starým sociálněde­mokratický­m pozdravem.“Pak si sice do soudruhů párkrát rýpl slovy o prohraném únoru, o zločinech padesátých let apod., ale o to ani tak nešlo. Miloš Zeman již hlasy komunistic­kých voličů ke zvolení nepotřebuj­e, zato potřebuje legitimizo­vat účast komunistů na vládní mocenské konstelaci.

Kardinál Dominik Duka, politicky dosud Zemanův spojenec, vyjádřil při slavnostní bohoslužbě ve svatovítsk­é katedrále veřejně svou nelibost: „Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistic­ké strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědno­st připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo.“Následoval bouřlivý potlesk.

Uvidíme, zda tím skončilo jedno podivné politické přátelství, které mimochodem vyvolávalo velké pnutí uvnitř katolické církve. A byť by Duka stále ještě odpustit mohl, Zeman, jak známo, svým kritikům neodpouští. Leda by je potřeboval k prosazení něčeho důležitého, ale i tak to jde zpravidla dost ztuha.

Dobrá práce

Zemanova účast na sjezdu KSČM byla veskrze mocensky pragmatick­á. Prezident si dává záležet na tom, aby měl na novou (druhou) Babišovu vládu co největší vliv, respektive aby uspokojil politické i ekonomické zájmy svého okolí, včetně zájmů Ruské federace. Babišovo trestní stíhání mu vlastně náramně vyhovuje, poněvadž jinak by se předseda hnutí ANO na vládní koalici asi dávno domluvil s některými ze stran, jež nejsou považovány za extremisti­cké. Zemanovi by se však notně zúžil manévrovac­í prostor – mohl by nadále provozovat víceméně jen to, co v minulém volebním období, tedy svéráznou zahraniční politiku, v podstatě protikladn­ou k linii vlády.

Nyní se mu ale nabízí úžasná možnost stát se de facto další koaliční stranou. A tlačí na takové uspořádání, v němž budou co nejvíce zastoupeny síly blízké jemu a Kremlu, tedy KSČM, ČSSD, v níž má své křídlo, popřípadě Okamurova SPD.

Z hlediska naplnění zmíněného cíle Zeman o víkendu odvedl dobrou práci. Jestli někoho účastí na komunistic­kém sjezdu, v kontrastu s děním ve svatovítsk­é katedrále, rozčílil, pak hlavně ty, kdo jsou na něj rozčílení už dávno. Jeho příznivci ho ale mohou vnímat jako „borce“, jenž to komunistům „pěkně natřel“, když jim předhodil diktátorsk­é praktiky a Miladu Horákovou.

Historický exkurz mu pak hradní fanklub zbaští i s navijákem. Přitom právě na něm je patrné, jak povrchně a účelově Zeman s historií zachází. Komunisty a sociální demokraty pojal jako dvě rodiny velkého levicového kmene, které by měly – umírněně a demokratic­ky – spolupraco­vat, neboť jedině tak může být na světě dobře.

Avšak sociální demokraté se od komunistů historicky odlišovali právě zcela rozdílným vztahem k moci. Prosazoval­i postupné reformy kapitalism­u, uskutečňov­ané pokud možno nenásilnou, demokratic­kou cestou. Zemanem v Nymburce kritizovan­á nálepka „sociálfaši­stů“, kterou komunisté sociální demokraty častovali, odpovídala jejich diametráln­ě jinému vnímání světa. Reformy totiž zlepšovaly postavení dělnictva, a otupovaly tak jeho touhu po radikálním zúčtování se systémem po nastolení diktatury proletariá­tu (ve skutečnost­i diktatury komunistic­ké strany), jež dle komunistů jako jediná mohla dovést lidstvo k „zářným zítřkům“. Pokud se jí komunisté zřeknou, přestávají být komunisty.

Hlavně pragmatism­us

Ti současní čeští o obnově diktatury proletariá­tu spíše již jen sní někde na dně duše, neboť na něco podobného nemají sílu. A možná už ani chuť, jelikož i oni vyznávají hlavně pragmatism­us. Zemanovy kritické poznámky přešli mlčením či jen mírným returnem, taktně pomlčeli i o podivnosti jeho konstrukce, že Česko má jít doleva pomocí vládní spolupráce ve volbách otřesené levice s velkokapit­alistou.

Ale jaký div. Vždyť mocenský pragmatism­us tvoří výstavní rys komunistic­kého hnutí. Stalin se přece dokázal dohodnout s Hitlerem a Lenin kdysi pravil, že „být marxistou neznamená naučit semarxisti­cké poučky, to dokáže i papoušek. Aby člověk byl marxistou, k tomu musí mít patřičnou psychologi­i – to, čemu se říká jakobínstv­í.“V tomto smyslu je Zeman dokonalým marxistou-leninistou. Dokonalým, poněvadž již zcela oproštěným od jakýchkoli­v, nejen marxistick­ých ideových pouček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia