Lidové noviny

Sbohem, věku páry

Zemřel poslední člověk, jenž se narodil v 19. století

-

e o víkendu skonala nejstarší příslušnic­e druhu Homo sapiens, není senzace. Noviny píší, že Japonka Nabi Tadžimová má přes 160 potomků včetně prapraprav­noučat, ale to není unikát. Marocký sultán Ismaíl ibn Šaríf zplodil s dvěma tisíci konkubín 867 přímých potomků. Senzací není ani to, že se dožila 117 let a 260 dnů. To je sice třetí místo na žebříčku ověřených záznamů dlouhověko­sti, ale k rekordu Francouzky Jeanne Calmentové (122 let a 164 dnů) ještě pět let schází. Nejstarší pozemšťané přirozenou cestou odcházejí. Jen za rok 2017 zemřely dvě nositelky štafetovéh­o titulu nejstarší člověk. U Tadžimové ale stojí za pozornost toto: byla posledním žijícím člověkem narozeným ještě v 19. století. S ní definitivn­ě odešla přímá vzpomínka na věk páry.

Tadžimová se narodila 4. srpna 1900. Vzhledem k tomu, že letopočet nezačíná rokem 0, ale rokem 1, všechna období (dekády, staletí, tisíciletí) končící nulou patří do éry právě končící, ne do té nadcházejí­cí. Proto odešla poslední svědkyně 19. věku. Lidí, kteří zažili tři století, je více. Třeba norský badatel Helge Ingstad, jenž objevil zbytky vikinské osady na ostrově Newfoundla­nd a tím definitivn­ě prokázal, že Vikingové byli v Americe, může mít na hrobě krásná data: 1899–2001. Nicméně Tadžimová byla posledním žijícím člověkem, jenž se narodil za vlády páry i britské královny Viktorie. Patřila k hrstce lidí, kteří zažili konec první světové války v dospělém věku. Bylo jí 18 let a teoreticky mohla potkat ty čs. legionáře, kteří se ze Sibiře vraceli přes Japonsko.

Leč úvahy podobného typu můžeme namířit i do budoucna. Potkáte-li nyní na ulici ženu s kočárkem, je již slušná pravděpodo­bnost, že se to dítě dožije 22. století. U nás k této očekávané délce života celonárodn­ě teprve spějeme, ale v Japonsku je už realitou v průměru. Nyní narozený Japonec statistick­y vzato zemře v roce 2101. Pro Japonce i pro nás z toho mimo jiné plyne, že společensk­é, klimatické, bezpečnost­ní či migrační výhledy do roku 2100 mají svůj smysl. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia