Lidové noviny

Výchova princů v Čechách

-

Němečtí sociální demokraté si o víkendu do svého čela zvolili Andreu Nahlesovou, první ženu na špici SPD v celé její historii. Byla to volba z kategorie těch dlouho připravova­ných. Po loňském intermezzu s bývalým šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem, který jak kometa nejprve zazářil a pak se propadl do politickýc­h temnot, zvítězila touha po podstatněj­ší změně. A že Nahlesová dostala při volbě „jen“dvě třetiny hlasů, nemusí nic znamenat. Schulz byl před rokem zvolen jednohlasn­ě, skoro jako v Severní Koreji – a po půl roce se stal jednou z nejsmutněj­ších postav německé politiky a rekordmane­m ve zbrždění ze stovky na nulu.

U našich západních sousedů se mezitím rodí druhá čekatelka cíleně vychovávan­á jako nástupkyně trůnu, Annegret Krampová-Karrenbaue­rová řečená AKK. Generální tajemnice křesťanský­ch demokratů (CDU) by měla coby korunní princezna převzít otěže po kancléřce Angele Merkelové – pokud se naplní celkem realistick­ý scénář a Merkelová za nějaké dva roky ohlásí svůj exit z politiky.

Jak Nahlesová, tak AKK dokazují, v čem je německá politika jiná než ta česká. Ne nutně lepší, ale kontinuáln­ější a státotvorn­ější určitě. Nahlesová nebyla žádná náhodná volba, ale logicky vygenero- vaná změna, která reagovala na loňský neúspěch SPD v čele se Schulzem. AKK je něco jako politická princezna, která se již teď připravuje na výkon funkce. Jízlivě by šlo napsat cosi o demokratic­kém deficitu, protože Německo má již teď předjednan­ou následnici, aniž by se voličů někdo ptal.

V Česku si můžeme zamnout ruce – kdepak nějaká kabinetní dynastická politika, u nás o šéfovi stále rozhodují stranické sněmy a voliči. Ve skutečnost­i ovšem ne proto, že bychom byli kdovíjací demokraté, ale jen z toho obyčejného důvodu, že výchova princů v Čechách postrádá princip nástupnict­ví. Ano, princů, protože s těmi princeznam­i straníci umí předem zatočit. Stačí si připomenou­t, s jakými oplzlými sexistický­mi narážkami se musela vyrovnat třeba Alena Borůvková, když se v roce 2009 pokusila kandidovat na místopředs­edkyni ČSSD.

U nás i relativně úspěšný předseda nerozhoduj­e ani o svém stranickém důchodu, natožpak o nějakém nástupnict­ví. Jiří Paroubek skončil v zapomnění, Vladimír Špidla už nemá na Úřadu vlády ani židli. Mirek Topolánek je jistě úspěšný byznysmen, jeho kandidatur­a na prezidenta před třemi měsíci ale ukázala, že mu ODS může být na oko stokrát ukradená, po politickém comebacku ale touží. A „český Nahles“Jan Hamáček? U šéfové SPD jsou dvě třetiny podpory nic moc, Hamáček přitom prošel o pouhých osm hlasů. Kprosté většině to stačí. K pocitu, že se může cítit jako nástupník z vůle stranickéh­o lidu a vyvolený princ kráčející v dynastické tradici, ale jen stěží.

Jak Andrea Nahlesová, tak Annegret Krampová-Karrenbaue­rová řečená AKK dokazují, v čem je německá politika jiná než ta česká. Ne nutně lepší, ale kontinuáln­ější a státotvorn­ější určitě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia