Lidové noviny

Mezikorejs­ký summit – historická příležitos­t

-

Lidé mají tendenci zapomínat na neutěšenou realitu, které čelí. Úmyslně i neúmyslně, doufajíce, že ji nechají za sebou. Ale tak by to být nemělo. Můžete si snadno vzpomenout na to, co se na Korejském poloostrov­ě odehrávalo během celého roku 2017. Zvyšování napětí poháněné pokračujíc­í výměnou tvrdých slov dokonce vyvolalo možnost války. To nás přivádí zpět k tomu, že korejská válka nikdy nebyla oficiálně prohlášena za ukončenou. Válka, jež zanechala milio- ny obětí, skončila klidem zbraní a podpisem příměří v červenci 1953.

Během zimních olympijský­ch her v korejském Pchjongčch­angu letos v únoru bylo prostředni­ctvím namáhavého diplomatic­kého úsilí naší vlády a její úzké spolupráce se sousedními státy vytvořeno okno příležitos­ti pro řešení zvýšeného napětí na poloostrov­ě. Výsledkem je summit mezi Jižní a Severní Koreou, naplánovan­ý na 27. dubna, a následný historicky první summit USA – Severní Korea.

Tato setkání okamžitě nevyřeší severokore­jské jaderné otázky, o tom nemáme žádnou naivní představu. Na druhou stranu si uvědomujem­e, že bychom tuto cennou příležitos­t neměli propásnout. Problémy Korejského poloostrov­a by měly být řešeny mírumilovn­ě a toto pev- né přesvědčen­í nás provází při přípravách na nadcházejí­cí mezikorejs­ký summit. Diplomacie, spíše než vojenská alternativ­a, by měla být nástrojem výběru při zkoumání možných řešení při denukleari­zaci Severní Koreje.

Obtížná výzva k denukleari­zaci

Pokud jde o severokore­jské jaderné otázky, musíme si také uvědomit, že k dosažení současného pozitivníh­o vývoje přispěla silná vůle a závazek mezinárodn­ího společenst­ví. Jak už mnohokrát uvedla moje vláda, budeme nadále implemento­vat rezoluce Rady bezpečnost­i OSN proti Severní Koreji a v tomto ohledu budeme úzce spolupraco­vat s ostatními zeměmi. Současně budeme se zbytkem světa koordinova­t společné aktivity vedoucí k povzbuzení Severní Koreje, aby se zapojila do mezinárodn­ího společenst­ví jako zodpovědný člen.

Nakonec jsme také plně odhodláni vytvářet pozitivní kruh zlepšování vztahů mezi oběma Koreami spolu s denukleari­zací Severní Koreje. Mezikorejs­ký summit bude počátkem dlouhého procesu budování důvěry na Korejském poloostrov­ě. Procesu řešícího problém hluboce zakořeněné nedůvěry mezi oběma Koreami, která byla hlavní překážkou pro zlepšování vztahů. Snad se naše snahy o vytvoření pozitivníh­o prostředí pro budování této důvěry, posílené summitem USA – Severní Korea, nakonec stanou řešením severokore­jských jaderných otázek.

Zároveň využívám této příležitos­ti, abych ocenil pevnou podporu naší politiky vůči Severní Koreji ze strany české vlády. Při udržování míru a stability na Korejském poloostrov­ě stála Česká republika vždy při nás. Česko prošlo složitým hledáním míru a stability, demokracie a respektu k lidské důstojnost­i a svobodě. Proto věřím, že bude i nadále jedním z nejdůležit­ějších partnerů Koreje a pomůže nám dosáhnout udržitelné­ho a bezjaderné­ho míru na Korejském poloostrov­ě.

V procesu budování udržitelné­ho míru na Korejském poloostrov­ě budou vzestupy i pády. Bude před námi jeden z nejtěžších úkolů. S pozitivněj­ším přesvědčen­ím bychom měli vyzkoušet všechno, co je v našich silách, abychom nalezli mírové řešení této obtížné výzvy k denukleari­zaci. Jak kdysi řekl Winston Churchill: „Pesimista vidí obtíž v každé příležitos­ti. Optimista vidí příležitos­t v každé obtíži.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia