Lidové noviny

Džíny měknou. Kvůli pohodlí

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ ALISON PARTRIDGEO­VÁ manažerka oděvní firmy Gap

WASHINGTON/PRAHA Měkce obepínají tělo, v pase je drží pružná guma. Leginy byly původně určeny na jógu nebo na běh, díky pružnému materiálu si ale rychle získaly oblibu u žen, jež je začaly oblékat i na běžné nošení.

Takzvané elasťáky dokonce začínají mít nad dosavadní stálicí šatních skříních, kterou byly ještě donedávna denimové kalhoty, navrch. Výhodou poddajných nohavic tkví v jejich praktičnos­ti. Lidé je nosí na cvičení, ale i do města, do zaměstnání i na domácí lenošení. Stávají se tak mnohem univerzáln­ější součástí dámských šatníků než pevné rifle.

Tužeb zákazníků, kteří si přejí cítit se pohodlně i v kanceláři, si samozřejmě všimli i výrobci džín. Problém dokonce v roce 2015 přiznal jeden z nejznáměj- ších výrobců denimek, jež byly symbolem americké módy, společnost Levi’s.

„Trh se posunul k super strečovým, super jemným látkám, a tak jsme s pevnými textiliemi mimo hru,“postěžoval si tehdy výkonný ředitel Chip Bergh.

Výrobci denimu zaspali

Podle odborníků je pokles zájmu o modré kalhoty způsoben především samotnými výrobci, kteří zaspali dobu, nejen pokud jde o inovace, ale i design nebo střihy. „Úzké džíny s nízkým pasem dominovaly regálům až příliš dlouho,“řekl již loni analytik Marshal Cohen z agentury NPD serveru Wall Street Journal. Výrobci podle něj pouze recyklují trendy z předešlých dekád.

Podle jiných ale uvolněná sportovní móda otevřela výrobcům denimu konečně oči. „Sportovní trend je to nejlepší, co se mohlo džínovině stát,“nechala se slyšet Alison Partridgeo­vá, manažerka oděvní firmy Gap.

V roce 2014 navíc podle výzkumu bankovní instituce Piper Jaffray předběhly v oblibě legíny modrou klasiku. Zatímco džínsy tehdy preferoval­o jen 12,7 procenta Američanek, pohodlnějš­í kalhoty by si raději obléklo 14,4 procenta žen.

Výrobci tak ustupují od produkce nohavic z pevné džínoviny. Výsledný oděv z denimu je pružnější a lépe se podřizuje tělu zákazníka. A to nejen v kolekcích pro ženy, ale i pro muže. Firma Levi’s dokonce pro novou řadu svého slavného modelu s označením 501, který vyrobila poprvé před více než 120 lety, použila dvakrát pružnější džínovinu.

Z oděvu, jenž byl ušit pro zlatokopy, aby vydržel to nejtěžší zacházení, se tak stalo oblečení, ve kterém je možné pohodlně si i zacvičit.

Češky zatím odolávají

Trend nedbalé elegance lze ostatně postřehnou­t i v českých ulicích. Pokud ale jde o samotné prodeje, dávají Češky podle prodejců stále přednost džínsům před le- ginami. Průzkum módního e-shopu Zoot uvádí, že si Češi pořizují průměrně dvoje denimové kalhoty za dva roky. „Leginy si u nás zákazníci kupují spíše na sport než na běžné nošení,“tvrdí mluvčí Andrea Burgerová.

Podle módních odborníků tato skladba šatníků spočívá v sebedůvěře českých žen. „Američanky mají mnohem větší sebevědomí a neřeší, že leginy mohou zdůraznit nedokonalo­sti postavy. Češky jsou v tomto obezřetněj­ší a výsledný styling řeší o něco více,“doplňuje stylistka e-shopu Gabriela Koutská.

Že si Češi stále zakládají na sympatiích k pevnějšímu denimu než k jemnějším nohavicím z úpletu, udávají i další. „Leginy za poslední roky posílily,“potvrzuje Michal Jirák z módního vyhledávač­e Glami. „Ale džíny stále kralují se zhruba třikrát většími objemy prodejů,“ujišťuje.

Nicméně je spíše otázkou času, kdy čeští zákazníci komfortněj­šímu oděvu podlehnou. Český statistick­ý úřad uvádí, že dovoz denimových kalhot do Česka v posledních letech klesá. Zatímco mezi roky 2015 a 2016 se jednalo o nárůst více než 345 tisíc kusů, v porovnání s lety 2016 a 2017 se k nám dovezlo jen o 48 tisíc kusů džín více.

Z kalhot, které byly původně určeny pro zlatokopy, se stal oděv, v němž je možné zamířit z práce rovnou na hřiště. Pevná textilie se totiž kvůli stále oblíbenějš­í konkurenci – pružným leginám – změkčuje. Sportovní trend je to nejlepší, co se mohlo džínovině stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia