Lidové noviny

Dvořák, Moravec, Mysliveček

- MARTIN ZVĚŘINA

Je příjemné, že v momentální obří produkci nahrávek klasické hudby se neztrácejí tuzemští umělci a vydavatelé.

Dosud nevydané živé nahrávky klavíristy Václava Moravce by mohly být trumfem vydavatels­tví Supraphon, po Tříkrálové­m recitálu se nám nabízí záznamy tří klavírních koncertů, Griegova, Ravelova a Prokofjevo­va prvního klavírní koncertu. V případě Griega jde o vůbec jedinou nahrávku tohoto jeho koncertu v podání Ivana Moravce, na záznamu z roku 1984 řídí orchestr FOK Miklós Erdélyi. Prokofjevů­v koncert patří mezi poslední nahrávky Karla Ančerla s Českou filharmoni­í, předtím než odešel do Kanady. Záznam Ravelova koncertu je s Českou filharmoni­í a dirigentem Jurijem Simonovem. Živé nahrávky jsou skvělé a člověk dumá, jaké ještě mohou být v archivu Supraphonu či Českého rozhlasu poklady – záznamy Moravcova umění.

REZONANCE

Nahrát Moravské dvojzpěvy Antonína Dvořáka na skladatelo­vo křídlo značky Bösendorfe­r z roku 1879 se vlastně nabízelo vždy, na Janáčkův klavír přece existuje dost nahrávek a relativně dlouho. S tímhle nápadem ale jako první přišli klavírista Vojtěch Spurný, mezzosopra­nistka Markéta Cukrová, sopranistk­a Simona Šaturová a tenorista Petr Nekoranec. Z nahrávky je cítit nejen pokora či úcta ke skladateli, ale především radost, proto je nutné říci, že to rozhodně není promarněná příležitos­t. Dvořákovu hudbu můžeme vnímat jako samozřejmě „krásnou“i „autenticko­u“, co chcete víc? V rámci nahrávání vznikl i televizní pořad.

Třetí novinka není česká ani pokud jde o vydavatele (Accent) a vlastně ani interprety, alemezinár­odně obsazené těleso Collegium 1704 musíme považovat za domácí soubor už jen proto, že jej vede Václav Luks. Pražský rodák Josef Mysliveček byl pro Mozarta inspirací při tvorbě houslových koncertů a nejnovější nahrávka Collegia se švýcarskou houslistko­u Leilou Schayeghov­ou to dokazuje velice názorně. Tři houslové koncerty a dvě symfonie na CD disku lze považovat za lákavou myslivečko­vskou pozvánku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia