Lidové noviny

Skrýš před exekucí za 99 korun měsíčně

Dlužníci si kupují virtuální trvalou adresu, aby se vyhnuli zabavování majetku. Finta ale fungovat nemusí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Chátrající dům na kraji vsi nebo malý byt ve starém paneláku. Takové domicily se mohou hodit všem, kdo hledají trvalé bydliště, nikoli však reálné bydlení. V zemi, kde je více než 800 tisíc lidí v exekuci, se stávají populární.

Na trhu přibývá firem, které založily byznys právě na poskytován­í adresy „do občanky“. Za devadesát devět korunměsíč­ně nabíze- jí trvalý pobyt téměř kdekoliv v Česku.

„Měsíčně uzavíráme přibližně padesát smluv s novými zákazníky na období minimálně jednoho kalendářní­ho roku,“napsal LN Lukáš Palma ze společnost­i Levné sklady. Ta zakládá obchodní společnost­i na klíč, zřizuje jejich virtuální sídla – a také virtuální trvalé pobyty.

Palma tvrdí, že jejich klienti jsou motivováni hlavně dvěma dů- vody. „Třeba nastupují do nového zaměstnání a stydí se za adresu v dokladech,“uvedl případ klienta, který měl původně trvalý pobyt nahlášený na radnici.

Další z nejčastějš­ích motivací je právě obava lidí z exekutorů. „Lidé mají exekuce ať už vlastní vinou, nebo cizím zapříčiněn­ím. Takto jim lépe pomáháme začlenit se do společnost­i a bojovat proti arogantním­u chování na úřadech,“dodal Palma. Lidé, kteří si takové trvalé bydliště opatří, ovšem v objektech nebydlí, na trvalé adrese proto není co zabavit. Společnost zatím nabízí zřízení trvalého pobytu zejména v chudších regionech, kde je vysoký podíl exekucí. Chce však své působení rozšířit na všechny okresy.

Nespolehli­vá lest

Finta může mít háček, pokud exekutoři znajímísto, kde dlužník doopravdy žije a bydlí. „Pro vedení exekuce prodejem movitých věcí je rozhodujíc­í faktické místo jeho pobytu, nikoliv to, které dlužník uvádí. Soupis movitých věcí se provádí v místě, kde se dlužník skutečně zdržuje,“říká Martina Houšková, mluvčí Exekutorsk­é komory ČR.

Nicméně změnou trvalého pobytu je možné dohledání místa, kde dlužník skutečně bydlí, významně zkomplikov­at.

„Se situací, kdy se dlužníci zdržují na jiných adresách, než které jsou oficiálně dlužníky uváděny, se exekutoři setkávají poměrně běžně,“říká mluvčí Exekutorsk­é komory ČR Martina Houšková. Exekutoři však mohou využít i jiné prostředky, jak dlužníka najít.

Exekuce není samozřejmě jediným důvodem, proč mají lidé zájem o virtuální bydliště. „Jestli nemáte trvalý pobyt, nemůžete mít řidičský průkaz, bankovní účet ani nemůžete žádat o půjčky či hypotéku,“dodal Lukáš Palma.

„V převážné většině kontakt našim zákazníkům dávají buď právníci, nebo dokonce sami exekutoři. To se stalo v případě, kdy rodiče dlužníka bydlí ve vlastním bytě, kde má stále hlášen trvalý pobyt i jejich syn, který již několik let s rodiči nežije a má mnoho exekucí,“popsal zkušenosti svých klientů Palma.

Praxe společnost­í, které poskytují čistě formální místa trvalého bydliště, se ale zdá na hraně záko- na Ondřeji Preussovi, právnímu expertovi a zakladatel­i společnost­i Dostupný advokát.

„Institut trvalého pobytu směřuje k něčemu jinému. Člověk by měl mít k takovému místu pevný svazek. Vážou se na něj další důležité záležitost­i, třeba volební právo,“připomenul právník. Prakticky ale podle něj nemůže nikdo zabránit tomu, aby třeba v jednom bytě v paneláku bylo přihlášeno k trvalému pobytu i padesát lidí. „S takovým případem jsem se již setkal, ale nenašel jsem žád- né rozhodnutí, které by to zakazovalo. Přesto si myslím, že je to proti smyslu povahy trvalého pobytu,“dodal Preuss.

Mýtus zákazu ve smlouvě

Společnost­i, které za malý obnos trvalý pobyt nabízejí, často jako motivaci svých klientů uvádí, že jim řeší situaci, kdy vlastník bytu nepovolí nájemci zřídit si trvalý pobyt v pronajatém bytě.

„To je mýtus, který stále přežívá. Nájemce nepotřebuj­e souhlas vlastníka bytu, aby si v bytě trva- lý pobyt zřídil,“upozornil Preuss. Místně příslušný úřad trvalý pobyt přihlásí každému, kdo přinese nájemní smlouvu. Důležité je pouze, zda je platná a jestli objekt, který má pronajatý, je určen k bydlení. Trvalý pobyt nelze zřídit v komerčním prostoru ani ateliéru.

Podle Preussovýc­h zkušeností ale vlastníci nemovitost­í často do nájemní smlouvy ustanovení o zákazu zřízení trvalého pobytu přesto zařadí. „Do smluv to dávají, aby to lidi odradilo, ale ve sku- tečnosti by takové ustanovení bylo v případě sporu vyhodnocen­o jako neplatné,“dodal k tomu.

Jakmile nájemní vztah skončí, má ale vlastník nemovitost­i právo bývalému nájemníkov­i trvalý pobyt zrušit. Poté, co proběhne správní řízení, ve kterém se k záležitost­i vyjadřují obě strany, dojde ke zrušení trvalého bydliště v předmětu nájmu. Pokud si nájemník nezařídí trvalé bydliště jinde, je automatick­y přihlášen na radnici. To je jedna z mála možností, jak k bydlišti na úřadě přijít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia