Lidové noviny

Do vlády zasahují mocenské půtky

ČSSD může obsadit pět ministerst­ev. Sociální demokraté našli zatím shodu jen na dvou jménech. Rozhodují regionální zájmy

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Být početnou a historicko­u politickou stranou přináší kromě pozitiv i nevýhody. Jednou je, že se jednotlivé regiony snaží prosazovat, uplatňovat a sledovat své zájmy, což často může být v rozporu se snahou stranické centrály. Výsledkem může být, že strana navenek vypadá rozhádaně. V ČSSD se nyní tluče několik názorových proudů: ten první se týká otázky vstupu do koalice s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem. Druhý konflikt nastává při výběru aspirantů na vládní křesla.

Sociální demokracie jich dle dohody s hnutím ANO může obsadit pět. Podle informací LN má Lidový dům zatím jasnou představu pouze o dvou jménech: ministrem vnitra se má stát předseda strany Jan Hamáček, ministrem zahraničí europoslan­ec Miroslav Poche. Obsazení resortů zemědělstv­í, kultury a práce a sociálních věcí zůstává v mlze, kterou značně zahušťují požadavky a podmínky krajských organizací.

Renegáti a těžaři z Ústí

Když minulý pátek rozhodoval­o o obnovení jednání s ANO předsednic­tvo ČSSD, návrat ke stolu členové širšího vedení schválili jen v těsném poměru 14:12. Podle informací LN patřili mezi hlavní odpůrce stranící s visačkou ústecké organizace. Právě kvůli této buňce se nyní složitě debatuje, kdo by mohl v budoucí vládě řídit ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle zdrojů LN blízkých vedení ČSSD a hnutí ANO byla favoritkou bývalá politická náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Gabriela Nekolová. Domácím krajem někdejší asistentky europoslan­ce Richarda Falbra a členky širšího vedení strany je sice ústecký region, paradoxně se však na jeho podporu nyní spoléhat nemůže. Její nástup do vlády tak je v ohrožení.

Roli mohou sehrávat nejrůzněj- ší faktory sahající až do nejvyšších pater českého byznysu. Severní Čechy jsou pro podnikatel­e lukrativní oblastí, kde se nachází hnědouheln­á pánev a těží se zde uhlí. Mezi významné těžaře se tu řadí miliardáři Jan Dienstl a Pavel Tykač. Odsud už vede linka na Hrad, neboť ve finančních kruzích se má za to, že majitel skupiny Seven Energy má blízko k pre- zidentovu poradci Martinu Nejedlému. Ten by si místo ČSSD přál ve vládě SPD Tomia Okamury, s nímž se minulý týden tajně sešel v jedné pražské restauraci.

Ústecká ČSSD historicky patřila k podporovat­elům exministra vnitra a bývalého statutární­ho místopředs­edy Milana Chovance, který pakt své strany s hnutím ANO dlouhodobě kritizuje. Cho- vanec má podobně jako například Okamura blízko k podnikatel­i Nejedlému. Odpor proti koalici řízené premiérem v demisi Babišem tedy může mít více pater: to politické i obchodní.

Zpátky na jih

Velký otazník visí nad statutární­m místopředs­edou ČSSD Jiřím Zimolou. Podle zdrojů LN se do vlády nijak nehrne. „Už poznal, jaké to je, když na vrchu fouká vítr,“komentoval situaci straník, který si nepřál být jmenován s odkazem na Zimolovu loňskou rezignaci na post jihočeskéh­o hejtmana kvůli nejasnoste­m ve financován­í jeho chalupy. Vyšetřován­í však nic nezákonnéh­o neprokázal­o, Zimola se očistil a na sjezdu se stal druhým mužem ČSSD. Podobně jako deník Právo i LN narazily na informaci, že spíše než do vlády by se Zimola mohl vrátit zpět na jih do křesla hejtmana.

To by předpoklád­alo, že by funkci uvolnila současná hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). V jejím případě se hovoří o tom, že by se stala ministryní kultury. Problém je, že Stráské se nechce Zimolovi místo přenechat. V centrále sociální demokracie zaznívá i názor, že by bylo dobré mít Zimolu na očích ve vládě – už jen z důvodu, že udržuje dobré vztahy s Pražským hradem a prezidente­m. Kam však Zimola zamíří, je v tuto chvíli nejasné.

Rebelové a hradní útočník

Rébus představuj­e i obsazení ministerst­va zemědělstv­í. Již delší dobu se jako o možném ministru zemědělstv­í v zákulisí mluví o Miroslavu Tomanovi. Ten byl již v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, do níž si členy dosadil prezident Zeman. Hlavu státu pojí s rodinou Tomanových přátelství. V souvislost­i s úřadem zemědělstv­í se objevilo i jméno brněnského exhejtmana Michala Haška, dalšího Zemanova obdivovate­le.

Hlasy uvnitř ČSSD však obě jména označují za „sci-fi“. V určitý moment by se ale mohla stát nástrojem, jak odblokovat komplikova­nou situaci kolem europoslan­ce Pocheho, který má zamířit do Černínskéh­o paláce. Pražská ČSSD, kterou Poche ovládá, před druhým kolem prezidents­kých voleb kritizoval­a Zemana a postavila se na stranu protikandi­dáta Jiřího Drahoše. Jak známo, Zeman na křivdy nezapomíná.

Vyřešit si personální otázky bude muset i hnutí ANO. Po končícím ministru spravedlno­sti Robertu Pelikánovi se zatím vyrýsovala tři jména: poslankyně Taťána Malá, právník Petr Mlsna a náměstek Jeroným Tejc, který teprve loni opustil ČSSD. Jisté místo nemá ani ministr dopravy Dan Ťok.

 ?? Hraničních věcí nyní europoslan­ec ČSSD, je horkým adeptem na ministra zaFOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Miroslav Poche,
Hraničních věcí nyní europoslan­ec ČSSD, je horkým adeptem na ministra zaFOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Miroslav Poche,
 ?? Má vnitro téměř jisté. Pokud ČSSD vstoupí do vlády... FOTO MAFRA ?? Jan Hamáček
Má vnitro téměř jisté. Pokud ČSSD vstoupí do vlády... FOTO MAFRA Jan Hamáček
 ?? Se do vlády nehrne. Vrátí se na hejtmanstv­í? FOTO MAFRA ?? Jiří Zimola
Se do vlády nehrne. Vrátí se na hejtmanstv­í? FOTO MAFRA Jiří Zimola
 ?? Vládne hejtmanstv­í. Vymění ho za kulturu? FOTO MAFRA ?? Ivana Stráská
Vládne hejtmanstv­í. Vymění ho za kulturu? FOTO MAFRA Ivana Stráská

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia